Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

28  maart 2024 

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 7, 14, 21 0f 28 maart.

 
meer informatie

Het Betere Werk: Vlerk van Idwer de la Parra

23 maart 2024

 

Sasja Janssen

Op 24 februari bespraken we tijdens Het Betere Werk de bundel Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica. Het was een interessante bijeenkomst waarbij we lezende en pratende steeds dichter bij de essentie van het werk kwamen: een spanningsveld tussen begrijpen en het begrijpen loslaten. Een poging de tijd, het heden, te vast te pakken, en de conclusie dat het heden zich nooit echt laat grijpen.

 

Idwer de la Parra

Volgende aflevering, op 23 maart om 14.00 uur, bespreken we de tweede bundel van Idwer de la Parra, genaamd Vlerk. Hij   debuteerde in 2016 met de bundel Grond. De bundel werd bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs en de Poëziedebuutprijs. Voor Het Betere Werk op 23 maart lezen we zijn tweede bundel Vlerk, die in januari bekroond werd met de Awater Poëzieprijs 2023.

 

Wil je ook wel eens mee doen met Het Betere Werk, maar twijfel je of het iets voor je is? Kom gewoon eens langs. Er is geen voorkennis vereist, en iedereen is welkom!

 

Tegen het vergeten: Jan G. Elburg

16 maart 2024

 

Jan G. Elburg  (1919-1992)  was dichter en beeldend kunstenaar. Hij wordt gerekend tot de Vijftigers. Hij is de bedenker van de slagzin ‘het pientere pookje’ voor de DAF Variomatic.

 

Constantijn Huygens-prijs
In 1948 werd hij onderscheiden met de Jan Campertprijs voor Klein t(er)reurspel, in 1959 met de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam voor de bundel Hebben en zijn, in 1970 met de Feniksprijs voor zijn gehele oeuvre, en in 1976 met de Constantijn Huygens-prijs, ook weer voor zijn gehele oeuvre.

 

Met  Jan van Gulik en Michèle Elburg-Gaarkeuken

Op 16 maart om 14.00 uur zal Jan van Gulik de dichter nader belichten; Michèle Elburg-Gaarkeuken, de weduwe van Jan Elburg  en beheerder van zijn nalatenschap, zal aangeven hoe het nu staat met de ‘ontvangst’ van zijn werk.

 

Poëziewandeling

16 maart 2024

 

De maandelijkse poëziewandelingen van het PcN door de stad Nijmegen worden verzorgd door een team van 4 gidsen: Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Ieder verzorgt beurtelings een wandeling op de derde zaterdag van de maand. Alle vier de gidsen zijn poëzieliefhebber en/of schrijver.

 

Jan Verhoeven is de coördinator van de PcN werkgroep poëziewandeling die ook op aanvraag voor groepen op andere dag of tijdstip een wandeling met een van de gidsen voor de aanvrager organiseert.

 

Op 16 maart om 11.00 uur  start de wandeling met gids Jan Verhoeven in het PcN.

 

Open Podium aansluitend extra optreden

7 maart 2024

 

Februari

Naar aanleiding van de succesvolle avond in de Poëzieweek krijgen de Open Podium-avonden voortaan een thema. In februari genoten we daardoor van gedichten rondom het thema ‘Winter’, met voordrachten van Koen de Vries, Ton Jillissen, Engel Pluck, Hanne Bonsing, Johan Meesters, Theo Jennissen, Sint van der Kooi en Montana Hogenboom.

 

Maart roert zijn staart

Op 7 maart om 20.00 uur vindt er weer een Open Podium plaats in de Sint Nicolaaskapel. Het is maart, en maart roert zijn staart. Daarom is het thema van deze maand ‘Staart’!

 

Alle dijken breken

Daarnaast zal er op 7 maart aansluitend aan het Open Podium een speciaal optreden plaatsvinden (van 22.30 tot 24:00 uur): Alle dijken breken. Een performance van René van Haren (acteur en trombone) en Theo Jennissen (acteur). Met teksten van Baudelaire (Au Lecteur en Les sept Vieillards) en Paul van Ostaijen (Opdracht aan Mijnheer Zoënzo, Dode zondag en Folie Bar).

 

Bundelpresentatie Dichtgelezen ogen

2 maart 2024

 

Op zaterdag 2 maart om 14.00 uur presenteert Peter Meussen zijn bundel Dichtgelezen ogen. Met honderd gedichten en duizend gedachten.

 

De auteur in het voorwoord: "Met dit boekje ben ik trots dat ik de schakel kan zijn in filosofische waarheidsvinding. Omdat het grootste mysterie van de mens zijn denkvermogen is, groeien vooral zijn wonden in de littekens van het leven vast."

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*)

2 maart 2024

 

Tijdens Lunchpauze Poëzie*) van 2 maart worden om 12.00 uur de nieuwe bundels die de afgelopen maand bij het Poëziecentum Nederland zijn binnengekomen besproken.  Dat zijn in ieder geval bundels van Hester Knibbe, Rozalie Hirs, Tonnus Oosterhoff, Arjen Duinker, Mischa Andriessen, Frederik Lucien De Laere en Lut de Block.  

Natuurlijk is er ook aandacht voor tijdschriften en bloemlezingen.

 

Neem gerust je boterhammen mee, je mag met volle mond meepraten.

 
meer informatie

Bundel van Sasja Jansen in Het Betere Werk

24 februari 2024


Tijdens Het Betere Werk staat (een dichter met) een bundel centraal die de afgelopen periode in het nieuws geweest is.

De bundel waar het op 24 februari om gaat , is  Mijn vader zegt entropie mijn moeder logica van Sasja Jansen


Wie zich aanmeldt voor Het Betere Werk (via de mail: [email protected]) ontvangt ter voorbereiding een week van tevoren een digitaal dossier.


Willemijn van den Geest en Wim van Til zijn de aanjagers.

 

Het toegangsbewijs à € 5,00 is tevens een tegoedbon voor de aanschaf van bundels uit het tweedehands aanbod van het PcN.

 

Schrijfworkshops met Monica Boschman

 

Vanaf woensdag 21 februari 2024 verzorgt dichter en schrijfdocent Monica Boschman een cursus gedichten schrijven. 

 

Naar een hoger plan. De cursus is een stimulans om anders naar je eigen poëzie te kijken, nieuwe wegen te bewandelen en je gedichten naar een hoger plan te brengen. Vijf woensdagmiddagen en de weken ertussen werk je aan eigen gedichten. De thema’s die bij jou horen, dienen zich aan in opdrachten en oefeningen. Vanuit je aantekeningen werk je verder. Beelden, ritme, rijm, witruimte, perspectief en enjambementen, het komt allemaal werkenderwijs aan bod. Soms wat theorie, maar vooral een ontdekkingstocht, samen met de andere deelnemers.

 

Taal loopt op het begrip vooruit. “De werkelijkheid laat zich niet vangen in taal. In elke poging raak je iets kwijt, tot je voorbij de taal gaat en de poëzie ontdekt. In gedichten vind je taal om jezelf en de wereld om je heen beter te begrijpen. Of jezelf in die wereld.” Dichter en schrijfdocent Monica Boschman ziet poëzie als een diepere taal, die vaak vooruitloopt op het begrip. Ze nodigt je uit je in deze taal - voorzichtig of ongebreideld - onder te dompelen en zo een gebaar te maken, in woorden.  

 

Praktisch. Je kunt je aanmelden via e-mail: [email protected]. Er kunnen zes tot tien mensen deelnemen.

Dag en tijd: vijf woensdagmiddagen van 14.30 tot 17.00 uur; Data: 21 februari, 6 maart, 20 maart, 3 april en 17 april 2024; Kosten: 75 euro. 

Plaats: Poëziecentrum Nederland, Mariënburg 29; 6511 PS Nijmegen.

 

 
meer informatie

EXTRA - Ontmoet de dichter ... Ronelda S. Kamfer

17 februari 2024

 

EXTRA - Ontmoet de dichter ... Ronelda S. Kamfer 

 

Ronelda S. Kamfer (1981) is een Zuid-Afrikaanse dichteres. Zij schrijft vanaf haar tiende gedichten; haar eerste gedichten werden gepubliceerd in Nuwe Stemme 3 (2005). Ze debuteerde in 2008 met de bundel Noudat slapende honde / Nu de slapende honden, gevolgd door nog drie bundels. Haar jongste bundel is getiteld Chinatown en dateert van 2019. 

 

De gedichten in haar eerste bundel handelen over het dagelijkse leven op de Kaapse Vlakte. In haar dichtbundel grond/Santekraam (2011) vertelt ze het verhaal van haar familie en de wereld waaruit deze met geweld verdreven werd. Een derde bundel verscheen in 2016 met de titel Hammie, waarin de complexe relatie met haar inmiddels overleden moeder een belangrijke rol speelt. 

 

Haar bundels zijn in het Nederlands vertaald door Alfred Schaffer. 

  • Nu de slapende honden (2010) 
  • Santenkraam (2012) 
  • Mammie (2017) 
  • Chinatown (2021)

 

Ontmoet de dichter ... Ronelda S. Kamfer 

Poëziecentrum Nederland 

17 februari 2024, 14.00-16.30 uur 

Entree: € 12,50

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup