Poëziewandeling van mei

Op zaterdag 21 mei kan er weer met een gids gewandeld worden langs poëzie. U loopt door de binnenstad, komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het onlangs onthulde ‘Oude huizen aan de Kade’ van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie. Voor de wandeling van 16 april, elf uur in de ochtend is Meja Spaargaren uw gids.

 
meer informatie

Poëzie van Baudelaire én Nederlandstalige reflecties

Vertalersweelde, vijf gedichten van de grootmeester opnieuw vertaald, Charles Baudelaire e.a. 

 

De middag wordt gepresenteerd door Jos van Hest, de nieuwe vertalingen worden voorgelezen en een aantal dichters zullen hun reflectiegedichten ten gehore brengen. 

 

Vijf gedichten van Charles Baudelaire werden opnieuw vertaald, en meer dan veertig Nederlandse en Vlaamse dichters lieten zich inspireren door zijn werk. Hun reflecties zijn in deze bundel tezamen gebracht.   Sommigen lezen hun bijdrage voor, onder wie  Paul Bezembinder, Alain Delmotte,  Kees Godefrooij, Jos van Hest, Gert de Jager,  Mereie de Jong, Nelleke Lamme-de Boer, Walther Ligtvoet, Hans F. Marijnissen,  Enno Paulusma en Wim van Til.

  

Met een inleiding van Alain Delmotte, vertaald en van een nawoord voorzien door Mereie de Jong. 

 

 

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie *)

Lunchpauze poëzie*) is de gesproken recensierubriek waarin de binnen gekomen bundels, essays en bloemlezingen van de achterliggende maand worden besproken door Wim van Til.

 

Open Podium

Een Open Podium met een aantal dichters, die zich nu aan het aanmelden zijn.

Laat je verrassen!

 

Er zal ook een muzikant aanwezig zijn die gaat reageren op de voorgedragen poëzie. 

 

Voor aanmeldingen: [email protected]

 

 

Ontmoet de Dichter...Jan Kal

Dichter Jan Kal vestigde direct bij zijn debuut Fietsen op de Mont Ventoux in 1974 zijn naam als sonnettendichter. Gerrit Komrij noemde hem een natuurtalent. Zijn vele bundels bracht hij in 1997 samen in 1000 sonnetten. Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Johan Cruijff in 2007 verschenen zestig sonnetten in Hun zeggen. Met Een dichter in mijn voorgeslacht (2015) voegde Kal opnieuw 71 sonnetten toe aan zijn poëtische autobiografie.

 
meer informatie

Voordrachten in Landgoed Grootstal

Een Poëzie-voordrachtenmiddag tijdens de Nijmeegse Open Tuinendag 11 juni 2022.

Thema: Taal van de Tijd

 

Er treden 6 dichters op in twee ronden,

van 12.30 tot 13.30   Noêma Celeste Neijboer en  Sander Meij.

En van 15.00 tot 16.00   Marc Eyck en  Helen Weeres. 

 

Ook Erik de Jong en Joke Schoot Uiterkamp zullen zullen gedichten vertolken die betrekking hebben op de zorg en liefde voor de natuur, samen te vatten rond het thema "Taal van de Tijd”. 

 

De toegang is 6 euro , inclusief consumptie.

 

 

 
meer informatie

Dichters in de Tuin

Een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie en beeldende kunst, tussen natuur en kunst. Vier kleine podia, verspreid over de tuin van De Nieuwe Gang in Beuningen. Een terras waar poëzie en muziek vermengen. Dichters met hun voeten op het gras, woorden die lucht krijgen voor de ogen en oren van het publiek.  Welkom bij Dichters in de Tuin 2022.

 

‘hoe een lichter leven zich beweegt onder ons’  [Bernard Dewulf]

 

Kaartjes  via   ikbenaanwezig.nl   Dichters in de Tuin 2022  [zie  'meer informatie'  externe link]

 

 
meer informatie

Dichter van 'Blauw is tweekleurig'

Vicky Francken (1989) studeerde Frans en vertaalwetenschap en is thans vertaler uit het Frans en Engels. Francken publiceerde in Hollands Maandblad, Het Liegend Konijn, Revisor en Tirade. Na de Meander Dichtersprijs in 2008 ontving ze de Hollands Maandblad Schrijversbeurs voor Poëzie.

In januari 2017 verscheen haar debuut ‘Röntgenfotomodel’ dat in juni van dat jaar de C. Buddingh'-prijs voor debutanten won. Zij was lid van het Utrechts Stadsdichtersgilde. In 2019 verscheen Blauw is tweekleurig bij Uitgeverij crU. 

 
meer informatie

Ontmoet de Dichter...Babs Gons

Ontmoet de Dichter...Babs Gons

 

Babs Gons is spoken word-artiest, schrijver en host. Ze organiseerde vanaf 2000 bijna tien jaar lang Palabras, een maandelijks podium voor jonge dichters en schrijvers in Paradiso. Daarna was zij jarenlang artistiek leider van de inmiddels landelijke organisatie Poetry Circle Nowhere die ze samen met Lies Aris oprichtte.

Babs staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie en reist met haar werk de wereld rond. Door de maatschappelijke betrokkenheid en urgentie die uit haar werk spreekt wordt Babs ook regelmatig gevraagd haar werk te presenteren tijdens maatschappelijk initiatieven of gebeurtenissen zoals de Februaristaking en de Herdenking van het Slavernijverleden.

 
meer informatie

Ontmoet de dichter... Jacob Groot

Jacob Groot (1947, Venhuizen/West-Friesland) debuteerde onder het pseudoniem Jacob der Meistersänger met de spraakmakende dichtbundel Net Als Vroeger (1970). Hiermee was hij een van de pioniers van de neo-romantiek, die door middel van een ironisch stijlbesef een meerduidige emotionele poëzie wist te ijken.

 

In zijn volgende bundels werd het recept eigenzinniger. Het barokke idioom van Topgeluk (1986) smeedde de gedichten tot strenge richtlijnen voor inzichten die ook formeel dienden te worden gedemonstreerd. In zijn recentere bundels Heerlijkheid Van Luchtmetaal (2005), Lofzang (2008) en Divina Noir (2010) bespeelt de taal uitbundiger registers. Van deze poëzie is de gelijktijdigheid van het zintuiglijke en het cerebrale geprezen, een mix die met name in het megagedicht Nieuwe Zon (2014) monumentaal lijkt te worden. Recent verscheen de allesomvattende poëziebundel Verlies me niet (2018).

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup