Een nieuwe poëziewandeling

De gids van deze maand, Meja Spaargaren, voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. De kosten zijn € 10 p.p. inclusief de bundel. Zij is één van de samenstellers van de geheel nieuwe wandeling door Nijmegen.

 

Graag vooraf aanmelden via [email protected]

 

U kunt ook een wandeling aanvragen op een andere dag en een ander tijdstip. De wandeling is een mogelijkheid om bijvoorbeeld invulling aan een teamdag of een familie-uitstapje te geven of met een leesgroep/vriendengroep een uniek programma te volgen. Het is ook mogelijk de wandeling op eigen gelegenheid te lopen. In het boekje staat op plattegrondjes van gedicht naar gedicht aangegeven welke route u moet volgen. Bij elk gedicht is ook historische informatie toegevoegd en informatie over de dichter.

Ontmoet de dichter Jan Baeke

Jan Baeke (1956) is dichter en vertaler. In 1997 verscheen zijn debuutbundel  Nooit zonder de paarden  bij Uitgeverij de Bezige Bij, gevolgd door de bundel  Zo is de zee   (2001),  Iedereen is er  (2004) en Groter dan de feiten  (2007). Voor de laatste in de kritiek lovend ontvangen bundel werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2009 publiceerde hij Brommerdagen  gevolgd door zijn meest recente bundel  Het tankstation op de route.

 

Samen met collegadichter Erik Linder stelde hij  Poëzie met een angel  samen, een bloemlezing met werk van hedendaagse Engelse dichters (Uitgeverij IJzer, 1995). Ook droeg hij vertalingen van gedichten van Deryn Rees-Jones bij aan de bundel  In een ander licht, een bloemlezing poëzie uit Wales, uitgegeven door Wagner & Van Santen in 2001.

 

Sinds 2009 is hij verbonden aan het Rotterdamse festival Poetry International.

meer informatie

Poëtisch schrijven in de Hortus

Hortus Nijmegen organiseert in samenwerking met het Poëziecentrum Nederland een lessenserie poëtisch schrijven.

Jean Valentine schreef in een van haar gedichten: ‘we weten niet eens dat we zijn geboren’. Deze lessenserie is een mogelijkheid om vanuit de opgeslagen ervaringen in je lichaam teksten te schrijven die uniek en van jou zijn. We onderzoeken met behulp van experimenten het schrijven van een flash-forward en flash-back en hoe dit richting geeft aan wat er zich in het hier en nu afspeelt. Ook komt poëzie in vrije- en vaste vorm aan bod.

 

Wil je ontdekken welke woorden er passen bij de beelden die in je leven? Schrijf je proza of poëzie of wil je dat gaan doen? Dan is deze lessenserie voor jou! Ook als je een dagboek schrijft, kan je meedoen. Ervaring met schrijven is niet nodig.

 

Let op! Na de cursus van september is er ook een in oktober.

Geef in je e-mail aan in welke maand je mee wil doen.

 

Cursus oktober: Vrijdag 4, 11 en 25 oktober

Lestijden: 09.30 (inloop), 10.00 start de les tot en met 12.30, met een uitloop van een half uur.

Kosten voor deze lessenserie: 97 euro

 

Hava Güveli (Deventer, 1980) schrijft proza en poëzie. Zij won in 2006 de El Hizjra Literatuurwedstrijd. Haar gedichten zijn geregeld te horen op verschillende poëziepodia. Ook trad zij enkele keren op in Duitsland en Turkije. Haar poëzie is beeldend en melodieus. Haar Turks-Nederlandse achtergrond schemert door de inhoud. Ze geeft ook les in poëtisch schrijven.

meer informatie

Workshop Jan Baeke lezen

Jan Baeke (1956) is dichter en vertaler. In 1997 verscheen zijn debuutbundel  Nooit zonder de paarden  bij Uitgeverij de Bezige Bij, gevolgd door de bundel Z o is de zee  (2001), Iedereen is er  (2004) en Groter dan de feiten  (2007). Voor de laatste in de kritiek lovend ontvangen bundel werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2009 publiceerde hij Brommerdagen  gevolgd door zijn meest recente bundel  Het tankstation op de route.

 

Samen met collegadichter Erik Linder stelde hij  Poëzie met een angel  samen, een bloemlezing met werk van hedendaagse Engelse dichters (Uitgeverij IJzer, 1995). Ook droeg hij vertalingen van gedichten van Deryn Rees-Jones bij aan de bundel In een ander licht, een bloemlezing poëzie uit Wales, uitgegeven door Wagner & Van Santen in 2001.

 

Sinds 2009 is hij verbonden aan het Rotterdamse festival Poetry International.

meer informatie

Awater live met Erik Bindervoet

Awater Live wil het poëzietijdschrift Awater en de Poëzieclub breder onder de aandacht brengen. Bij het verschijnen van ieder nummer organiseren we een evenement waarbij we de nieuwe editie van Awater  presenteren. Daarnaast sluiten we met ieder nummer aan bij een bestaand evenement of zoeken we een andere gelegenheid om de inhoud van Awater  onder de aandacht te brengen. Totaal organiseren we zes maal per jaar een Awater Live. 

 

Met de dichters Erik Bindervoet, Willemijn Kranendonk en Menno Hartman

 

Awater Live wordt mede mogelijk gemaakt door het Lira Fonds.

meer informatie

Leesgroep Friedrich Holderlin

Derde bijeenkomst van de leesgroep Friedrich Holderlin.

meer informatie

Henriette Roland Holst

De zachte krachten zullen zeker winnen

 

Voorstelling over leven en werk van Henriette Roland Holst

 

De middagvoorstelling is uitverkocht, ER IS EEN TWEEDE VOORSTELLING OM ACHT UUR!

 

Op zondagmiddag 27 oktober komt de voorstelling ‘De Zachte Krachten’ naar de prachtige bibliotheekzaal van De Refter te Ubbergen. Henriette Ronald Holst, de dichteres van de eerste helft van de vorige eeuw,  zou dit jaar 150 jaar zijn geworden. Met ‘De Zachte Krachten’ wordt haar voordracht traditie nieuw leven ingeblazen. De vooruitstrevende Roland Holst had denkbeelden die veel lijken op die van de huidige tijd

meer informatie

Lunchpauze poëzie

Bespreking tijdens   Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zijn opgenomen.

 

Met onder andere vier bijzondere audiovisuele poëzie producties en en serie nieuwe bundels.

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers. Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de boekenmarkt.

meer informatie

Korreltje Kantel

Een ode aan de Zuid-Afrikaanse dichter Ingrid Jonker & André Brink.

"Korreltje Kantel is een aangrijpend en intiem portret van verlangen, verboden liefde, verwoesting en onvoorwaardelijke overgave aan de hartstocht"

 

25 oktober, Theaterkerk Bemmel

De voorstelling begint om 20:30 uur. Zaal open: 20.15

Entree 17.50€ (incl. drankje)

Entreebewijzen:  Aanlyn https://theaterkerk.nl/

meer informatie

Een nieuwe poëziewandeling

met gids Marijke Hanegraaf

 

De gids voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. De kosten zijn € 10 p.p. inclusief de bundel. Zij is één van de samenstellers van de geheel nieuwe wandeling door Nijmegen. Graag vooraf aanmelden via [email protected]

meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup