Open Gedichtenpodium

Open Gedichtenpodium

Zaterdag 25 januari 2020
 14.00 – 16.30 uur

 

Tien keer een Open Gedichtenpodium in 2020. Vaak met speciale gasten, altijd met een grote variatie aan dichters en gedichten. Met volop ruimte voor dichters uit de regio om van zich te laten horen. Op zaterdag 25 januari luisteren we onder andere naar poëzie van dichters die eind 2019 de gedichtencursus in het PcN volgden. Hun docent Wim van Til is aanwezig om uit eigen werk voor te lezen. Een mooi moment om hem aan de tand te voelen over de vraag: Is poëzie schrijven te leren? Wil je zelf deze middag voordragen, meld je dan uiterlijk 13.50 bij de presentator van dienst. In januari is dat Monica Boschman, dichter en schrijfdocent. Twee gedichten per persoon, bij kort werk mogelijk een toegift. Start stipt om 14.00 uur, einde uiterlijk 16.30 uur.


 

Entree kost 5 euro, toegang voor optredende dichters is gratis. Het entreebewijs van bezoekers is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel.

Gedichtendag met Astrid Lampe

Dichter Astrid Lampe presenteert haar alternatieve Poëzieweekgeschenk, m.m.v. Uitgeverij crU en Nanne Nauta.

 

Wim van Til stelt vragen aan dichter en uitgever.

meer informatie

Extra poëziewandeling in de poëzieweek

Wandel door Nijmegen en ontmoet de dichters!

 

Speciaal voor de Poëzieweek (30 januari - 5 februari) lopen de gidsen van het Poëziecentrum Nederland op zaterdag 1 februari a.s. een bijzondere editie van de poëziewandeling. We wandelen niet alleen de gebruikelijke route door de historische benedenstad van Nijmegen langs vijftien gedichten, maar op 1 februari zullen veel van de opgenomen dichters zelf hun gedicht voordragen en er eventueel iets over vertellen. Zo komt de poëzie in de stad letterlijk tot leven. Ook extra is dat we halverwege de route een koffiepauze houden bij Foodbar Pacho (voorheen café Poort van Hees) bij het gedicht van Harry van de Vijfeijke, die ook een kopje meedrinkt. De koffie is bij de prijs inbegrepen.

 

De kosten voor de wandeling zijn € 10,00. Daarvoor krijg je behalve de wandeling en de koffie ook de dichtbundel waarin de vijftien gedichten staan.

 

Start van de wandeling: 11.00 uur in het Poëziecentrum Nederland (achter in Bibliotheek De Mariënburg), Mariënburg 29. Reserveer via e-mail: [email protected]

 

Ontmoeting met de dichter H.C. ten Berge

Leeskring moderne poëzie met vijf verschillende inleiders

Vanaf 15 februari start er een leeskring moderne poëzie .

Elke bijeenkomst wordt er een dichter geïntroduceerd door een inleider, en zullen we naar de dichter zelf luisteren.    Daarna volgt een gesprek met de deelnemers over de gedichten, 

Een gevarieerde reeks met onder andere   Vasalis , Rutger Kopland, Gerrit Kouwenaar en  Hester Knibbe.    Tijdens deze bijeenkomsten ontvangen de deelnemers de te bespreken gedichten.

De groep zal minimaal acht en maximaal twaalf deelnemers kennen. Als je je opgeeft, zou het fijn zijn, als een ieder zoveel mogelijk aanwezig is. 

 

We komen bijeen in het Poëziecentrum Nijmegen, Marienburg 29, op de zaterdag ochtenduren. Data: de eerste bijeenkomst op zaterdagmorgen  15  februari 2020 van 10.30 tot 12.30 uur, vervolgens  7/3,    21/3 en 28/3. Voor de  vijfde zoeken we nog een datum.    Kosten 40 euro.

Meld je aan via mail [email protected]

Poëziewandeling

Het startpunt van de wandeling is Bibliotheek De Mariënburg, waar het Poëziecentrum Nederland (PcN) is gevestigd. Daar start elke derde zaterdag van de maand om 11.00 uur een wandeling met een van de gidsen van het PcN. U kunt zich per mail bij het PcN aanmelden, maar ook zonder aanmelding bent u van harte welkom.

 

De poëziewandeling duurt ongeveer twee uur. Nijmegen is een stad met hoogteverschillen en de wandeling gaat dan ook omhoog en omlaag. De route is niet overal geschikt voor rolstoelen, maar een alternatief is mogelijk.

 

Wij ontvangen u graag in het PcN en wensen u veel poëzie- en wandelplezier.

Lunchpauze Poëzie van januari

Bespreking tijdens  Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zijn opgenomen.

 

met Maarten van den Elzen!

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

Tegen 't vergeten: Johan Andreas dèr Mouw

Tegen 't vergeten: Johan Andreas dèr Mouw Zaterdag 18 januari 2020 i.s.m. Stichting Spleen

14.00 – 16.00 uur

 

'T is laat al in de nacht. Doodstil is ’t huis. Een gedicht van Johan Andreas dèr Mouw (1863 -1919) waar 26 hedendaagse Nederlandse en Vlaamse dichters zich door hebben laten inspireren. Ze schreven een reflectie in de vorm van een nieuw gedicht. Stichting Spleen verzamelde en bundelde de gedichten. De presentatie van deze bundel is zaterdag 18 januari van 14.00 tot 16.00 uur in het PcN. Negen dichters uit de bundel komen naar Nijmegen om hun reflectie voor te dragen én enkele andere eigen gedichten. Een middag tegen het vergeten van Johan Andreas dèr Mouw én om de hedendaagse poëzie te vieren. Optredende dichters zijn Kees Godefrooij, Mattie Goedegebuur, Gerrit Vennema, Tom Veys, Nelleke Lamme-den Boer, Monica Boschman, Mereie de Jong, Nanne Nauta en Erika De Stercke.

 

Presentatie en interviews zijn in handen van Monica Boschman. Van harte welkom. Toegang 5 euro, de bundel is te koop voor 19 euro.

 

Meer informatie over de dichter Dèr Mouw:

https://www.kb.nl/themas/nederlandse-poezie/dichters-uit-het-verleden/johan-andreas-der-mouw-1863-1919/het-leven-van-ja-der-mouw-zijn-leven-als-een-eindloos-lang-verdriet

Tegen het vergeten, aflevering 9:

 

i.s.m. Stichting Spleen: Johan Andreas dèr Mouw

 
meer informatie

De Poëziewandeling

POËZIEWANDELING NIJMEGEN

op 15 februari met gids Frouke Arns


Frouke voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. De kosten zijn € 10 p.p. inclusief de bundel. Zij is één van de samenstellers van de geheel nieuwe wandeling door Nijmegen.
 

Graag vooraf aanmelden via

[email protected]

meer informatie

Workshop H. C. ten Berge lezen

H.C. ten Berge (1938) is dichter, prozaschrijver, essayist en vertaler.

 

Hij debuteerde met de bundel Poolsneeuw in 1964 gevolgd door Swartkrans (1966)  en Personages (1968). Ten Berge ziet het schrijven van poëzie vooral ook als een vorm van onderzoek. Zijn grote interesse voor natuurvolken (Eskimo’s, Azteken) brengt hem in uitdagende taal- en cultuuromgevingen die hun weerslag vinden in zijn poëzie. In 2006 wordt hem de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn hele oeuvre-tot-dan-toe. Zijn poëzie wordt bijeengebracht in twee kloeke bundels: Materia prima, gedichten 1963-1993 en Cantus firmus, gedichten 1993-2013. Sinds dit jaar is Ten Berge geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup