Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

april 2025

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via  [email protected] maak je een afspraak voor 3, 10,  17 en 24 april 2025.

 
meer informatie

Het betere werk: De verwerping van het stilzitten

19  april 2025

 

In elke editie van Het Betere Werk staat (een dichter met) een bundel centraal die de afgelopen periode in het nieuws geweest is. Op 19 april is dat de bundel ‘De verwerping van het stilzitten’ van Lidy van Marissing. Dit is de laatste bundel van Lidy van Marissing en vormt de afsluiting van een belangrijk en voor het Nederlandse taalgebied uniek schrijverschap, dat lang onderbelicht is gebleven.

 

Lidwina Maria Irene (Lidy) van Marissing (Bussum, 26 april 1942) is een Nederlandse schrijfster en dichteres. Ze studeerde aan de sociale academie in Amsterdam, waar ze in 1960 ging wonen. Op de middelbare school wist ze al dat ze literair werk wilde gaan schrijven, maar ze wist ook: daar zou ze nooit van kunnen leven. Dus ging ze eerst maar iets doen wat wel met taal te maken had, maar waar ook een salaris tegenover stond: ze ging de journalistiek in. In 1964 werd zij medewerkster op de kunstredactie van de Volkskrant. Aan haar literaire loopbaan bleef ze intussen wel werken. In 1965 schreef ze haar eerste dichtbundel. Deze werd echter niet uitgegeven. Dat kwam in 1991 met ‘De plons van een vlok’. Het werd haar debuut. Naast poëzie schreef ze romans, filmscripts en toneelteksten.

 

Bij Het Betere Werk voeren Wim van Til en Hannie Massuger met de deelnemers een gesprek over verschillende facetten in de woordkunst. Onder meer de context van de gedichten, de schoonheid van de taal en de betekenis die erachter schuilt komen aan bod, in een open gesprek, waarin ruimte is voor ieders beleving en opvatting.

 

Wie zich aanmeldt voor deelname via [email protected] ontvangt ter voorbereiding een week van tevoren een digitaal dossier. Ook is de bundel voor deelnemers te raadplegen en aan te schaffen in het PcN. Vraag ernaar bij de balie.

 
meer informatie

Poëziewandeling Nijmegen

19 april 2025 


De poëziewandeling, die elke derde zaterdag van de maand door het historische Nijmeegse centrum wordt gelopen is bij elke gids weer anders, dus ga gerust nog eens mee.  De gids van deze maand, Meja Spaargaren, legt veel nadruk op geschiedenis, maar er komt uiteraard ook veel poëzie aan bod. De route wordt immers bepaald door de vele gedichten in de stad. Meja, die al sinds het prille begin in 2016 rondleidingen verzorgt, geeft een interessante kijk op het lange verleden van Nijmegen en wil ‘poëzie tastbaar’ maken voor alle deelnemers.

 

Tussen Ierland en de Tigris ligt Nijmegen


Een opvallend gedicht over de roemruchte historie van Nijmegen is dat van H.H ter Balkt. Het bevindt zich op de Hessenberg, een heuvel met een geschiedenis die teruggaat tot in de Romeinse tijd, maar waar door de jaren heen veel gesloopt en gebombardeerd is. Vroeger stonden er vrouwenkloosters, later een weeshuis. Ook was de regionale krantenredactie van De Gelderlander er een tijdlang gehuisvest. Het gedicht is als één lange regel van 25 meter in de lange natuurstenen muur gebeiteld. De meningen over dit gedicht zijn verdeeld: voor de een is het te ontoegankelijk, de ander vindt het een prachtige vertolking van de lange geschiedenis van de Waalstad.

 


Halverwege Hibernia en de Tigris


Halverwege Hibernia en de Tigris strijken de lange

eeuwen voorbij Valkhof en Weeshuis van Noviomagi. De

as van het brandende stadshart verwoei bij de Klingklang,

maar Vrede verlichtte hier de woeste gronden, en waar de

bijlen zwijgen en ’t sprakeloze stof nu verstomt, stroomt

glorierijk weer zeewaarts de Waal


H.H. ter Balkt

 

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen. Een bundel, die bijna alle besproken en gelezen gedichten van de wandeling bevat, is bij de prijs inbegrepen. 

Aanmelden kan via [email protected]

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... Lev Avitan

12 april 2025

 

Lev Avitan is spoken word-artiest, theatermaker en politiek filosoof, maar het liefst alle drie tegelijk. Hij schrijft en spreekt vooral over sociale rechtvaardigheid, discriminatie, trauma, dekolonialisatie en verbondenheid, waarbij hij kritische zelfreflectie niet schuwt. Zijn filosofie schaart hij onder een genre dat hij zelf filopoëzie noemt.

 

Simon Mamahit, al jarenlang bevriend met Lev Avitan, interviewt de dichter op 12 april om 15.00 uur in het PcN. Mamahit (1992), alias Disci, is rapper, dichter, organisator en ondernemer. Sinds 2024 is hij stadsdichter van Nijmegen.

 

Avitan, die een joods-Marokkaanse moeder en een Turkse vader heeft, groeide op in het Arnhemse Presikhaaf en woont momenteel in Amsterdam. Hij geeft aan dat hij, net als vele andere jongeren met een niet-Nederlandse afkomst, zich meer identificeert met straatcultuur dan met de cultuur van de gemiddelde Nederlander. Wat Avitan nog meer tekende is dat hij vanwege zijn gemengde afkomst óók geen echte aansluiting bij andere culturen vond. Dankzij deze worsteling met identiteit is hij een specialist geworden in het naar buiten brengen van de belevingswereld en worstelingen van mensen die niet in een bepaald hokje vallen.

 

Als spoken word-artiest heeft Avitan opgetreden op festivals zoals Down the Rabbit Hole en Lowlands. In 2024 maakte hij de 40 minuten durende spoken word-film Mijn moeder wil niet meer leven. Begin 2026 gaat zijn theatervoorstelling met Nabil Tkhidousset 7Sheb 3Lik (Rekenen op jou) in reprise. Momenteel schrijft Avitan aan zijn debuut: een boek over relationaliteit, intimiteit en rechtvaardigheid. Daarnaast geeft hij workshops in poëzie en voordracht, waarbij het vinden van een eigen stem centraal staat.

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie*)

5 april 2025

 

In Lunchpauze Poëzie *) bespreekt Wim van Til de publicaties die in de voorgaande maand zijn binnengekomen bij het Poëziecentrum.   Vader Hein en zoon Job  Stufkens  zijn tijdens de april aflevering van Lunchpauze Poëzie*) te gast met hun bundels Tot aan het morgenlicht en Stof voor puinkinderen.

 

Wees welkom op 5 april van 12.00 tot 13.30 uur. Neem gerust je lunchpakket mee, meepraten met volle mond mag. 

 

Deze nieuwe aanwinsten zijn naderhand te raadplegen in een aparte boekenkast in het PcN.

 

Open podium

3 april 2025

 

Als dichter, ervaren of niet, mag je tijdens het Open Podium op 3 april om 20.00 uur weer doen wat je wil. Na een succesvol uitstapje met Cultuur op de Campus (tijdelijk Open Mic genaamd) in politiek café De Klinker, vindt dit evenement weer als vanouds in de Sint Nicolaaskapel plaats. Iedereen mag zich aanmelden en je komt ook van alles tegen: gevestigde namen die nieuw materiaal willen uitproberen, beginners, en goede voordragers die werk van de grote namen declameren. Het publiek is talrijk en divers, zowel in leeftijd als achtergrond.

 

Het thema is evolutie.

 

Wil je meedoen? Laat dit vooraf wel even weten aan organisatoren Willemijn of Kyrke. Nog liever hebben we dat je je vooraf officieel aanmeldt via [email protected] als je mee wilt doen. 

 

Let op: in de Sint-Nicolaaskapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel wat warme kleding mee, voor het geval dat het koud wordt.

 
meer informatie

Marktkraam op het Mariënburgplein

29 maart 2025

 

Het PcN heeft op zaterdag 29 maart 2025 weer een marktkraam met poëzie  op de boeken- en platenmarkt van het Mariënburgplein te Nijmegen. Er ts een kraam ingericht met een deel van de verkoopcollectie. Op de kraam liggen de dubbele exemplaren, die al aanwezig zijn in de collectie van het PcN, en verkocht worden. Daarnaast vind je er ook kleine voorraad Plintartikelen, zoals servetten, krasgedichten en zakdoekjes. Je bent van harte welkom aan de kraam tussen 10.00 en 16.00 uur.


De opbrengst komt vanzelfsprekend ten goede aan de verbreding en verdieping van de poëziecollectie van PcN. Deze collectie kan van 11.00 tot 17:00 uur in de bibliotheek bezocht worden.   

 

Op zoek naar een bijzondere bundel? Zoek dan eens op boekwinkeltjes.nl in de verkoopcollectie dichtbundels. Je steunt met de opbrangst het PcN. 

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

27 maart 2025

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via  [email protected] maak je een afspraak voor 6, 13,  20 en 27 maart 2025.

 
meer informatie

Het betere werk: Aarduitwrijvingen

22 maart 2025

 

De Vlaamse dichter en schrijver Charlotte Van den Broeck (1991) schrijft poëzie die op een podium voorgedragen moet kunnen worden en "waarin de ‘zegbaarheid’ en lichamelijkheid centraal staan". De jonge dichter schreef voor de Poëzieweek 2025 het erotische Poëziegeschenk Plakboel. Een mooie aanleiding om haar werk bij Het Betere Werk te bespreken, waarbij dichters die in het nieuws zijn geweest aan de orde komen. Op 22 maart behandelen Willemijn van den Geest en Wim van Til in een groep haar in 2021 verschenen bundel Aarduitwrijvingen.

 

De kaft van Aarduitwrijvingen, waarop een zandlandschap dat vrouwelijke vormen lijkt te hebben is afgebeeld, vat goed samen waar Van den Broecks derde dichtbundel over gaat: natuur en vrouwelijke lijfelijkheid. "Landschappen en lichamen worden over elkaar uitgerold in klanken en metaforen, waaruit door ‘wrijving’ prachtige poëzie ontstaat", schrijft literair weblog Tzum. Van den Broeck speelt met kleuren, texturen en alles wat verder de zintuigen kan beroeren, samenkomend tot ‘feministische natuurgedichten’, waarin allerlei facetten van vrouwelijkheid voorkomen.

 

Charlotte Van den Broeck debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kameleon, die de Herman De Coninck Debuutprijs won. Opvolger Nachtroer (2017) kreeg de Paul Snoekprijs voor de beste Nederlandstalige bundel. Haar prozadebuut Waagstukken verscheen in 2019, over dertien architecten die zelfmoord hebben gepleegd, dat de Confituur Boekhandelsprijs en de Dr. Wijnaendts Francken-prijs won. Voor haar werk won ze in 2023 literatuurprijs de Jonge Veer. Haar poëzie werd vertaald in het Frans, Engels, Duits, Afrikaans, Spaans en Servisch.


Bij Het Betere Werk voeren Willemijn van den Geest en Wim van Til met de deelnemers een gesprek over verschillende facetten in de woordkunst. Onder meer de context van de gedichten, de schoonheid van de taal en de betekenis die erachter schuilt komen aan bod, in een open gesprek, waarin ruimte is voor ieders beleving en opvatting.

 

Wie zich aanmeldt voor deelname via [email protected]m ontvangt ter voorbereiding een week van tevoren een digitaal dossier. Ook is de bundel voor deelnemers te raadplegen en aan te schaffen in het PcN. Vraag ernaar bij de balie.

 

 

immersie

 

hoe ik me al die tijd bewogen heb
stilgestaan terwijl het zand verlegt

 

als de avond valt
zegt men dat de rotsen wandelen

 

de woestijn woelt en sleept haar laken mee
en ontwaakt

 

een vrouw zonder beschadigingen, ze kleedt zich
voor een dagtocht, ze zeult geen geesten

 

mijlenlang

 

alleen met de schittering van zon en steenzout
alleen met het weidse netvlies

 

een blindheid

 

want wie in het licht kijkt weet

 

ze waren er altijd al
achter gesloten ogen de schaduwen van metaallak

 

klim in de bloedbaan het opstijvende licht het licht
zit diep in het wit

 

 
meer informatie

Poëziewandeling Nijmegen

15 maart 2025 

 

De poëziewandeling, die het PcN elke derde zaterdag van de maand houdt, biedt een boeiende verscheidenheid aan gedichten. "Gedichten als Ik was geen held van Victor Vroomkoning op het Sint Stevenskerkhof en Bij een niet genomen foto van voormalig stadsdichter Frouke Arns bij het monument De Schommel maken veel indruk", vertelt Willeke Roerdinkholder, de gids voor deze maand. Tijdens de wandeling,  die ditmaal op 15 maart 2025 om 11.00 uur start, neemt Willeke geïnteresseerden mee naar verrassende plaatsen en plekjes in en rondom het stadscentrum.  Overal is poëzie te vinden. 

 

Kunstwerk De Schommel bevindt zich tussen de ‘koopgoot’ en de achterzijde van het stadshuis. Op de voormalige speelplaats van de kleuterschool die er ooit stond, lieten Amerikanen op 22 februari 1944 rond half twee hun bommen vallen. Onder de slachtoffers waren de 24 kinderen en 8 nonnen die zich op dat moment in en rond de kleuterschool bevonden.  Alleen de 3 enorme kastanjebomen op de speelplaats zijn nog overgebleven als stille getuigen van de verschrikkelijke gebeurtenis, met De Schommel als slotakkoord van de poëziewandeling.

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen. Een bundel, die bijna alle besproken en gelezen gedichten van de wandeling bevat, is bij de prijs inbegrepen.  

Aanmelden kan via [email protected]

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup