Turkse poëzie

30 maart 2024

 

Poëzie Hardop 

De voordrachtgroep Poëzie Hardop brengt op 30 maart om 14.00 uur onder aanvoering van Nesrin Cingöz en in de regie van Willem-Jan Mulder een Turks poëzieprogramma. De Turkse ud-speler Mehmet Polat begeleidt de voordrachten  en de vertaler van de bloemlezing Moderne Turkse Poëzie, Sytske Sötemann, houdt een inleiding.

 

Nâzım Hikmet.

Voor de pauze een selectie gedichten uit deze bloemlezing en na de pauze een selectie uit de poëzie van Nâzım Hikmet.

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

4 april 2024 

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 4, 11, 18 of 25 april.

 
meer informatie

Open Podium met expositie

4 april 2024

 

Maart roerde zijn staart

Op 7 maart vond alweer het derde open podium van dit jaar plaats in de St. Nikolaaskapel. Dit keer kwamen dichters bijeen onder het thema ‘STAART’. We luisterden naar voordrachten van Katy Gerritsen, Sahra Mohamed, Bauke Vermaas en René Roumen. Daarnaast was er aansluitend op het open podium een optreden van Theo Jenissen en René van Haaren. Met de voorstelling Alle dijken breken brachten zij op originele wijze gedichten van zowel Paul van Ostaijen als Charles Baudelaire ten gehore, gecombineerd met prachtige muziek op authentieke historische  instrumenten. Daarnaast werd het publiek ook nog eens op speelse wijze het nodige over beide dichters bijgebracht. 

 

April : Queer

Het Open Podium van 4 april start om 20.00 uur en heeft het thema ‘Queer’. We nodigen queer-dichters in het bijzonder uit om te komen voordragen. Ook zal er in de kapel een expositie uitgestald worden van het project Queer Crips - Real People, gemaakt door kunstenares Yette Rohde, in samenwerking met queer mensen met een fysieke handicap. Een avond om nu alvast in je agenda te zetten!

 

Meander 

Monique Wilmer-Leegwater van Meander interviewde Willemijn  van den Geest en Wim van Til voor de serie  'Wie zit er achter het podium?'  

 

Als je deel wilt uitmaken van de line-up, meld je dan aan via  [email protected].

 

Men kan ook alleen komen luisteren.


De gastvrouwen zijn Kyrke Otto en Willemijn van den Geest. 

 

Enkele aandachtspunten: in de kapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel nog wat warme kleding mee.

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie*)

6 april 2024

 

Ook in april wordt een stapel poëzie, een kleine 40 titels (!), toegevoegd aan de collectie van het PcN. Er valt dus weer heel veel te bespreken, te kiezen en te genieten.  Zoals de eerste aflevering van Theun, een uitgave die gewijd is aan Theun de Winter ter gelegenheid van de verschijning van diens verzamelde gedichten of de jongste MUGzine, Vuursteen en Schreef. Die laatste in een nieuw jasje vol ambitie.

 

Natuurlijk ook weer bundels van diverse pluimage, tweetalige bundels van Sijmen van Tol (Volendams-Nederlands), Mirjam Musch (Spaans-Nederlands) en Ineke Berentschot (Saksisch-Nederlands), het debuut van Eva Jeune en nieuw werk van Ronald da Costa, Harry van Doveren, Shari Van Goethem, Jeanine Hoedemakers, Hilde Keteleer, Ted van Lieshout en Margreet Schouwenaars. Kortom, van alles om niet te missen.

 

Tijdens Lunchpauze Poëzie*) worden om 12.00 uur de bundels, tijdschriften, bloemlezingen, essays of biografieën, die de afgelopen maand  zijn binnengekomen bij het PcN, besproken door Wim van Til. Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 

Neem gerust je boterhammen en drankje mee. Ook met volle mond mag je meepraten.

 
meer informatie

Bundelpresentatie De uitgesproken stilte

6 april 2024

 

Debuut

Uitgeverij Leeuwenhof presenteert op 6 april 2024 om 16.00 uur bij het PcN het debuut De uitgesproken stilte van Rivqa Kriek (Nijmegen, 2002). De bundel verschijnt als eerste onder het imprint Leeuwenhof Talent, de reeks waarmee de uitgeverij talentvolle jonge dichters een podium gaat bieden.

 

Rivqa Kriek

Ze beleeft momenteel een tussenjaar wonende in Nijmegen, na twee jaar Communicatie en Multi-Mediadesign te hebben gestudeerd in Leeuwarden. Aankomend schooljaar wil ze gaan studeren in Amsterdam. 

 

De uitgesproken stilte 

Refererend aan de titel van haar bundel zegt ze: ”Voor mij is een uitgesproken stilte iets wat je in jezelf hebt mogen voelen en hebt losgelaten, om daarna woorden te vinden bij dat wat er nou precies in je omging”. Dat wat er in haar omging aan gevoelens, met betrekking tot de liefde, beschrijft ze in  gedichten, die in stilte zijn ontstaan. Ze schrijft omdat het er “gewoon bij hoort ” in haar leven. Het is  zoiets als eten, slapen en wandelen. Grote schrijversambities heeft ze  niet. Ze hoopt dat mensen bij het lezen van haar gedichten genieten van haar woorden, om zo wellicht iets over zichzelf te leren of te ontdekken door het lezen van de bundel.

 

 

NACHTEGALEN

 

als de maanden met mij vervagen

ieder jaargetij mij wegdraagt

als ik niet meer ben te vinden

bij de eerste glinsters van de dageraad

als ik bij iedere morgenstond

een droom verder weg zal zijn

zullen de nachtegalen je toefluisteren

dat ik uit je leven verdwijn

ik tuur door de grootse wereld

waar we elkaar aan bevrijding hebben overgelaten

waar de lucht niet meer ver maar diep is

we de donkerte kunnen verdragen

nu de vogels mij meer missen dan jij

en tijden van liefkozen zijn verdwenen

verliezen we gedachtes voor elkaar

zijn we voor vergetelheid bezweken

 

 

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... Ad Zuiderent 

13 april 2024

 

Ad Zuiderent (’s-Gravendeel, 1944) is een Nederlands dichter. Hij debuteerde in 1968 met de bundel Met de apocalyptische mocassins van Michel de Nostredame op reis door Nederland. Met een vloed aan woorden biedt de dichter in deze bundel weerstand aan het verdwijnend landschap en zoekt hij tevergeefs naar een vaderland waar hij kan aarden.

 

In een chaotisch beleefde werkelijkheid maakte hij de watersnoodramp in 1953 mee en probeert hij samenhang te zien op het niveau van de poëzie. Deze ervaring voedde het besef te leven in de ondergaande tijd. Zo schrijft hij in de bundel Geheugen voor landschap uit 1979 (op pagina 6): 

 

 Ik ben op zoek naar iemand die het land

van voor het water kent, een Nestor die vertelt

hoe goed het was, en hoe nog wat te maken.

 

Waar de wereld ten onder lijkt te gaan aan geweld en mechanisering, de beleving der werkelijkheid verwordt tot oppervlakkig toerisme, kan de poëzie een tegenwicht zijn.

 

Zijn laatste dichtbundel  Kijken met andermans   ogen  is van 2022.

 

Ontmoet  de dichter ... Ad Zuiderent op 13 april  2024 om 14.00 uur in het PcN.

 

 

TUINPAD

 

De paden op! Welja, dat ene pad
dat heel de tuin bestrijkt: het rondje
binnendoor. Diagonale bielzen
hogen hier en daar wat op. En dat is dat.

Wat heb je met me voor dat wij hier gaan?
Een achtertuin van zes bij acht, een spoor
van slakken, minder dan een blokje om.

Jij zegt: ‘Dit is het binnenpad.’ Volstaat
het schijnbaar vierkant van een streepje grond
of zoek je van de cirkel het kwadraat?

Eens ging de ondergang met paard en kar
de wereld rond; dat hebben we gehad.
Nu blijf ik vlak bij huis, en noem je schat.

Dit is het. Naar bielzen draait het pad
licht omhoog. Daar blijft de zon wat langer
voor hij ondergaat. Ik heb je lief, zo lief.
In ’t groen draagt dit de waarde van een daad.


Ad Zuiderent (1944)
Uit: Natuurlijk evenwicht, 1984, Arbeiderspers

 
meer informatie

Poëziewandeling

20 april 2024 

 

Met een gids loop je  door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’, van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden  voorgelezen. Over de plekken hoor je  achtergrondinformatie. De bundel is inbegrepen.

 

De maandelijkse poëziewandelingen van het PcN door Nijmegen worden verzorgd door een team van 4 gidsen: Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Ieder verzorgt beurtelings een wandeling op de derde zaterdag van de maand. Alle vier de gidsen zijn poëzieliefhebber en/of schrijver. Marijke Hanegraaf is daarbij het bekendste als schrijver.

 

Daarnaast is het ook nog mogelijk om in overleg, met een eigen groep de poëziewandeling te lopen met één van onze gidsen. Hiervoor kun je contact opnemen via [email protected]. Dan neemt Jan Verhoeven, de coördinator van het team gidsen, voor verdere afspraken contact met je op.

 

Op 20 april om 11.00 uur  start de wandeling met gids Jan Verhoeven in het PcN.

 

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... Esohe Weyden

20 april 2024

 

Esohe Weyden

 Ze is spokenworddichter, presentator en campusdichter van de Universiteit Antwerpen. 

In 2022 verscheen haar debuut  Tussentaal, een zinderende en suggestieve bundel, die om herlezing vraagt. In de dualiteit van haar gedachten en leefwereld gaat ze op zoek naar verbinding en probeert ze te beschrijven wat we allemaal met ons meedragen.

 

Debuut

Deze bundel  werd genomineerd voor de C. Buddingh'-prijs 2022. Esohe Weyden won de publieksprijs van de PrixFintroPrijs voor Nederlandstalige literatuur.

 

Ontmoet de dichter ... Esohe Weyden om 14.00 uur op 20 april.

 

 

TUSSENTAAL

 

ik draag mijn hart hoog
en laat het smelten op mijn lippen
smaak bijtende klanken
wanneer ik kauw op mijn compagnon
de tussentaal

 

in mij wordt steen na woord en woord na steen
gesjouwd en geploeterd
gevloekt en geroepen
gebouwd aan de lopende band
die levenslang de mensheid ingaat

 

hoewel mijn laatste ademhaling niet ver meer reikt
slechts tientallen decennia van mijn duimen gespreid
weet ik dat zijn in elk van ons genesteld
met dunne draden onze dromen aan elkaar rijgt

 

zij maakt van niets iets
want zij geeft door zinnen aan zinloosheid betekenis
blaast beweging waar het statisch is
en warmte rond ijzigheid

 

ik ben de dichter die dichter naar haar toe kruipt
bij elke rijmverdoezeling
in de schaduw van mijn schedel
schuilen mijn herinneringen nabij
turen met gespleten ogen
naar het gekomen, komt, en komende
want alles is een muze van de schrijfsels
en wordt ononderbroken zacht
met mijn compagnon, de tussentaal, aan mijn zijde

 

elke ode die nu vanonder mijn nagelplaten valt te schrapen
scherp geschreven
is in wezen de verwoorde gedaante van haar

 

 

Esohe Weyden

uit:  Tussentaal, 2022, uitgeverij Vrijdag

 
meer informatie

Het betere werk: Koeiendagen

4-5-2024

 

Kira Wuck

Tijdens Het Betere Werk staat (een dichter met) een bundel centraal die de afgelopen periode in het nieuws geweest is. Op 27 april om 14.00 uur  is dat de bundel Koeienogen van Kira Wuck.

Ze is schrijver en dichter. Ze debuteerde in 2012 met de bundel Finse meisjes. In 2016 verscheen haar verhalendebuut Noodlanding. In 2018 verscheen haar tweede poëziebundel De zee heeft honger. In januari 2021 verscheen haar debuutroman Knikkerkoning. Koeiendagen is haar derde poëziebundel en verscheen in januari 2024 bij De Geus.

 

Of je nu met het werk van Kira Wuck bekend bent of niet, iedereen is welkom. Verrijk je leeservaring tijdens Het Betere Werk!

 

Willemijn van den Geest en Wim van Til zijn de aanjagers van het gesprek met de deelnemers.

 

Wie zich aanmeldt voor Het Betere Werk (via  [email protected]) ontvangt ter voorbereiding een week van tevoren een digitaal dossier.

 
meer informatie

Dichters in de Tuin

30 juni 2024

 

VOORUITBLIK

 

Op zondag 30 juni organiseert het PcN het festival Dichters in de Tuin. De locatie is de grote beeldentuin achter Kunstinitiatief De Nieuwe Gang te Beuningen. Het thema is Vuur. Er zijn 9 dichters zijn te horen en te zien op 3 podia:

 

Anneke Brassinga

Mustafa Stitou

Lo Doomernik

Joep Stapel

Olivier Kruse-Dougherty

Iduna Paalman

Mustafa Kör

Sasja Janssen en

Nisrine Mbarki.

 

Om te zien hoe dat er vorig jaar uitzag kan je de reportage van Ineke Janssen bekijken. 

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup