Word vriend in het jubileum-jaar van het PcN.
Na 20 jaar mag dat!

Vriend worden

Weer wandelen langs poëzie!

 Op 22 augustus kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie!! U loopt door de binnenstad komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie. Voor de wandeling van 22 augustus, elf uur in de ochtend is Meja Spaargaren uw gids.

 

START IS BUITEN vóór de bibliotheek Mariënburg. Aanmelden via 0653856040 of poë[email protected]. De wandeling vindt gezien de coronatijd plaats voor maximaal vijf personen, voldoende afstand, geen coronaverschijnselen en een verplichte aanmelding. Het kost € 10,00 (inclusief gids, route en gedichtenbundel). Alle gedichten zijn afgedrukt in een speciaal boekje. Daar staat ook de route in. Met de papieren wandelgids à € 7,50 is de poëzieroute ook op eigen gelegenheid de volgen.

 

Tot 1 september blijft het Poëziecentrum, gevestigd achter in de bibliotheek Mariënburg, nog gesloten voor bezoek en activiteiten, uitgezonderd individuele bezoekers die op afspraak komen.

 

U kunt ook een wandeling aanvragen op een ander tijdstip of als groepsactiviteit, in overleg wordt dan een datum vastgesteld.

 

GEANNULEERD: Workshop over de poëzie van Joke van Leeuwen

Op zaterdag 14 maart komt Joke van Leeuwen naar het PcN.

Vanaf elf uur is er een workshop waarin haar werk wordt besproken.

 

Vanaf 14.00 uur  is zij  zelf aanwezig  bij een aflevering van Ontmoet de Dichter.  

 

Joke van Leeuwen (den Haag, 1952) schrijft poëzie, kinderboeken en romans. Ze is ook tekenaar en ze treedt regelmatig op. Haar werk is in vele, vele talen vertaald.

 
meer informatie

GEANNULEERD: Ontmoet de dichter...Joke van Leeuwen

Joke van Leeuwen (den Haag, 1952) schrijft poëzie, kinderboeken en romans. Ze is ook tekenaar en ze treedt regelmatig op. Haar werk is in vele, vele talen vertaald.

 

In 2008 en 2009 was zij Stadsdichter van Antwerpen, de stad waarin ze sinds 2002 woont. In 2015 werd Joke van Leeuwen door het ANV benoemd tot Dichter der Nederlanden,  een verwijzing  naar het verleden   van het Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).

 

Zij debuteerde in de poëzie officieel met de bundel Laatste lezers in 1994. Voor die bundel ontving zij de C. Buddingh’-debuutprijs 1995. In 2012 schreef zij de Gedichtendagbundel, Half in zee. Haar jongste bundel verscheen in 2016 bij Uitgeverij P, Aangeraakt.

 
meer informatie

GEANNULEERD: De Poëziewandeling van maart

Marijke Hanegraaf voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. De kosten zijn € 10 p.p. inclusief de bundel. Zij is één van de samenstellers van de geheel nieuwe wandeling door Nijmegen.
 

Graag vooraf aanmelden via

[email protected]

 

GEANNULEERD: Lunchpauze Poëzie met...

Bespreking tijdens   Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zullen worden opgenomen.

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

 
meer informatie

GEANNULEERD: Open Gedichtenpodium van maart

Tien keer een Open Gedichtenpodium in 2020. Vaak met speciale gasten, altijd met een grote variatie aan dichters en gedichten. Met volop ruimte voor dichters uit de regio om van zich te laten horen.

 

Wil je zelf deze middag voordragen, meld je dan uiterlijk 13.50 bij de presentator van dienst. In januari is dat Monica Boschman, dichter en schrijfdocent. Twee gedichten per persoon, bij kort werk mogelijk een toegift. Start stipt om 14.00 uur, einde uiterlijk 16.30 uur.

 

Entree kost 5 euro, toegang voor optredende dichters is gratis. Het entreebewijs van bezoekers is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel.

 

Geannuleerd: Ontmoet de dichter...Hans Tentije

Op 26 mei 2012 was Hans Tentije (Beverwijk, 1944) de 47ste dichter die in het programma Ontmoet de dichter … te gast was. Bijna 8 jaar en 6 bundels later is hij de 150ste dichter in de serie.

Hij groeide op in Wijk aan Zee en woonde in diverse plaatsen langs de Noord-Hollandse kust. Hij was leraar Nederlands tot hij in 1985 besloot voltijd dichter te zijn.

Uitgeverij De Harmonie publiceerde in 1975 het debuut, Alles is er en drie jaar later Wat ze zei, waarop de kritiek niet minder enthousiast reageerde. Voor Wat ze zei ontving Tentije maar liefst twee prijzen, de Van der Hoogtprijs en de Herman Gorterprijs. In 2005 volgde de Guido Gezelleprijs voor de bundel Deze oogopslag. Zijn poëzie is direct en “onbespoten” beeldend. Zijn jongste bundel is Begane grond (2018).

 
meer informatie

Twee uur met Rutger Kopland

Kopland is een van onze meest gelezen dichters. We zullen bespreken waarom dat zo is.

We zullen, al luisterend en lezend kijken naar zijn ontwikkeling, zijn werkwijze en de belangrijke thema’s in zijn werk.

 

Ieder is uitgenodigd een favoriet of raadselachtig gedicht in te brengen om nader te bekijken.

 

Sjef de Vries leidt deze aflevering in.

 

Aanmelden:     via het mailadres  [email protected]

 

Verder nog in deze serie:

21 maart:         Gerrit Kouwenaar, door Wim van Til

28 maart:         Hester Knibbe, door Riny Jans

11 april:           H.H. ter Balkt, door Jaap van der Weyden

 

 

Tegen het Vergeten van Hans Andreus

In de serie Tegen het Vergeten vertelt Jan van der Vegt over de dichter Hans Andreus  en over zijn vriendschap met Lucebert.

 

Hans Andreus (1926-1977) is het pseudoniem van Johan Wilhelm van der Zant. Hij wordt gerekend tot de Vijftigers, een poëziebeweging die na de Tweede Wereldoorlog het literaire landschap in Nederland grondig op de schop nam. De groep dichters, waartoe onder anderen ook Lucebert, Jan G. Elburg, Gerrit Kouwenaar, Simon Vinkenoog, Remco Campert en Bert Schierbeek behoren, heeft grote invloed gehad op de Nederlandse poëzie. Vooral de breuk met tradities en de zoektocht naar andere expressiemogelijkheden in taal hebben veel lezers en ook latere dichters nieuwe vormen en een speelsere omgang met de taal gerealiseerd.

 

Jan van der Vegt schreef 'Hans Andreus. Biografie.' Baarn 1995, Uitg. de Prom. Herziene herdruk Amsterdam 2006, Uitg. De Bezige Bij. En 'Hans Andreus,  Ik hoor het licht.' Een bloemlezing uit zijn gedichten.  (Met een inleiding.) Haarlem 1990, Uitg. Holland. Jan van der Vegt schreef ook biografieën over Adriaan Roland Holst, Hendrik de Vries en Jan Elburg, en stelde bloemlezingen samen van deze belangrijke Nederlandstalige dichters.   

 

 Hans Kuperij luistert het programma op met gezongen gedichten van Hans Andreus.

 
meer informatie

Dichters reageren op Horatius

Een bundel met werk van tweeënvijftig Vlaamse en Nederlandse dichters die reflecteren op het gedicht 'Oden 4.1' van  Horatius in een vertaling van Piet Gerbrandy. Met een voorwoord van Simon Mulder.

 

Vertalersweelde. Horatius in de handen van Piet Gerbrandy  (2020)

 

Presentatie: Mereie de Jong

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup