Het voordragen van poëzie en verklanken van woorden

vanaf 20 september 2024

 

In deze serie workshops laat Zwaantje de Vries je zien wat het voordragen van poëzie inhoudt. En het gedichten verklanken met je eigen stem. Een gedicht is meer dan woorden. Om te ontdekken wat de betekenis van een gedicht van jezelf of van iemand anders kan zijn. Voorbij het bekende.

 

Op vrijdag 20, 27 september en  4 oktober 2024 van 14.00 - 17.00 uur in een geschikte oefenruimte met piano, lokaal 21A in De Lindenberg. De kosten zijn €45,00 voor de hele serie of €15,00 per sessie. Meld je aan voor 1, 2 of alle sessies bij [email protected].

 
meer informatie

Poëziewandeling Nijmegen

21 september 2024


Een leuk aspect van de Poëziewandeling is dat elke gids de wandeling anders aanpakt. Deze maand zijn poëzieliefhebbers op 21 september in de gelegenheid om met dichteres Marijke Hanegraaf mee te lopen. Zij was stadsdichter, won de Nijmeegse Literatuurprijs en werd met haar eerste dichtbundel genomineerd voor de C.Buddingh'prijs. Haar werk is op een aantal plekken in en rond Nijmegen te vinden.


De poëziewandeling, die elke derde zaterdag van de maand vanaf het PcN plaatsvindt, komt op plekken waar zelfs rasechte Nijmegenaren nauwelijks bekend mee zijn. Verborgen in een van de kronkelige zijstraatjes van de historisch bewaard gebleven Lange Hezelstraat bevindt zich de Sint Jacobskapel, die rond 1400 gebouwd is als onderdeel van een gasthuis, dat inmiddels is verdwenen. Zelfs als je er in de buurt woont, zul je waarschijnlijk bekender zijn met het ‘Vogelhofje’, dat zich ernaast bevindt; een blinde muur met vele veelkleurige vogelhuisjes, waar vroeger nog veel gesteggel over is geweest.

 

Jacobsschelp op de deur van de kapel 

 

Bij de deur van de Sint-Jacobskapel, waarop een schelp bevestigd is uit het Noord-Spaanse bedevaartoord Santiago de Compostella, staan we even stil en is het tijd voor een gedicht van Marijke Hanegraaf. Het gedicht Op een wandeling een woord lijkt erover te gaan dat je als pelgrim de betrokkenheid, het ‘heilige gevoel’ en de concentratie niet altijd kunt vasthouden tijdens de uitputtingsslag, want je bent ook maar een mens. Op grappige wijze beschrijft ze de hersenspinsels en de observaties waaraan je tijdens zo’n ellenlange tocht niet ontkomt.

 

 

Op een wandeling een woord

 

Als ze zich halverwege de tocht bukt om de veters
van haar wandelschoenen aan te halen
valt haar een woord toe: mineraalaggregaat.

 

Dat het juist dit is. En hier, tussen water en weiden.
Al klinkt het licht, het komt uit de donkere
maakbaarheid van een wegdek op haar af.

 

Waarom niet cichorei, zo devoot blauw als die
naast het asfalt staat te bloeien, of desnoods loopvogel
had haar tred haar hoofd niet leeg kunnen houden?

 

Nu het er is, gaat het niet meer weg.
Ze is te moe om het te weerstaan, strekt haar benen
strekt het hele weerbarstige samenstel dat lichaam heet

 

en dat ze voedt met extra zink tegen verkoudheid
magnesium tegen spierkramp en geloof in de werking
van een rubelieten hangertje. Het woord loopt goed.

 

Marijke Hanegraaf

 

 

Uit sommige woorden kun je opmaken dat Hanegraaf een verleden heeft als analyste voor het farmaceutisch bedrijf Organon. Maar wil je weten wat ze werkelijk met het gedicht bedoelde? Je kunt het haar zelf vragen op 21 september. Om 11 uur start de wandeling vanuit het PcN.

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen.

 

Aanmelden kan via [email protected].

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 
meer informatie

Cursus gedichten schrijven

25 september 2024

 

Vanaf woensdag 25 september 2024 verzorgt dichter en schrijfdocent Monica Boschman een cursus gedichten schrijven. Zes bijeenkomsten op een inspirerende plek, tussen de bundels in het PcN.  (Foto: Armand Laméé)


Naar een hoger plan
De cursus is een stimulans om anders naar je eigen poëzie te kijken, nieuwe wegen te bewandelen en je gedichten naar een hoger plan te brengen. Zes woensdagmiddagen en de weken ertussen werk je aan eigen gedichten. De thema’s die bij jou horen, dienen zich aan in opdrachten en oefeningen. Vanuit je aantekeningen werk je verder. Beelden, ritme, rijm, witruimte, perspectief en enjambementen, het komt allemaal werkenderwijs aan bod. Soms wat theorie, maar vooral een ontdekkingstocht, samen met de andere deelnemers.


Taal loopt op het begrip vooruit
“De werkelijkheid laat zich niet vangen in taal. In elke poging raak je iets kwijt, tot je voorbij de taal gaat en de poëzie ontdekt. In gedichten vind je taal om jezelf en de wereld om je heen beter te begrijpen. Of jezelf in die wereld.” Dichter en schrijfdocent Monica Boschman ziet poëzie als een diepere taal, die vaak vooruitloopt op het begrip. Ze nodigt je uit je in deze taal - voorzichtig of ongebreideld - onder te dompelen en zo een gebaar te maken, in woorden. 

 

Praktisch

Er kunnen zes tot tien mensen deelnemen. De kosten zijn 90 euro.

Zes woensdagmiddagen van 14.30 -17.00 uur: 25 september, 2, 16 en 30 oktober, 13 en 27 november. Aanmelden via [email protected].

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

26 september 2024

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 5, 12, 19 of 26 september.

 
meer informatie

Het betere werk: Een lichaam dragen

28 september 2024

 

Hannah Chris Lomans  debuteerde eind 2023 met de bundel Een lichaam dragen. Deze bundel onderscheidt zich omdat deze vanuit een non-binaire genderidentiteit is geschreven, maar ook dieper gaat dan dat en universelere vraagstukken aanraakt. Vragen die meer mensen zichzelf stellen of waar ze mee worstelen. Wat houdt het in om een mens te zijn? Om een lichaam te bewonen en om te gaan de ongeschreven regels en verwachtingen die daarbij horen? Wat is de relatie van het lichaam waarmee je geboren bent en je geest, je gedachten?

 

Hannah Chris Lomans 

Hanna Chris Lomans (1994) voelde zich lange tijd niet op zijn gemak op school, omdat Hannah niet kon zijn wie hen was. Hen vertelt in een interview op Vrijeschool.nl dat een klasgenoot zei dat Hannah Chris niet moest huilen, anders zouden hun klasgenoten hen gaan pesten. “Dat voelde onveilig.” In de loop der jaren kwam hen er langzaam achter dat hen trans was, vooral op de wat ‘hardere’ basisschool in Ridderkerk en de middelbare school toen Hannah Chris zich erg buitengesloten voelde.

 

Uit de kast

Op de Vrije Hogeschool, waar men over het algemeen erg ruimdenkend is, kwam Hannah Chris uit de kast. Maar het gaf nog steeds het gevoel dat hen in ‘een cocon leefde’. Buiten die cocon wordt Hannah Chris Lomans ‘steeds weer geconfronteerd met onwetendheid en impliciete afwijzing’, óók van mensen die zich voordoen als ruimdenkend. “Het is boosmakend”, aldus Lomans in het interview met de Vrije Hogeschool. “Ervaringen van witte, cisgender, heteromannen worden als universeel gezien. Dat maakt machteloos. En alles wat daarbuiten valt, wordt gemarginaliseerd. Er is veel mis met hoe de media schrijven over transgender  en non-binaire mensen. Zeker de zogenaamde genderkritische stroming, die niets anders is dan onder welbespraaktheid verstopte transfobie.”

 

Debuut

Een lichaam dragen is de debuutbundel, maar hun teksten verschenen onder meer in De Gids, nY, De Revisor en NRC Handelsblad. De bundel is volgens de website van uitgeverij de Bezige Bij ‘een zoektocht naar een onmogelijk gemaakte heelheid, een heelheid die in de buitenwereld geen bestaansruimte gegund wordt. Deze gedichten openen een landschap waar andere, eigenlijkere regels gelden. Een landschap dat soms troostend is, soms gevaarlijk, soms leeg, soms omvattend. Een lichaam beweegt zich door dat landschap en probeert het zich te verinnerlijken.’

 

Tijdens Het Betere Werk bespreekt een groepje een bundel die in het nieuws is geweest of op een andere manier actueel is. Ditmaal is Een lichaam dragen van Hanna Chris Lomans aan de beurt. Deelnemers kunnen zich hieronder via een e-mail aanmelden. Ter voorbereiding op de bijeenkomst krijgen zij één week van tevoren een digitaal dossier toegestuurd. Ook is deze bundel voor deelnemers te raadplegen in het PcN. Vraag ernaar bij de balie.

 
meer informatie

Open Podium

3 oktober 2024

 

Op Ruwe Planken 

Het Open Podium  op 3 oktober start om 20.00 uur. Dit is een speciale editie i.s.m. Op Ruwe Planken in de Nijmeegse Sint Nicolaaskapel. Al heeft de meer dan 1000 jaar oude kapel in het Valkhofpark zijn religieuze functie al eeuwen verloren, toch krijgen de gedichten iets gewijds als ze tussen het hoge plafond en de oeroude natuurstenen muren heen en weer echoën. Het open podium begint zelfs plechtig als presentatoren Willemijn van den Geest en Kyrke Otto ter aanvang de bel luiden. Je meent op sommige momenten zelfs een vleug wierrook te ruiken.

 

Verder is het allemaal niet zo stijf. Iedereen kan op elk moment in- en uitlopen en als je geluk hebt kun je zelfs zonder je aan te melden je dichtsels ten beste komen geven voor het altijd zeer diverse publiek, zowel in leeftijd als in achtergrond. Laat dit vooraf wel even weten aan Willemijn of Kyrke! Nog liever hebben we dat je je vooraf officieel aanmeldt via [email protected] als je deel wilt uitmaken van de line-up. 


Een avond om nu alvast in je agenda te zetten!

Ook als je komt luisteren.

 

Enkele aandachtspunten: in de Sint Nicolaaskapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel nog wat warme kleding mee.

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*) met Hannie Massuger

5 oktober 2024

 

In Lunchpauze Poëzie*) bespreekt Hannie Massuger het werk dat in de achterliggende maand toegevoegd is aan de collectie van het PcN: nieuw werk van dichters, essayisten, redacteuren en samenstellers. 

 

U bent van harte welkom op 5  oktober  tussen 12.00 en 13.30 uur. Neem gerust uw drankje en middagboterham mee, meepraten met volle mond is geoorloofd. 

 

 Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 

Ontmoet de dichter ... Jan Glas

12 oktober 2024

 

Dichter Jan Glas hanteert een schrijfstijl zonder veel opsmuk, waarmee hij rake, naakte, soms geestige observaties neerpent. Op 12 oktober komt de Groninger vanaf 14.00 uur zijn poëzie voordragen en vragen beantwoorden van interviewer Willemijn van den Geest in het PcN. (Foto: Siese Veenstra)

 

De stijl sluit goed aan bij de cultuur van zijn geboortegrond. De in 1953 op de winderige, kale vlakten van het Noord-Groningse Hogeland geboren dichter schrijft, volgens criticus Wilma van den Akker, ‘droog, staccato’, waarbij hij constateringen op een soms humoristische wijze bij elkaar brengt. “Naarmate ik meer en aandachtiger lees, ga ik van deze ‘droogkloot’ houden”, prijst Wilma van den Akker in Meander magazine de sobere woordkunstenaar.

 

Jan Glas publiceerde de bundels De vangers van zummer, Het getal hondje, Stel je bent schilder, Als was zij mijn vrouw, Zo is t nait goan en Dubbel Glas. Ook stelde de dichter Nedersaksische verzamelbundels samen (Gronings valt onder het Nedersaksisch) en vertaalde zeven gedichten van de Boheemse Duitser Reiner Maria Rilke (1875 -1926) in het Gronings voor het boek Rilke Sieben. Glas won onder andere de Duitse Freudenthal-prijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur en de ‘Literaire Pries van Stichting Grunneger Bouk’. De verzamelbundel Dubbel Glas won de ‘Noorden Streektaalprijs 2012’ van het Dagblad van het Noorden. In 2008 ontving Glas het Belcampo Stipendium, een prijs die de provincie Groningen eens in de twee jaar toekent aan een schrijver of dichter.

 

Glas beperkt zich niet tot de dichtkunst alleen. Samen met jazz-pianist Boelo Klat zong hij zijn eigen werk in op het album Glas & Klat. Ook binnen deze samenwerkingsvorm (dichtkunst op muziek), vertaalde hij anderstalige teksten in het Gronings. Op Diezeg laand zingt Glas, onder begeleiding van pianist Addy Scheele en bassist Hans Lass, hits uit The Great American Songbook in het Gronings. In The Great American Songbook staan onder andere evergreens als ‘Big Spender’.

 

Het volgende gedicht is in het Gronings en een mooi voorbeeld van zijn schrijfstijl:

 


Zo is t nait goan


Tot elks verboazen bleef de dikke buurvraauw
toun ze ainmoal sturven was
gewoon deurproaten:

 

laange citoaten oet olde Polygoonjournaals;
mainst versloagen over keunelke familie
en de vreugdevolle maaidoagen van 1945.

 

Eerst wer der docht, t liek is nog waarm,
as t verstieft krampt mond heur wel stom.
Mor zo is t nait goan.

 

Ze begon te zingen: kienderverskes
dij de mainsten allaank vergeten waren,
pareltjes van onschuld en hoop.

 

Verzichteg begon der ain mit te zingen.
En nog ain, en weer ain. Tot elk zong.
Der wer n trekharmonikoa regeld.


Jan Glas

Uit: Dubbel Glas - Ale Gedichten, Uitgeverij kleine Uil, 2012

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup