Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

27  juni 2024 

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 6, 13, 20 en 27 juni.

 

 
meer informatie

Bundelpresentatie Tuin van Tederheid

22 juni 2024

 

De veelzijdige kunstenaar Marijke Eken brengt voor het eerst haar kunstvormen samen in haar debuutdichtbundel Tuin vanTederheid. De in Duitsland wonende Nederlandse is al ruim dertig jaar actief als beeldend kunstenares en schreef tevens een groot aantal gedichten.

 

Voor haar poëziedebuut verzamelde ze veertig afbeeldingen van haar beeldende kunst en ruim vijftig gedichten. Bij het creëren heeft ze zich laten leiden door haar ervaringen als kind, moeder en grootmoeder. Haar beeldende kunst bestaat vooral uit schilderijen, viltwerken en borduurkunst. Bij de poëzie probeert ze haar doorgaans visueel geuite gevoelsleven te vatten in trefzekere bewoordingen.

 

Op de omslag van de bundel staat een prachtig geschilderd portret  met titel Ingewijd van een geweidragende vrouw. Het eerste gedicht in de bundel getiteld De Liefde en is te beschouwen als het leidende gedicht. Als voorproefje volgt daaruit de volgende strofe:

 

Het ligt verscholen in het zaad op de akker 
Stenen verbergen het binnenin
In de mest op het land broeit het
in het ongeboren kind groeit het:
De Liefde

 
meer informatie

Het Betere Werk: Om honing gaat het niet

15 juni 2014

 

De jongste dichtbundel van Marc Reugebrink staat centraal bij de komende aflevering van Het Betere Werk. Om honing gaat het niet is ‘pas’ zijn derde bundel, die na een stilzwijgen van maar liefst 33 jaar verschijnt. Op 15 juni vanaf 14.00 uur bespreken we deze bundel en wisselen we leeservaringen uit.  Zelf geeft hij op zijn weblog daarover dit aan: 

 

“Het is intussen een vreemde ervaring: plotseling weer een dichtbundel te hebben. Ik meende (heb zelfs op publieke plekken gezegd) dat ik van het dichterschap wel min of meer afscheid had genomen. In de 32 jaar sinds mijn vorige bundel (Wade, 1991) schreef ik wel af en toe, meestal op verzoek, een gedichtje, maar aan een bundel dacht ik niet. Tot ik in de marge van de dag plotseling weer wat meer gedichten begon te schrijven, zonder ook maar de geringste ambitie er verder iets mee te doen – al plaatste ik er wel eens een op Facebook – en mensen in mijn directe omgeving begonnen te zeggen dat ik dringend een bundel moest maken. Ik maakte allerhande wegwerpende gebaren, hield nog op andere manieren de boot af, vanuit een verlangen misschien ook mezelf niet onder druk te zetten. ‘Dichter’ zijn is ook meteen deel uitmaken van ‘de poëzie’, van de discussies daarrond (hoe gemarginaliseerd ook), en ik had geen zin om zelfs maar na te denken over wat ik nu precies met die poëzie wil.” 

 

Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de bundel en wisselen we leeservaringen uit. Wil je meepraten? Graag, je bent van harte welkom! 

 

Deelnemers kunnen zich via de email [email protected] aanmelden. Ter voorbereiding op de bijeenkomst krijgen zij een week van tevoren een digitaal dossier toegestuurd.

 

 
meer informatie

Poëziewandeling

15 juni 2024

 

Met een gids loop je  door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’, van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden  voorgelezen. Over de plekken hoor je  achtergrondinformatie. De bundel is inbegrepen.

 

De maandelijkse poëziewandelingen van het PcN door Nijmegen worden verzorgd door een team van 4 gidsen: Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Ieder verzorgt beurtelings een wandeling op de derde zaterdag van de maand. Alle vier de gidsen zijn poëzieliefhebber en/of schrijver. Marijke Hanegraaf is daarbij het bekendste als schrijver.


Daarnaast is het ook nog mogelijk om in overleg, met een eigen groep de poëziewandeling te lopen met één van onze gidsen. Hiervoor kun je contact opnemen via [email protected]. Dan neemt Jan Verhoeven, de coördinator van het team gidsen, voor verdere afspraken contact met je op.

 

Op 15 juni om 11.00 uur start de wandeling met gids Marijke Hanegraaf in het PcN.

 
meer informatie

Ontmoet de Dichter … Dorien Dijkhuis

8 juni 2024

 

Dorien Dijkhuis (1978) beperkt zich niet tot de dichtkunst alleen. Als dichter, schrijver, journalist en schrijfdocent verweeft ze haar werk vaak met muziek, beeldende kunst en zelfs virtual reality. Belangrijke thema’s in haar werk zijn de dood, vergankelijkheid en de emotionele gevolgen van keuzes of juist niet-gemaakte keuzes in het leven.

 

De in Apeldoorn geboren Amsterdamse debuteerde in 2019 met de dichtbundel Waren we dieren, waarin ze de oeroude vraag stelt waar we vandaan komen. In januari 2024 verscheen Dezelfde maan, waarin ze proza, poëzie en essay combineert tot een samenhangend mozaïek.

 

Haar werk verschijnt regelmatig in literaire tijdschriften en momenteel tourt ze met een virtual-reality-installatie langs verschillende festivals. Kijk hier naar een voorbeeld van de vermenging van kunstvormen: het pregnante gedicht Angerdrartarvik (Gazal) dat ze voordraagt onder muzikale begeleiding van componist Myrthe van de Weetering. Het poëtisch muziekstuk gaat over een alledaags maar afschuwelijk menselijk drama en opent met een eenzame pianoaanslag die de onverschillige piep van een hartmonitor imiteert.

 

‘Mooi hoe ze met zachte helderheid van ieder gedicht een gebeurtenis maakt die je aangaat’- Thomas Verbogt.

 

Ontmoet de dichter … Dorien Dijkhuis op 8 juni om 14.00 uur in het PcN.

 

 

Angerdrartavik

 

je adem voedt nog de bloemen op de ramen
in het donker is het bed een sneeuwvlakte
met het sonarritme van een onderzeeër klinkt

 

het piepen van de hartbewaking
zover we kijken kunnen water
zeeleeuwen trokken vannacht in ijsgang

 

over je lakens, op weg naar hun wakken
om adem te halen
wat trillen hun snorharen vreemd, zei je

 

wat is het ijs blauw
niet bang zijn nu, niet omkijken, niet naar het
eeuwenoude blauw, de ijsbeerwelpen onder het bed

 

de bloemen op de ramen
niets heeft nog met jou te maken: het bed
de onderzeeër, de zeeleeuwen, dit

 

doffe kraken
hoor je hoe diep in het donkere water
een walvis neuriet?

 

 
meer informatie

Open Podium

6 juni 2024

 

Juni: Ruimte
Het Open Podium van 6 juni start om 20.00 uur en heeft het thema ‘Ruimte’. Meld je aan via [email protected] als je deel wilt uitmaken van de line-up.   Willemijn van den Geest en Kyrke Otto zijn de presentatoren van het Open Podium in de Sint Nicolaaskapel te Nijmegen.


Een avond om nu alvast in je agenda te zetten! Ook als je komt luisteren.

 

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie*) met Hannie Massuger

1 juni 2024

 

Tijdens Lunchpauzepoëzie*) van 1 juni om 12.00 uur bespreekt Hannie Massuger de publicaties die de afgelopen maand bij het Poëziecentrum zijn binnengekomen: werk van levende en dode dichters, mannen en vrouwen, jong en oud (hoewel …, de gemiddelde leeftijd is deze maand 63 jaar), gevestigde dichters en debutanten, uitgaven van gerenommeerde uitgeverijen en uitgaven in eigen beheer.

 

Veel moois, waaronder de nieuwe bundel van Frans Kuipers, Uit hoofde van jut, een heruitgave van Huub Oosterhuis, Handgeschreven en homeland noordholland van Han van Wieringen. En, niet te vergeten, Bijna 90 Hopla's van Judith Herzberg.

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

30 mei 2024

 

Marijke Hanegraaf heeft elke donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 2, 16, 23 of 30 mei.

 
meer informatie

Poëziewandeling

18 mei 2024 

 

Met een gids loop je  door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’, van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden  voorgelezen. Over de plekken hoor je  achtergrondinformatie. De bundel is inbegrepen.

 

De maandelijkse poëziewandelingen van het PcN door Nijmegen worden verzorgd door een team van 4 gidsen: Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Ieder verzorgt beurtelings een wandeling op de derde zaterdag van de maand. Alle vier de gidsen zijn poëzieliefhebber en/of schrijver. Marijke Hanegraaf is daarbij het bekendste als schrijver.

 

Daarnaast is het ook nog mogelijk om in overleg, met een eigen groep de poëziewandeling te lopen met één van onze gidsen. Hiervoor kun je contact opnemen via [email protected]. Dan neemt Jan Verhoeven, de coördinator van het team gidsen, voor verdere afspraken contact met je op.

 

Op 18 mei om 11.00 uur start de wandeling met gids Jan Verhoeven in het PcN.

 
meer informatie

Ontmoet de dichter ... Hilde Keteleer

11 mei 2024

 

Hilde Keteleer (1955) is dichter, schrijver en vertaler. Zij is docent schrijven en begeleidt diverse literatuurgroepen.

 

In 2001 debuteerde zij met de bundel Al wat winter is en waar. Daarna volgden Deuren (2004), Weg van de tijd (2019) en Mea culpa (2023). Als schrijver debuteerde zij in 2009 met de roman Puinvrouw in Berlijn, in 2014 verscheen haar tweede roman, Omheind.

 

“Hilde Keteleer maakt een poëzie waar je stil van wordt, waarover je gaat nadenken. Zeer mooi beschreven, scherp observerend, met hier en daar wat onthechting, een rijmpje, alliteratie, een woordspelinkje of welgeplaatste metafoor en knappe syntactische constructies. Vakwerk, dus, gedichten die goed ineen zitten, die je graag leest.” Een citaat   van  Marc Bruynseraede op meandermagazine.nl.

 

Ontmoet de dichter ... Hilde Keteleer op 11 mei om 14.00 uur in het PcN.

 

 

NACHT IN DE WOESTIJN

 

                              voor Hamada

 

De lucht is een laken,

soepel legt de wind het op mijn buik.

Het zand is harder zacht

dan de sterren, die ver

en al eeuwen zijn.

 

De sterke armen van de dag

liggen stil naast nagloeiende as.

Misschien is god dan toch

erbarmen.

 

Met mijn ogen dicht

zie ik hoe de dichter hier denkt:

de dadels van je ogen

de oase van je haren

de palm van je handen

 

de stemmen van zielen –

elke eerste is ook de laatste nacht.

 

Er is niemand die me verwacht

en dat is goed.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup