Word vriend in het jubileum-jaar van het PcN.
Na 20 jaar mag dat!

Vriend worden

Ontmoet de dichter... Koen Stassijns

Koen Stassijns ( 1953) is een Vlaamse dichter, schrijver, vertaler en docent literaire creatie. Hij debuteerde al op zijn vijftiende met de dichtbundel ‘Het Achterland’. In 1988 verscheen ‘Aanmaaktwijgen van een vuur’. In 1993 ‘Paard van glas’. In 1995 zegt hij het bedrijfsleven vaarwel en gaat verder als docent. Hij blijft schrijven en vertalen.
Stassijns is ook een maatschappelijk betrokken dichter. Met Ivo van Strijtem stelde hij diverse bloemlezingen samen, waaronder 'het mooiste van'  dichters als  Petrarca, Hesse, Goethe, Yeats, Tagore, Neruda en Heine.

De voorlaatste bundel van Stassijns, ’Zwijghout’ 2000 was snel aan een herdruk toe. Het centrale thema is het genezen van het woord en het genezen van het zwijgen. In deze poëzie ontstaan bij doorlezen steeds andere betekenissen. De laatste bundel 'Hemelingen' verscheen vorig jaar bij Atlas Contact.

 

Ontmoet de dichter … Koen Stassijns is vanwege corona toegankelijk voor maximaal 12 personen, aanmelden is verplicht. Dat kan via e-mail ([email protected]), via sms en telefoon (06-53856040).

 

Toegang: € 10,00 (€ 7,50 voor Vrienden van het PcN, leden van de bibliotheek en studenten/scholieren).

 
meer informatie

Een nieuwe poëziewandeling

Gids Marijke Hanegraaf voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Zij is één van de samenstellers van de geheel nieuwe wandeling door Nijmegen. Reserveer via  [email protected]

 

Op 17-10 met maximaal 5 deelnemers.

 

 

 

Lunchpauze Poëzie *)

Bespreking tijdens   Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand    verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zullen worden opgenomen.

Aan bod komen onder meer Het virus en de meteoriet van Theo Jennissen, Afscheid van Cees Nooteboom en WolkenDrager van Peter Holvoet-Hansen.

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

 

[om de ontmoeting Corona veilig te kunnen organiseren wordt u gevraagd zich vooraf aan te melden: via  [email protected]  of in het PcN] 

 
meer informatie

Poëziewandeling

Op 19 september kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie. U loopt door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Voor de wandeling van 19 september, elf uur in de ochtend is dichter Frouke Arns uw gids.

 

START IS BUITEN vóór de bibliotheek Mariënburg. Aanmelden via 06-5385 6040 of poë[email protected]. De wandeling vindt plaats met maximaal vijf personen, voldoende afstand, geen coronaverschijnselen en een verplichte aanmelding. Het kost € 10,00 (inclusief gids, route en gedichtenbundel). Alle gedichten zijn afgedrukt in een speciaal boekje. Daar staat ook de route in. Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid de volgen.

 

De poëziewandeling vindt elke derde zaterdag van de maand plaats. De volgende data dit jaar zijn 17 oktober, 21 november en 19 december. 

 

 
meer informatie

Poëzie schrijven in de Hortus van Nijmegen

Velen worden  geboren als dichter, maar bij het  ouder worden    verlies je je open blik. Het oefenen in poëtisch schrijven opent een weg in jezelf waar voor jou de bron ligt van je verhalen.

 

In vier lessen doe je (schrijf)experimenten die je helpen om jouw verhalen naar je toe te halen. Je graaft achter jouw woorden naar wat naar het oppervlak wil komen. De beelden die in je leven komen stap voor stap naar boven. Zo leer je enerzijds over jezelf en anderzijds zet je een stap in het verder ontwikkelen van het omzetten van je verbeelding in taal. Onverwachtse wendingen halen je uit je vaste patronen. 

 

Praktische informatie

 

Email: [email protected]
Telefoon: 06 - 427 586 51

Workshopleider: Hava Güveli
Locatie: Hortus Nijmegen, d'Almarasweg 22d (park Brakkenstein)
Data: vrijdag 18    en 25 september, 2 en 9 oktober 2020
Tijd: 09.30 (inloop), 10.00 start de les tot en met 15.00 uur
Kosten voor deze lessenserie: € 275

 

Over Hava:

Hava Güveli (Deventer, 1980) schrijft proza en poëzie. Zij won in 2006 de El Hizjra Literatuurwedstrijd. Haar gedichten zijn geregeld te horen op poëziepodia. Haar poëzie is beeldend en melodieus. Haar Turks-Nederlandse achtergrond schemert door de inhoud. In 2018 studeerde ze af aan de Academie voor Schrijfdocenten, Dactyl.

 

 

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie is ook weer terug

Bespreking tijdens    Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand(en) verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zullen worden opgenomen.

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

 

[om de ontmoeting Corona veilig te kunnen organiseren wordt u gevraagd zich vooraf aan te melden: via  [email protected]  of in het PcN] 

 
meer informatie

Ontmoet de dichter Rozalie Hirs

Ontmoet de dichter is er weer!

 

Poëziecentrum Nederland start  met activiteiten vanaf 1 september.

Ontmoet de dichter … Rozalie Hirs op 12 september a.s. tussen 14.00 en 16.00 uur (geen pauze, max. 12 deelnemers) is de eerste activiteit sinds 7 maart. 

 

Rozalie Hirs (Gouda, 7 april 1965) is componist en dichter. Haar poëzie en muziek zijn zowel lyrisch als experimenteel. Het avontuur van de luister- en leeservaring en de verbeelding staan centraal. Haar muziek omvat vocale, orkestrale en elektronische stukken. Vaak combineert zij traditionele instrumenten met elektronische klanken. Haar poëzie omvat zowel dichtbundels als digitale poëzie, interactieve gedichten die ontstaan in samenwerking met beeldend kunstenaars en grafisch ontwerpers. Deuss Music publiceert haar muziekpartituren, Uitgeverij Querido haar gedichtenbundels. (bron: https://www.rozaliehirs.nl/)

 

Ontmoet de dichter … Rozalie Hirs is toegankelijk voor maximaal 12 personen, aanmelden is verplicht. Dat kan via e-mail ([email protected]), via sms en telefoon (06-53856040) en mondeling via de balie van het PcN (openingstijden 11.00-17.00 uur).

Toegang: € 10,00 (€ 7,50 voor Vrienden van het PcN, leden van de bibliotheek en studenten/scholieren).

Meer informatie: Wim van Til 06-53856040

 

 
meer informatie

Weer wandelen langs poëzie!

 Op 22 augustus kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie!! U loopt door de binnenstad komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie. Voor de wandeling van 22 augustus, elf uur in de ochtend is Meja Spaargaren uw gids.

 

START IS BUITEN vóór de bibliotheek Mariënburg. Aanmelden via 0653856040 of poë[email protected]. De wandeling vindt gezien de coronatijd plaats voor maximaal vijf personen, voldoende afstand, geen coronaverschijnselen en een verplichte aanmelding. Het kost € 10,00 (inclusief gids, route en gedichtenbundel). Alle gedichten zijn afgedrukt in een speciaal boekje. Daar staat ook de route in. Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid de volgen.

 

Tot 1 september blijft het Poëziecentrum, gevestigd achter in de bibliotheek Mariënburg, nog gesloten voor bezoek en activiteiten, uitgezonderd individuele bezoekers die op afspraak komen.

 

U kunt ook een wandeling aanvragen op een ander tijdstip of als groepsactiviteit, in overleg wordt dan een datum vastgesteld.

 

GEANNULEERD: Workshop over de poëzie van Joke van Leeuwen

Op zaterdag 14 maart komt Joke van Leeuwen naar het PcN.

Vanaf elf uur is er een workshop waarin haar werk wordt besproken.

 

Vanaf 14.00 uur  is zij  zelf aanwezig  bij een aflevering van Ontmoet de Dichter.  

 

Joke van Leeuwen (den Haag, 1952) schrijft poëzie, kinderboeken en romans. Ze is ook tekenaar en ze treedt regelmatig op. Haar werk is in vele, vele talen vertaald.

 
meer informatie

GEANNULEERD: Ontmoet de dichter...Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (den Haag, 1952) schrijft poëzie, kinderboeken en romans. Ze is ook tekenaar en ze treedt regelmatig op. Haar werk is in vele, vele talen vertaald.

 

In 2008 en 2009 was zij Stadsdichter van Antwerpen, de stad waarin ze sinds 2002 woont. In 2015 werd Joke van Leeuwen door het ANV benoemd tot Dichter der Nederlanden,  een verwijzing  naar het verleden   van het Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).

 

Zij debuteerde in de poëzie officieel met de bundel Laatste lezers in 1994. Voor die bundel ontving zij de C. Buddingh’-debuutprijs 1995. In 2012 schreef zij de Gedichtendagbundel, Half in zee. Haar jongste bundel verscheen in 2016 bij Uitgeverij P, Aangeraakt.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup