Demonstratieles gedichten schrijven

 

19 april 2018

 

Wordt het nog wat met die gedichten van je?

 

Ik zou wel willen, maar ik weet niet hoe ik het moet aanpakken …

Ze zijn er wel, maar ik weet niet of het wat is …

Ik krijg mijn gedichten niet af …

Ik heb een ladenkast vol, maar een bundel …

Ik wil wel weer iets nieuws …

Nog even en dan ben ik er, maar wie geeft mij die laatste zet …

Ik zou wel, ik weet niet, ik krijg niet, ik heb, ik wil …

 

Als je echt werk wilt maken van je poëtische ambities wordt het nu tijd een stap te zetten in de goede richting. En wat is die goede richting dan?

 

Donderdag 19 april 2018 om 19 uur geeft Wim van Til in het Poëziecentrum Nederland (achterin de bibliotheek De Mariënburg) een demonstratieles gedichten schrijven, waarin hij ingaat op allerlei uitvluchten die je stap in de goede richting vertragen.
Laat je overtuigen door de (korte) schrijfopdrachten, de kleine oefeningen en de aanstekelijke voorbeelden. Leg je eisen en wensen op tafel en overleg wat het beste past bij jou, bij jouw werk en bij jouw ontwikkeling.
Zodra er minimaal zes gelijkgestemden zijn, is er een cursusgroep en kunnen data worden vastgelegd. Er wordt een op de groep afgestemd programma ontwikkeld dat bestaat uit 6 bijeenkomsten, twee keer per maand, van ongeveer 2 uur op een donderdagavond 19.00 – 21.00 uur of op de zaterdagmiddag 13.00 – 15.00 uur.

 

Boekpresentatie van het boek-met-cd 'Nijmeegse Marieke', van Karel Bosman

 

15 april 2018

 

Mariken van Nieumeghen, hoogtepunt uit onze laatmiddeleeuwse letterkunde, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Een verhaal van een jonge vrouw die een uitweg zocht om aan haar wanhoop te ontkomen en vervolgens mijlenver van zichzelf verwijderd raakte. Karel Bosman vertaalde het meesterwerk naar een muzikaal boek. Het oude verhaal verteld in 24 liedjes.

 

De liedteksten en de verbindende proza zijn vrij naar de terecht geprezen hertaling van dichter en schrijver Willem Wilmink. Bosman was lange tijd de vaste muzikale begeleider van Wilmink. Wilmink diende Bosman van tekstueel advies. De basis voor een hechte vriendschap tussen een zingende dichter en een tovenaar met taal die nooit het onderscheid tussen poëzie en liedjes hebben begrepen. Een gelijkgestemdheid die ook tot uiting komt in dit luisterboek. Vol gezongen poëzie of - zo u wilt - poëtische liedjes. Met medewerking van bezielde muzikanten uit Nijmegen, de stad van Mariken.

 
meer informatie

Victor Schiferli

 

Ontmoet de dichter... 14 april 2018

 

Zaterdag 14 april 2018 is Victor Schiferli te gast in de 125ste aflevering van Ontmoet de dichter ... . 

 

Victor Schiferli (1967) debuteerde in 2000 als dichter met Aan een open raam, datzelfde jaar genomineerd voor de C. Buddingh’ Prijs. In 2005 kwam Verdwenen obers uit en najaar 2008 Toespraak in een struik, die werd genomineerd voor de Hugues C. Pernathprijs. In het voorjaar van 2012 verscheen zijn debuutroman Dromen van Schalkwijk. De man van vroeger (2015) is zijn vierde bundel bij De Arbeiderspers.

 

Victor Schiferli is verantwoordelijk voor de promotie van Nederlandse literaire fictie in het Duitse, Engelse en Scandinavische taalgebied en voor de promotie van Nederlandse en Friese poëzie wereldwijd.

 

 

 

 

Stadsdichterspreekuur met Amal Karam

 

14 april 2018

 

Dichters opgelet! Voor een inspirerend uurtje waarin jouw poëzie centraal staat, ben je welkom bij

Poëziecentrum Nederland in de Bibliotheek De Mariënburg. Kom samen met je gedicht gratis op spreekuur bij de Nijmeegse stadsdichter Amal Karam.

 

Workshop Victor Schiferli lezen

 

7 april 2018

 

Omdat op zaterdag 14 april Victor Schiferli te gast is in de 125ste aflevering van Ontmoet de dichter, ... vindt een week eerder, op 7 april, in het PcN de workshop Victor Schiferli lezen plaats.

 

Tijdens de workshop 'wandelen' we onder begeleiding van Wim van Til door de vier bundels die hij publiceerde tussen 2000 en 2015, op zoek naar thema’s, favoriete beelden en/of constructies en ander houvast voor de ontmoeting een week later.

 

Victor Schiferli (1967) debuteerde in 2000 als dichter met Aan een open raam, datzelfde jaar genomineerd voor de C. Buddingh’ Prijs. In 2005 kwam Verdwenen obers uit en najaar 2008 Toespraak in een struik, die werd genomineerd voor de Hugues C. Pernathprijs. In het voorjaar van 2012 verscheen zijn debuutroman Dromen van Schalkwijk. De man van vroeger (2015) is zijn vierde bundel bij De Arbeiderspers.

 

Tegen het vergeten: Hugo Claus


31 maart 2018


Tegen het vergeten 4 vindt plaats op zaterdag 31 maart tussen 14.00 en 16.30 uur in het Poëziecentrum Nederland. Dan staat (de poëzie van) Hugo Claus centraal. Er wordt gelezen uit zijn werk, er zijn korte lezingen en er is een tafelgesprek met enkele Clauslezers.

Op 19 maart 2008 koos Hugo Claus de dood. De dichter, romancier, toneelschrijver, schilder en filmmaker kon niet verder leven in een lichaam dat hem steeds meer in de steek liet. Hij schreef meer dan 1.200 gedichten in meer dan 65 bundels, meer dan 30 romans en verhalenbundels, meer dan 80 toneelstukken. Het was bij Hugo Claus altijd meer. Claus staat nog volop in de belangstelling. Onlangs verschenen nog twee kloeke bundels bij zijn uitgever, De Bezige Bij: Nieuwe tekeningen en gedichten, en Het verdriet staat niet alleen, een bloemlezing uit zijn verhalen.

 

Open Podium. Met Noêma Celeste Neijboer, Amal Karam, Theo Jennissen, Sanne de Leeuwerik, Florian Frey, en Hans Daalmeijer & Bianca Hazenberg

 

24 maart 2018

 

Open Podium met Noêma Celeste Neijboer, de Nijmeegse stadsdichter Amal Karam en de bijzondere kleinkunstenaar Joris. En met Theo Jennissen, Sanne de Leeuwerik, Florian Frey en het dichterduo Hans Daalmeijer en Bianca Hazenberg.

 

Vooraf gegaan door de Zomerwerkplaats; van twaalf tot half twee.

 

Poëziewandeling

 

17 maart 2018

 

Vanaf 14.00 uur kunt u op zaterdag 17 maart weer deelnemen aan de Poëziewandeling Nijmegen.

 

Onder leiding van een gids volgt u een route door de binnenstad van Nijmegen langs plekken die dichters inspireerden tot een gedicht. De gedichten worden gelezen en over de plekken wordt achtergrondinformatie verstrekt.

 

De Poëziewandeling Nijmegen kost € 10,00 (inclusief de bundel met de gedichten en de route). De gids op 17 maart is Meja Spaargaren.

 

Lunchpauze Poëzie *)

 

17 maart 2018

 

Wim van Til bespreekt poëziebundels en andere interessante poëzie-uitgaven die de afgelopen maanden door de diverse uitgeverijen zijn toegestuurd. Op tafel liggen dan o.a. werken van of over Emma Crebolder, Hugo Claus, Katelijne Brouwer en Ineke Berentschot. Ook is er aandacht voor de nieuwe bundel van Erik Lindner, die vorige maand niet aan bod kwam.

 

Minitentoonstelling F. Starik

 

16 maart 2018

 

In de vitrines  een kleine tentoonstelling van boeken en recensies over het werk van de dichter F. Starik, pseudoniem van Frank van der Möhlen (1958-2018).

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup