Lunchpauze Poëzie *)

De bundels die in de afgelopen maand zijn verschenen en in de collectie zullen worden opgenomen komen stuk voor stuk aan bod.  Onder andere Land van weemoed, epos van een vergeten generatie, de nieuwe bundel van Ali  Serek en Ik draag mijn tong op de borst van Babs Gons,  "een kleine wandeling door het landschap van de gesproken poëzie".

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... J.V. Neylen

J.V. Neylen (Antwerpen, 1989) is schrijver en dichter.

Haar poëziedebuut En niet bij machte verscheen in 2020 bij uitgeverij Atlas Contact. De bundel won de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2021 en de Poëziedebuutprijs 2021. In 2017 werd haar een VOCATIO-beurs voor jong talent toegekend. Haar romandebuut verschijnt binnenkort bij dezelfde uitgeverij.

 

Gedichten van haar verschenen onder andere in 'De Revisor', 'Het Liegend Konijn', 'G.', 'Deus ex Machina', 'Extaze' en 'Hollands Maandblad'. Ze was actief als redacteur bij 'Kluger Hans'. 

 
meer informatie

Voordragen van gedichten

In de workshop Voordragen van gedichten laat Zwaantje  de Vries je zien wat het ver-tonen van poëzie inhoudt  en hoe je gedichten kunt    ver-klanken met  de vele  mogelijkheden van je  eigen stem. Een gedicht is meer dan woorden. Kortom:  ontdekken wat de betekenis van een gedicht ,  voorbij het bekende,  zou kunnen zijn, dat is het avontuur dat we gezamenlijk in 3 x gaan verkennen.

 

Wanneer?
Maandagmiddag  24 oktober, 31 oktober en 7 november  van 14.00 tot 15.30 uur.

De cursuskosten bedragen € 15,00.

 

Aanmelden   kan   tot   20 oktober   via e-mail   ([email protected]),   telefonisch   (06-53856040)   of aan de balie   van het Poëziecentrum   Nederland   (achterin de  bibliotheek  De Mariënburg).
 

Maximaal  8 deelnemers

 

Ontmoet de dichter .. Myrte Leffring

Myrte Leffring (1973) is dichter, literair docent en hoofdredacteur van poëzietijdschrift Awater.
In 2015 verscheen haar debuutbundel,  Om je schouders hang ik de nachten  en  in 2016 haar tweede bundel, De tere bloemen van het verstand, bij uitgeverij Van Gennep.
Oktober 2022 verschijnt bij De Meent haar tweeluik Wulk – Vallen (roman) en Opstaan (dichtbundel), een uniek literair experiment waarbij in twee verschillende genres hetzelfde verhaal wordt verteld.

 
meer informatie

In het PcN: 3 Eindhovense dichters bij Uitgeverij Leeuwenhof


Dit najaar verschijnt bij uitgeverij Leeuwenhof (Oostburg) het werk van drie aansprekende Eindhovense dichters – de bundels Duizelingen van Paul Bezembinder,   Woord & Kunst van André Van Eynthoeve en Onderuit    van Hans F. Marijnissen.


De drie bundels worden op 19 november 2022 vanaf 14.00 uur in het Poëziecentrum Nederland in Nijmegen gepresenteerd.
Dat uitgever Johan Meesters van Leeuwenhof ervoor kiest de drie bundels samen te presenteren, is alleszins begrijpelijk: het werk van de drie uitverkoren dichters wordt gekenmerkt door een zekere existentiële eenzaamheid die in hun poëzie zorgvuldig en met veel taalgevoel wordt verkend.


Paul Bezembinder (1961) studeerde theoretische natuurkunde in Nijmegen. In zijn poëzie zoekt hij in vooral klassieke versvormen en thema's naar de balans tussen serieuze poëzie, pastiche en smartlap. Na
Gedichten (2018) en Parkzicht (2020) is Duizelingen (2022) zijn derde bundel.


André Van Eynthoeve (1948) is een echte Eindhovenaar. Verdwaald tussen ‘Bruine Heer’ en High Tech Campus in de laboratoriumstad Eindhoven, zoekt de dichter naar houvast in dit rappe digitale tijdperk.
Woord & Kunst brengt twaalf gedichten en twaalf artworks in één bundel bijeen.


Hans F. Marijnissen (1949) debuteerde in 1971. Zijn poëzie wordt gekenmerkt door gelaagdheid en beeldspraak, en leent zich door ritmiek en woordklank voor voordracht. De dichter treedt veelvuldig op op podia in Nederland en België. Hans F. Marijnissen is behalve dichter ook voorzitter van de PoëzieClub Eindhoven.
 

 

Ontmoet de dichter... Jacob Groot

Jacob Groot (1947, Venhuizen/West-Friesland) debuteerde onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger met de spraakmakende dichtbundel Net Als Vroeger (1970). Hiermee was hij een van de pioniers van de neo-romantiek, die door middel van een ironisch stijlbesef een meerduidige emotionele poëzie wist te ijken.

 

In zijn volgende bundels werd het recept eigenzinniger. Het barokke idioom van Topgeluk (1986) smeedde de gedichten tot strenge richtlijnen voor inzichten die ook formeel dienden te worden gedemonstreerd. In zijn recentere bundels Heerlijkheid Van Luchtmetaal (2005), Lofzang (2008) en Divina Noir (2010) bespeelt de taal uitbundiger registers. Van deze poëzie is de gelijktijdigheid van het zintuiglijke en het cerebrale geprezen, een mix die met name in het megagedicht Nieuwe Zon (2014) monumentaal lijkt te worden. Recent verscheen de allesomvattende poëziebundel Verlies me niet (2018).

 
meer informatie

Open Podium met Zwaantje de Vries

Tijdens het Open Podium lezen  dichters nieuw werk en/of testen zij  hun voordracht voor publiek.

 

Lo Doomerik, Theo Jennissen,  Ans Kuijpers,   Victor Debats,  Mirte Debats,  Reinier van Delden,  René Roumen,  Michel Nierop,  Sjoerd van Hoorn,  Joost Hontelez,  Michel Nierop en  Friso Woudstra

zijn de namen die tot nu bekend zijn.

 

Aanmelden voor het Open Podium kan via [email protected], of tot 5 minuten voor aanvang in het PcN.

 

Ontmoet de Dichter...Babs Gons

Ontmoet de Dichter...Babs Gons

 

Babs Gons is spoken word-artiest, schrijver en host. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere die ze samen met Lies Aris oprichtte.

Babs staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt Babs ook regelmatig gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden.

 

Met Kyrke Otto.

 
meer informatie

Heimwee naar het onbekende

Voor het eerst verschijnen de prozagedichten van Clark Ashton Smith (1893–1961) in Nederlandse vertaling. Smith staat om zijn poëzie bekend als ‘the last of the great romantics’. Om zijn proza is hij bekend als een pionier in fantasy en science fiction. In zijn bijzondere prozagedichten komen beide werelden samen. Het is een kruispunt in de literatuur.

Bij gelegenheid van de verschijning organiseert de vertaler, Frank Norbert Rieter, in samenwerking met Poëziecentrum Nederland twee activiteiten. 

 

Op 8 september is de close reading bijeenkomst:

Met  vertaler Frank Norbert Rieter duik je  in de gedichten  Smiths poëtische schrijfstijl te doorgronden. Het is zowel een kennismaking met het werk van Smith als een verkenning in  thema’s en  taalgebruik.   

 Aan de hand van diverse passages worden  verwijzingen naar andere werken zichtbaar gemaakt.

 

 Aanmelden: [email protected]  of [email protected]

 

 

 

 
meer informatie

Poëziewandeling van september

Poëziewandeling van september 

Op zaterdag 17 september kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie.

 

U loopt door de binnenstad, komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie.

De wandeling van 17/9 start om 11.00 uur vanuit het Poëziecentrum. 

 

Een wandeling met Meja Spaargaren.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup