Een nieuw literair baken

 

20 september 2019

 

De Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen en Hotel Nimma nodigen u graag uit voor de onthulling van het literaire baken van Marijke Hanegraaf. Dat zal gebeuren op vrijdag 20 september om 19.00 uur bij Hotel Nimma aan de Weurtseweg 478 in Nijmegen. De onthulling van het 25ste baken dat de werkgroep realiseert, sluit aan bij de herdenking van 75 jaar bevrijding. Vandaar ook dat dit gebeurt voorafgaand aan de Sunset March op stadsbrug De Oversteek, die de dichter dan met de aanwezigen wil meelopen.

 

De mars is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen die op 20 september 1944 tijdens Market Garden hier vlakbij de Waal zijn overgestoken. ‘Oversteken’ van Marijke Hanegraaf roept deze bevrijdingsactie in herinnering. Zij zal bij de onthulling haar gedicht voordragen en er een korte toelichting bij geven. Han Arends, trompettist van fanfareorkest N.A.G. uit Weurt, levert een muzikale bijdrage.

Het gedicht zal ook in het Engels - vertaling van Radboud in’to Languages - bij Nimma een plaats krijgen. Vanwege de bijzondere gelegenheid precies 75 jaar na de zogenaamde Waal Crossing ontvangen de aanwezigen bij de onthulling een kaart waarop zowel het oorspronkelijke gedicht als de vertaling staat. De kaart wordt u beschikbaar gesteld door de werkgroep en Hotel Nimma.

 

Marijke Hanegraaf (1946) was in 2013-2014 stadsdichter van Nijmegen. Zij heeft in die functie ‘Oversteken’ geschreven voor de opening van de nieuwe stadsbrug in november 2013.

 
meer informatie

Ineke Holzhaus

 

Ontmoet de dichter... 14 september 2019

 

 

Météo

 

We sneden het strogras niet meer
lieten de dag uit onze handen glijden

alleen koel sap hield ons wakker, druiven
tegen de muur zogen wat er nog aan vocht
te vinden was uit versteende grond –

we toetsten météo, stuitten op vluchtelingen
in boten, leerden hedendaagse woorden -
en morgen weer geen regen, ontvingen

bewegende beelden van eendenkuikens
gered uit een put, dierenfilmpjes ingezet
tegen onthoofdingen in naam van een god

we rolden ons om op verdwaalde bedden
hoorden vermagerde koeien roepen om voer
maar elkaar niet meer, wachtten op regen

vreesden de hagel, vreesden elkaar, tot
het water viel, stroomde in beken, rivieren
voor het gewas, de dieren, voor later.

 

Ineke Holzhaus (1951) is dichter, schrijver, theatermaker en poëziedocent. Ze debuteerde in 2008 met de bundel Hond in Pompeï, gevolgd door Waar je was (2012) en Bovengronds (2015). Bij het werk van beeldend kunstenaar Hannah Kockx  schreef zij enkele gedichtencycli die bibliofiel werden uitgegeven: Communie en Tegenlicht. Met haar levenspartner, Willem van Toorn, maakte ze het album Onderweg, dat in 2018 bij de Atalanta Pers verscheen.  Ze presenteerde regelmatig programma’s tijdens grote literaire  evenmenten, zoals Poetry International (Rotterdam) en de International Poetry Nights (Maastricht), en ze presenteert een poëzieprogramma in de OBA, Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

 
meer informatie

Workshop Ineke Holzhaus lezen

 

7 september 2019

 

 

Waar je was

 

Zoek waar je was - op een tramhalte
lichtsporen om je heen in het duister
van de winterklok, je waait zo’n beetje
draalt tot het donker barst -

 

In de bundel Waar je was zoekt Ineke Holzhaus in verschillende gedaanten antwoord op de titelvraag.

 

Ineke Holzhaus schrijft gedichten, toneelteksten en hoorspelen. Ze werkte in het theater en presenteerde jarenlang vertalingen tijdens internationale festivals als Poetry International en Maastricht International Poetry Nights.

 

Over haar vorige bundel Hond in Pompeï': "Krachtige beelden en een intieme sterk emotioneel geladen toon. Gedichten van Ineke Holzhaus zijn op een doelbewuste manier uiterst beheerst, zowel naar de inhoud als naar de vorm." Erik Menkveld

 
meer informatie

Schrijfcursus 'Weten mijn woorden wel dat ik schrijf?'

 

Op 5 september 2019 start de cursus om 19.00 uur in het PcN. Er zijn nog enkele stoelen beschikbaar voor wie nog twijfelt. Voor wie  alsnog aanschuift, ligt het huiswerk al te wachten.

 

Meld je telefonisch aan bij Wim van Til 06-53856040 of stuur een bericht naar

[email protected]

 

Volgende data: 12/9, 19/9, 3/10, 31/10, 7/11, 21/11 en mogelijk op 21/12.

 

In de vitrine: Sonja Prins

 

25 augustus 2019

 

Sonja Prins: 95 jaar geleefd, gedacht, gestreden en gedicht.

 

Ze verhaalt over haar omzwervingen over de wereld als kind, over het literaire tijdschrift dat ze als zeventienjarige begint, de crisis in de jaren dertig en de totaal uitgestorven en verkrotte Amsterdamse Jodenhoek na haar terugkeer uit het concentratiekamp Ravensbrück.

 
meer informatie

Peter Vermaat vertelt en dicht over Slauerhoff

 

24 augustus 2019 -  (wegens omstandigheden afgelast)

 

De dichter en verteller Peter Vermaat vertelt en leest zijn gedichten over het leven van Jan Jacob Slauerhoff, die als scheepsarts van Friesland de wereld overging, en dichtte ... en dichtte ...

 

Van Peter Vermaat verschenen meeuwen krijsen langs het water in 2012, op vleugels van de wind in 2015 en gebroken akkers in 2018. Met Jean Brüll stelde hij ook een bloemlezing samen met gedichten over Clara van Assisi.

 

Jan Jacob Slauerhoff (1898-1936) is in Leeuwarden geboren. In deze stad en op Vlieland heeft hij zijn jeugd doorgebracht. Tijdens zijn leven was hij scheepsarts, dichter en schrijver van romans en verhalen. Door zijn onrustige natuur voelde hij zich nergens thuis. Was hij op het land dan wilde hij naar zee, was hij op zee dan wilde hij naar het vaste land. Misschien was het eiland Vlieland de enige plek waar hij tot rust kwam. Als arts was hij vol zorg voor zijn patiënten en tegelijk wilde hij een verdoemde dichter zijn. Een leven vol contrasten en verloren liefdes.

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie *)

 

17 augustus 2019

 

Zaterdag 17 augustus van 12.00 – 14.00 uur behandelt Wim van Til tijdens Lunchpauze poëzie *) opnieuw bundels die in de afgelopen maand verschenen zijn. Neem gerust je brood en drankjes mee, je mag met volle mond meepratens. Misschien heb je die al gelezen, dan kun je je leeservaring onder de aandacht van de aanwezigen brengen.


Entree is € 5,00  en elk entreebewijs is tevens een boekenbon van € 5,00 die besteed kan worden in de Poëziewinkel van het PcN.

 

De nieuwe! poëziewandeling

 

17 augustus 2019

 

Een geheel nieuwe wandeling!

 

Gids Meja Spaargaren voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht.

 

Graag vooraf aanmelden via [email protected]

 

Theo Festen

 

Ontmoet de dichter... 27 juli 2019

 

Theo Festen (Tilburg, 1936) debuteerde met gedichten in de bundels Draaimolen (“een verzameling gedichten van Nijmeegse jonge en oudere dichters, 1956) en morgen mooi weer maken (in 1957), waarin hij samen met Mischa de Vreede en John van de Rest gedichten publiceerde.

 

Daarna verschenen van zijn hand nog de bundels Begin van spreken (1965) en Enkele gedachten bij eenvoudige vriendschappen (1981), maar verder bleef het akelig stil rond deze dichter.

Zijn maatschappelijke carrière (psycholoog, beleidssecretaris RIAGG) drong de poëzie voor een groot gedeelte naar de achtergrond.

 

Dat bloed kruipt waar het niet gaan kan, werd in 2018 bewaarheid met de verschijning van een kloeke dichtbundel in eigen beheer: Chronologie van het Gevoelsleven.

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie *)

 

20 juli 2019

 

Wim van Til behandelt tijdens de Lunchpauze Poëzie *) van juli 2019 de bundels van de afgelopen maand.

 

Met bundels van onder meer Michaël Zeeman, Daniel Dee, Willem Elsschot, Maarten van der Graaff, Frank Koenegracht en Saskia Stehouwer.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup