Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

30 mei 2024

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 2, 16, 23 of 30 mei.

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie*) met Hannie Massuger

1 juni 2024

 

Tijdens Lunchpauzepoëzie*) van 1 juni om 12.00 uur bespreekt Hannie Massuger de publicaties die de afgelopen maand bij het Poëziecentrum zijn binnengekomen: werk van levende en dode dichters, mannen en vrouwen, jong en oud (hoewel …, de gemiddelde leeftijd is deze maand 63 jaar), gevestigde dichters en debutanten, uitgaven van gerenommeerde uitgeverijen en uitgaven in eigen beheer.

 

Veel moois, waaronder de nieuwe bundel van Frans Kuipers, Uit hoofde van jut, een heruitgave van Huub Oosterhuis, Handgeschreven en homeland noordholland van Han van Wieringen. En, niet te vergeten, Bijna 90 Hopla's van Judith Herzberg.

 
meer informatie

Open podium

6 juni 2024

 

Juni: Ruimte
Het Open Podium van 6 juni start om 20.00 uur en heeft het thema ‘Nest’. De gastvrouwen zijn Kyrke Otto en Willemijn van den Geest. Meld je aan via [email protected] als je deel wilt uitmaken van de line-up.  Willemijn van den Geest en Kyrke Otto zijn de presentatoren van het Open Podium in de Sint Nicolaaskapel te Nijmegen.


Een avond om nu alvast in je agenda te zetten! Ook als je komt luisteren.

 

Enkele aandachtspunten: in de Sint Nicolaaskapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel nog wat warme kleding mee.

 
meer informatie

Ontmoet de dichter … Dorien Dijkhuis

8 juni 2024

 

Dorien Dijkhuis (1978) beperkt zich niet tot de dichtkunst alleen. Als dichter, schrijver, journalist en schrijfdocent verweeft ze haar werk vaak met muziek, beeldende kunst en zelfs virtual reality. Belangrijke thema’s in haar werk zijn de dood, vergankelijkheid en de emotionele gevolgen van keuzes of juist niet-gemaakte keuzes in het leven.

 

De in Apeldoorn geboren Amsterdamse debuteerde in 2019 met de dichtbundel Waren we dieren, waarin ze de oeroude vraag stelt waar we vandaan komen. In januari 2024 verscheen Dezelfde maan, waarin ze proza, poëzie en essay combineert tot een samenhangend mozaïek.

 

Haar werk verschijnt regelmatig in literaire tijdschriften en momenteel tourt ze met een virtual-reality-installatie langs verschillende festivals. Kijk hier naar een voorbeeld van de vermenging van kunstvormen: het pregnante gedicht Angerdrartarvik (Gazal) dat ze voordraagt onder muzikale begeleiding van componist Myrthe van de Weetering. Het poëtisch muziekstuk gaat over een alledaags maar afschuwelijk menselijk drama en opent met een eenzame pianoaanslag die de onverschillige piep van een hartmonitor imiteert.

 

‘Mooi hoe ze met zachte helderheid van ieder gedicht een gebeurtenis maakt die je aangaat’- Thomas Verbogt.

 

Ontmoet de dichter … Dorien Dijkhuis op 8 juni om 14.00 uur in het PcN.

 

 
meer informatie

Poëziewandeling

15 juni 2024

 

Met een gids loop je  door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’, van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden  voorgelezen. Over de plekken hoor je  achtergrondinformatie. De bundel is inbegrepen.

 

De maandelijkse poëziewandelingen van het PcN door Nijmegen worden verzorgd door een team van 4 gidsen: Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Ieder verzorgt beurtelings een wandeling op de derde zaterdag van de maand. Alle vier de gidsen zijn poëzieliefhebber en/of schrijver. Marijke Hanegraaf is daarbij het bekendste als schrijver.


Daarnaast is het ook nog mogelijk om in overleg, met een eigen groep de poëziewandeling te lopen met één van onze gidsen. Hiervoor kun je contact opnemen via [email protected]. Dan neemt Jan Verhoeven, de coördinator van het team gidsen, voor verdere afspraken contact met je op.

 

Op 15 juni om 11.00 uur start de wandeling met gids Marijke Hanegraaf in het PcN.

 
meer informatie

Het Beter werk: Om honing gaat het niet

15 juni 2014

 

Bij de komende aflevering van Het betere Werk op 15 juni, die start om 14.oo uur, staat de jongste bundel van Marc Reugebrink centraal, Om honing gaat het niet. Het is “pas” zijn derde bundel die na een stilzwijgen van 33 jaar verschijnt. Zelf geeft hij op zijn weblog daarover dit aan: 

 

“Het is intussen een vreemde ervaring: plotseling weer een dichtbundel te hebben. Ik meende (heb zelfs op publieke plekken gezegd) dat ik van het dichterschap wel min of meer afscheid had genomen. In de 32 jaar sinds mijn vorige bundel (Wade, 1991) schreef ik wel af en toe, meestal op verzoek, een gedichtje, maar aan een bundel dacht ik niet. Tot ik in de marge van de dag plotseling weer wat meer gedichten begon te schrijven, zonder ook maar de geringste ambitie er verder iets mee te doen – al plaatste ik er wel eens een op Facebook – en mensen in mijn directe omgeving begonnen te zeggen dat ik dringend een bundel moest maken. Ik maakte allerhande wegwerpende gebaren, hield nog op andere manieren de boot af, vanuit een verlangen misschien ook mezelf niet onder druk te zetten. ‘Dichter’ zijn is ook meteen deel uitmaken van ‘de poëzie’, van de discussies daarrond (hoe gemarginaliseerd ook), en ik had geen zin om zelfs maar na te denken over wat ik nu precies met die poëzie wil.” 

 

Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de bundel en wisselen we leeservaringen uit. Wil je meepraten? Graag, je bent van harte welkom! 

 
meer informatie

Dichters in de Tuin 2024

30 juni 2024

 

poëzie is vuur
verzen zijn
vonken


Willem Hussem

 

Op zondagmiddag 30 juni a.s. is de tiende editie van Dichters in de Tuin. Op podia in de tuin van kunstinitiatief De Nieuwe Gang in Beuningen treden vanaf 13.30 uur negen dichters op. Het is een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie en beeldende kunst, tussen natuur en kunst.

 

Negen dichters op drie podia
Na de opening op het centrale podium maken bezoekers een ronde langs de negen dichters, die op drie plaatsen in de tuin hun optredens verzorgen. De dichters van 2024 zijn: Anneke Brassinga, Mustafa Stitou, Daad Kajo, Joep Stapel, Sasja Janssen, Mustafa Kör, Iduna Paalman, Oliver Kruse-Dougherty en Nisrine Mbarki. Een mooie line-up vol poëtisch vuur, waar de organisatie trots op is. Avontuurlijk, gelaagd, maatschappelijk en persoonlijk. Tussen de optredens is er ruimte wat te eten en drinken of te bladeren in tweedehands bundels.

 

Dichter bij het vuur
Het thema is dit jaar ‘Dichter bij het vuur’. Niet alleen de pottenbakker, de smid en de sjamaan zijn vuurmeesters, ook de dichter kent het vuur als geen ander. De dichter bouwt een vuur van woorden, losjes of verdicht, laat het branden op papier of in een voordracht. Op 30 juni zijn alle dichters fakkeldragers van iets wat geschreven wilde en nu gezegd en gehoord wil worden. Uit asresten komt een nieuwe wereld, een nieuwe mens, een nieuwe taal tevoorschijn.

 

Expositie VUUR in De Nieuwe Gang
Van 16 juni t/m 28 juli 2024 is in De Nieuwe Gang de expositie VUUR te zien van werk waarin beeldende kunst en poëzie elkaar ontmoeten. Voor deze expositie werken verschillende beeldend kunstenaars en dichters samen. Deze expositie is een bekroning van tien jaar Dichters in de Tuin en uiteraard ook op 30 juni te bezoeken.

 

Praktisch
Dichters in de tuin is op zondag 30 juni van 13.30 tot 17.00 bij De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7 in Beuningen. Inloop is vanaf 13.00 uur.

Koop via IkBenAanwezig.nl kaarten voor dit festival. Inloop vanaf 13.00 uur.

 

Om te zien hoe dat er vorig jaar uitzag kan je de reportage van Ineke Janssen bekijken. 

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup