Boekpresentaties Maarten Buser en Jonathan Griffioen

 

23 januari 2016

 

Twee veelbelovende debutanten presenteren hun debuut: :  Maarten Buser (Club Brancuzzi) en Jonathan Griffioen (Wijk).

 

 
meer informatie

Poëzie, muziek en beeldende kunst

 

14 januari 2016, 19.00- 20.30 uur

 

In 2016 organiseert het PcN een aantal bijeenkomsten rond het thema Poëzie en muziek. Op donderdag 14 januari is dat een programma vol poëzie, muziek en beeldende kunst:

 

'Met het oog op morgen' is een project waarin beeldende kunst en associaties daarop  in tekst en geïmproviseerde muziek samen gaan. 

 

Joop Veuger, als kind al van anderen te onderscheiden door zijn zingen, ontwikkelde zich van klassiek zanger en muziekleraar tot experimenterend speler met klank en taal en tot verslaafde aan improvisatie. Poëzie speelt een grote rol voor een zanger. In Joops werk loopt een lijn van het zingen van teksten van anderen op bestaande muziek naar het zingen van  eigen teksten op eigen muziek.

 

Jetty Antvelink, vindt haar ziel, zaligheid en zorg om de wereld in de beeldende kunst, in de verbeeldingskracht van haar foto’s, haar tekeningen en schilderijen. Joop keek naar haar werk, verbond de kracht en expressie daarvan met beelden uit zijn geschiedenis en toekomstverwachting en schreef teksten die hij tijdens het schrijven al inwendig zong. Kijken of zien, horen of luisteren, het zijn de thema’s die regelmatig terugkeren in 'Met het oog op morgen'.

 

André Haverkort, Pier Winterwerp en Joop zijn muziek gaan maken op basis van die teksten en beelden. Uitgaande van improvisatie, om daarna de verassingen die uit die improvisaties voortkomen  levend te houden, zonder ze op papier vast te leggen.

André, arts en opleider in de huisartsgeneeskunde, maar in dit verband betrokken vanwege zijn fabelachtige improvisaties op piano. Van Fuga’s à la Bach tot schurende of strelende blues. U vraagt, André speelt en u vraagt zich af waar hij het in hemelsnaam vandaan haalt.

Pier, domineeszoon… onderwijzer worden… maar toen… de fluit. Niet de taal van het woord, maar die van de muziek bepaalde zijn communicatie met anderen, met de groepen die hij jarenlang liet kennis maken met het aap noot mies van de muzikale communicatie.

 

U kunt kiezen: kijkend horen of horend kijken, luisterend zien of ziende luisteren…of gewoon genieten van beeld, tekst en muziek.

 

 

Anneke Brassinga

 

Ontmoet de dichter... 9 januari 2016

 

Anneke Brassinga (Schaarsbergen, 1948) is dichter, prozaïst, essayist en vertaler. Zij debuteerde begin jaren ’80 met een aantal bibliofiele uitgaven, waaronder Wandeling en Brassinga’s debuut (1984-1985). In 1987 volgde haar 'officiële' debuut, Aurora, dat met wisselend enthousiasme werd ontvangen. Het was al snel duidelijk dat de verschillende critici niet goed raad wisten met haar poëzie. Haar opeenvolgende bundels versterkten die positie, al ontstond er al wel een landschap waarin haar gedichten op een natuurlijke manier thuishoorden. N.a.v. de bundel Het wederkerige (2014) merkte zij in een interview op: 'Vroeger leefde ik meer in een roes van allerlei emoties, terwijl ik nu een dubbele blik heb.' De titel heeft betrekking op het verlangen bij gestorven geliefden te zijn. 'Niet echt natuurlijk, want anders zat ik hier niet, maar in de poëzie kun je dat heel goed sublimeren.'

Anneke Brassinga kan met een gerust hart in het rijtje postmoderne dichters worden geplaatst (Arjen Duinker, K. Michel, Tonnus Oosterhoff, Erik Spinoy), hoewel er in haar poëzie ook sterke surrealistische elementen aanwezig zijn.

Zij ontving tweemaal een oeuvreprijs voor haar poëzie: in 2008 de Constantijn Huygensprijs en in 2015 de P.C. Hooftprijs.

 

Maud Vanhauwaert

 

Ontmoet de dichter... 12 december 2015

 

Maud Vanhauwaert (Veurne, 1984) is een Vlaams dichter en actrice. Zij debuteerde in 2011 met de bundel Ik ben mogelijk die luidkeels enthousiast werd ontvangen. Zij won er de Vrouw Debuutprijs mee, een prijs die in 2000 is ingesteld door de Vereniging Vrouw & Cultuur uit Eindhoven en die tweejaarlijks wordt uitgereikt. Uit het juryrapport:

De poëziejury waardeerde unaniem het ongepolijste en tegendraadse karakter van de winnende bundel Ik ben mogelijk (Querido). De waarnemingen van Vanhauwaert zijn haarscherp en geven een vrolijke, verwonderde beschrijving van de wereld om ons heen.

 

Dit jaar verscheen haar tweede bundel, Wij zijn evenwijdig. Met deze bundel won zij de publieksprijs van de Herman de Coninckprijs (beste gedicht) en de prestigieuze Hugues C. Pernathprijs. Bovendien is de bundel genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2016. Insiders verwachten dat de bundel hoge ogen gooit.

 
meer informatie

Remco Ekkers

 

Ontmoet de dichter... 14 november 2015

 

Remco Ekkers (Bergen, 1941) is dichter, criticus en interviewer. Hij debuteerde in 1979 met een bundel gedichten in de Slibreeks, waarna enkele bundels met gedichten voor jongeren volgden. Voor zijn bundel Haringen in de sneeuw (1984) ontving hij in 1985 een zilveren griffel. Hij doceerde letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en de Noordelijke Hogeschool. Vanaf 1976 schrijft hij kritieken voor de Poëziekrant (Poëziecentrum Gent); ook verzorgt hij voor die krant interviews met dichters. Daarnaast rekenen literair tijdschrift De Gids en de Leeuwarder Courant hem tot hun medewerkers.Sinds zijn debuut publiceerde hij meer dan 15 titels poëzie; ook stelde hij een aantal bloemlezingen samen en gaf hij lesbrieven uit en een zevental prozaboeken (zowel voor kinderen als voor volwassenen).

 

Een boeiende ontmoeting met een dichter die weet hoe een interview in elkaar steekt en hoe je een goed gesprek lardeert met puike poëzie!

 
meer informatie

Tegen het vergeten: C. Buddingh'

 

31 oktober 2015

 

Een nieuwe activiteit van het Poëziecentrum Nederland. Elke vijfde zaterdag van een maand besteden wij aandacht aan een overleden dichter. Op 31 oktober a.s. gaan we van start met een programma rond C. Buddingh’ (1918-1985). In 2016 volgen nog programma’s rond de “Nijmeegse” dichters Cees van der Pluijm, H.H. ter Balkt en W.A.M. de Moor (en anderen). Maar eerst in samenwerking met Radboud Reppen en Roeren:

 

'Het paste eveneens…' Hoe deksels op potjes passen en het leven van Kees Buddingh’ een eenheid werd met zijn poëzie

 

Biografieën vertellen meer over het leven en het werk van een schrijver dan elk van de beschrijvingen apart. De biografie brengt samenhang en koppelt gevolgen aan oorzaken en aanleidingen. Als dat voor één biografie geldt, dan wel voor het recent verschenen levensverhaal van de dichter C. (Kees) Buddingh’. Wim Huijser heeft in zijn lijvige en veelbejubelde biografie Dichter bij Dordt het dichterschap voorop gezet. Wie ooit het meer dan duizend pagina’s tellende verzameld werk van Buddingh’ in handen heeft gehad, kent het gewicht van de dichter die leefde van 1918 tot 1985. Wat maakte iemand die toen leefde mee en welke invloed hebben de tijd en de omstandigheden op het meest persoonlijke dat de literatuur te bieden heeft en Kees Buddingh’ in meer dan duizendvoud opschreef: het gedicht.

 

We vragen dat op zaterdag 31 oktober 2015 als biograaf Wim Huijser de gast is van Poëziecentrum Nederland en Radboud Reppen en Roeren. Beide organisaties werkten al eerder dit jaar samen aan een avond over het fenomeen stadsdichter bij gelegenheid van het afscheid van Marijke Hanegraaf als Nijmeegse stadsdichter. Op 31 oktober gaat het om een dichter, die 30 jaar geleden overleed. Maar is C. Buddingh’ daarmee ook een dode dichter?

 

Noud Bles, zelf schrijver en dichter, stelt deze en andere vragen aan de biograaf. De poëzie van Buddingh’ wordt tot leven gebracht, natuurlijk door het voorlezen van de gedichten, maar ook met behulp van die andere kunstmatige taal: de muziek.

 

De oud-universtair docent en kenner van de literaire wereld in de decennia na de Tweede Wereldoorlog dr. Siem Bakker bevraagt Wim Huijser over de intensieve relaties die Buddingh’ met de dichters en schrijvers van zijn tijd onderhield.

 

Het wordt een gevarieerd en aantrekkelijk middagprogramma in Poëziecentrum Nederland, op zaterdag 31 oktober. Het is het eerste in een reeks die het Poëziecentrum gaat organiseren in elke maand waarin een vijfde zaterdag voorkomt. In 2015 komt zo’n vijfde zaterdag niet meer voor. In 2016 maar liefst vijf keer. Op die vijfde zaterdagmiddag wordt de schijnwerper gericht op een overleden dichter.

 

De middag vindt plaats op zaterdag 31 oktober 2015 in Poëziecentrum Nederland, dat is gevestigd in de Bibliotheek de Mariënburg, Mariënburg 29, 6511 PS Nijmegen.

 

Peter Theunynck

 

 Ontmoet de dichter... 10 oktober 2015

 

Peter Theunynck (Eeklo, 1960) is dichter, bloemlezer en biograaf (van Karel van de Woestijne). Hij debuteerde in 1997 met de bundel  Berichten van de Panamerican Airlines & Co, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’prijs 1998 (geen winnaar dat jaar). Zijn tweede en derde bundel vielen beide in de prijzen: aan De bomen zijn paars en de hemel (1999) werd de Guido Gezelleprijs toegekend en aan Man in Manhattan (2003) de Gerard Michielspoëzieprijs.

Peter publiceert om en nabij de vier jaar een bundel, dus:

2003: Bijzonder heden

2006: Traangasmaatschappij

2010: Naar een nieuw Zeeland

2011: Waterdicht

2014: De benen van de hemel

In 2010 verscheen de lijvige biografie over Karel van de Woestijne. Hij is tevens voorzitter van het  Groene Gordel Front in Brugge en Ommeland ( GGF ) en woordvoerder bosdichters Lappersfort Poets Society.

 

Duo Bagage & Ses Amis

 

26 september 2015

 

Ooit ontmoetten twee dichters, een zanger en een pianist elkaar en brachten chanson, poëzie en muziek samen. Nu, in het PcN een weerzien. Vier vrienden op weg door de tijd, op weg door hun leven:

Ton van der Gaag (zang), Hugo de Jong (piano), Tim Pardijs en Simon Dermijn (poëzie) nemen u mee, ‘en route’.

Een gevarieerd programma met eigen poëzie en Nederlands- en Franstalige chansons met begeleiding op piano.

 
meer informatie

Hans & Monique Hagen

 

Ontmoet de dichters… 5 september 2015

 

 Hans en Monique Hagen  hebben samen een flink aantal bundels achter hun naam staan. Een van de bekendste is Jij bent de liefste, waarvan begin dit jaar de 30ste druk verscheen! Een schier onmogelijk aantal voor een Nederlandstalige poëziebundel!

 

Hans (’s Graveland, 1955) en Monique (Leiden, 1956) zijn al jaren bekende Nederlanders dankzij hun werk voor verschillende radio- en televisieprogramma’s. Hans schreef voor Sesamstraat vele scènes, Monique presenteerde jarenlang Het Klokhuis. Daarnaast is Hans vooral bekend geworden om de Jubelientjeboeken. Ook schreef hij historische romans en dichtbundels voor jongeren. Sinds 1984 schrijven en publiceren ze regelmatig samen. 

Eind 2013 verscheen hun bloemlezing met gedichten over taal, woorden, lezen en gedichten schrijven uit de Nederlandse (kinder)poëzie: Ik zoek een woord, 167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden

Hun boeken en bundels zijn regelmatig bekroond met griffels.

 

 

 
meer informatie

Kees Hermis

 

Ontmoet de dichter .... 15 augustus 2015

 

Kees Hermis (Hulst, 1941) debuteerde in 1977 met de bundel Vrijgesproken bij uitgeverij De Beuk, Amsterdam. Bij dezelfde uitgever verschenen ook zijn twee volgende bundels De gebroken albatros (1979) en Stroomafwaarts (1981). Daarna verschenen er nog zo’n 17 bundels bij diverse uitgeverijen. In 2003 gaf poëzie-uitgeverij Wel de bundel Stuiflicht uit, een bloemlezing uit 25 jaar gepubliceerde poëzie. Zijn jongste poëzie verscheen bij uitgeverij Kleinood & Grootzeer en zeer recentelijk bij de bibliofiele uitgeverij Triona Pers de kleine bundel Het licht over de stad (2015).

 

 

Om zijn eigen woorden te citeren:

“Mijn poëzie is te omschrijven als een uit onbestemd heimwee geboren antwoord op werkelijkheid. Een soort van thuiskomen. Want:

 

Thuis is niet hier, is water

en leven van de wind

is varen, wenden, keren

thuis kom je onderweg.”

 

Kees Hermis is bij uitstek een romantisch dichter die in zijn poëzie “een warm Dionysisch antwoord zoekt op een koude Apollonische wereld”.

 

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup