Ontmoet de dichter Jan Baeke

Jan Baeke (1956) is dichter en vertaler. In 1997 verscheen zijn debuutbundel  Nooit zonder de paarden  bij Uitgeverij de Bezige Bij, gevolgd door de bundel  Zo is de zee   (2001),  Iedereen is er  (2004) en Groter dan de feiten  (2007). Voor de laatste in de kritiek lovend ontvangen bundel werd hij genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In 2009 publiceerde hij Brommerdagen  gevolgd door zijn meest recente bundel  Het tankstation op de route.

 

Samen met collegadichter Erik Linder stelde hij  Poëzie met een angel  samen, een bloemlezing met werk van hedendaagse Engelse dichters (Uitgeverij IJzer, 1995). Ook droeg hij vertalingen van gedichten van Deryn Rees-Jones bij aan de bundel  In een ander licht, een bloemlezing poëzie uit Wales, uitgegeven door Wagner & Van Santen in 2001.

 

Sinds 2009 is hij verbonden aan het Rotterdamse festival Poetry International.

meer informatie

Een nieuwe poëziewandeling

De gids van deze maand, Meja Spaargaren, voert u langs bijzondere plekken in Nijmegen waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. De kosten zijn € 10 p.p. inclusief de bundel. Zij is één van de samenstellers van de geheel nieuwe wandeling door Nijmegen.

 

Graag vooraf aanmelden via [email protected]

 

U kunt ook een wandeling aanvragen op een andere dag en een ander tijdstip. De wandeling is een mogelijkheid om bijvoorbeeld invulling aan een teamdag of een familie-uitstapje te geven of met een leesgroep/vriendengroep een uniek programma te volgen. Het is ook mogelijk de wandeling op eigen gelegenheid te lopen. In het boekje staat op plattegrondjes van gedicht naar gedicht aangegeven welke route u moet volgen. Bij elk gedicht is ook historische informatie toegevoegd en informatie over de dichter.

Lunchpauze poëzie

Bespreking tijdens    Lunchpauze poëzie *)  van de bundels die in de afgelopen maand verschenen zijn, en bij het PcN in de collectie zijn opgenomen.

 

De entree is € 5,00 voor deelnemers.

Het entreebewijs van € 5,00 is tevens een kortingsbon die besteed kan worden in de PcN-poëziewinkel en bij de PcN-poëziekraam op de markt.

Het Open Podium van november

Presentatie: Noema Celeste Neijboer

Tegen 't vergeten: Sonja Prins

Sonja Prins

Ze verhaalt over haar omzwervingen over de wereld als kind, over het literaire tijdschrift dat ze als zeventienjarige begint, de crisis in de jaren dertig en de totaal uitgestorven en verkrotte Amsterdamse Jodenhoek na haar terugkeer uit het concentratie-kamp Ravensbrück.

 

Persoonlijk
 

toch zijn mijn teksten
gladder geworden
met veel minder
oneffenheden

en ik die dacht
dat ik steeds authentieker
zou spreken
twijfel nu aan mijn eigen vermogen

ik hou niet van gladheid
ook al zijn het appels
met hun voltooide
en volledige vruchtvlees

zonder meer een vooroordeel natuurlijk
want hoe zouden wij leven
als er niet ergens
voltooiing wachtte

Sonja Prins

meer informatie

Poëtisch schrijven in de Hortus

Hortus Nijmegen organiseert in samenwerking met het Poëziecentrum Nederland een lessenserie poëtisch schrijven.

Jean Valentine schreef in een van haar gedichten: ‘we weten niet eens dat we zijn geboren’. Deze lessenserie is een mogelijkheid om vanuit de opgeslagen ervaringen in je lichaam teksten te schrijven die uniek en van jou zijn. We onderzoeken met behulp van experimenten het schrijven van een flash-forward en flash-back en hoe dit richting geeft aan wat er zich in het hier en nu afspeelt. Ook komt poëzie in vrije- en vaste vorm aan bod.

 

Wil je ontdekken welke woorden er passen bij de beelden die in je leven? Schrijf je proza of poëzie of wil je dat gaan doen? Dan is deze lessenserie voor jou! Ook als je een dagboek schrijft, kan je meedoen. Ervaring met schrijven is niet nodig.

 

Let op! Na de cursus van september is er ook een in oktober.

Geef in je e-mail aan in welke maand je mee wil doen.

 

Cursus oktober: Vrijdag 4, 11 en 25 oktober

Lestijden: 09.30 (inloop), 10.00 start de les tot en met 12.30, met een uitloop van een half uur.

Kosten voor deze lessenserie: 97 euro

 

Hava Güveli (Deventer, 1980) schrijft proza en poëzie. Zij won in 2006 de El Hizjra Literatuurwedstrijd. Haar gedichten zijn geregeld te horen op verschillende poëziepodia. Ook trad zij enkele keren op in Duitsland en Turkije. Haar poëzie is beeldend en melodieus. Haar Turks-Nederlandse achtergrond schemert door de inhoud. Ze geeft ook les in poëtisch schrijven.

meer informatie

Workshop Roel Richelieu van Londersele lezen

Roel Richelieu van Londersele werd in 1992 onderscheiden met de  Louis Paul Boonprijs.

Zijn gedicht  Mats, uit de bundel Tot zij de wijn is, werd in 2010 door het publiek bekroond met de  Herman de Coninckprijs.

In 2012 kreeg hij de Melopeeprijs voor zijn gedicht  Alzheimer. De jury koos het als meest beklijvende gedicht verschenen in de Vlaamse literaire tijdschriften.

Eerder ontving hij al de premies van de Poëziedagen te Deurle en van de provincie Oost-Vlaanderen, de prijs van de Vlaamse Club Brussel en de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent.

meer informatie

Ontmoet de dichter Roel Richelieu van Londersele

Roel Richelieu van Londersele (1952) is onder andere dichter, romanschrijver, en docent.

 

Hij was de eerste Gentse stadsdichter (van 2003 tot 2005). Hij begon in 1971 het literaire tijdschrift Koebel (dat ruim 10 jaar zou bestaan) waarin menig bekende dichter debuteerde: Miriam Van hee, Luuk Gruwez, Eriek Verpale. Ook zijn debuut verscheen onder de uitgave van Koebel: Marie sans toilette (1973). Zijn “verzamelde gedichten” verschenen in 2013 onder de titel De bruiden. Zijn jongste onderneming is Het gezeefde gedicht, waarin een gedichtenwedstrijd en een uitgeverij samenkomen.

meer informatie

Workshop H. C. ten Berge lezen

H.C. ten Berge (1938) is dichter, prozaschrijver, essayist en vertaler.

 

Hij debuteerde met de bundel Poolsneeuw in 1964 gevolgd door Swartkrans (1966)  en Personages (1968). Ten Berge ziet het schrijven van poëzie vooral ook als een vorm van onderzoek. Zijn grote interesse voor natuurvolken (Eskimo’s, Azteken) brengt hem in uitdagende taal- en cultuuromgevingen die hun weerslag vinden in zijn poëzie. In 2006 wordt hem de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn hele oeuvre-tot-dan-toe. Zijn poëzie wordt bijeengebracht in twee kloeke bundels: Materia prima, gedichten 1963-1993 en Cantus firmus, gedichten 1993-2013. Sinds dit jaar is Ten Berge geridderd in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

meer informatie

Ontmoet de dichter H.C. ten Berge

Hans C. ten Berge is dichter, prozaschrijver en essayist. Hij debuteerde in 1964 met de bundel  Poolsneeuw. Richtte in 1967 het tijdschrift Raster op. Doceerde aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem en was gastdocent aan de universiteiten van Texas (Austin), Londen en Groningen. In 1974 was hij verbonden aan het Volkenkundig Museum in Ottawa en verbleef hij in het hoge noorden van Canada. De roman Het geheim van een opgewekt humeur werd bekroond met de Multatuliprijs, het gehele oeuvre met de Huygens- en de P.C. Hooftprijs. In 2003 ontving hij de A. Roland Holst-penning voor poëzie.

 

Zijn gedichten tot 1993 werden verzameld in  Materia Prima.

Recente titels:  Op een mat van gele veren, poëzievertalingen 1968-2003 (2005),  Hollandse Sermoenen  (poëzie, 2008),  Voorbeeldige vertellingen en hun versluierde betekenis  (45 mythen en hun achtergronden, 2009).  De stok van Schopenhauer, een documentaire roman, verscheen in 2012. Cantus Firmus, gedichten 1993-2013, verscheen in april 2014. In 2016 zag de bundel Splendor het licht.

meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup