Roelof ten Napel

Ontmoet de dichter ... 14 oktober 2023


Roelof ten Napel (Joure, 1993) is dichter, essayist en schrijver. In 2022 ontving hij de Grote Poëzieprijs voor  Dagen in huis. Zijn eerdere bundels   (Het woedeboek en  en In het vlees)   werden beide genomineerd. Ook ontving hij nominaties voor onder meer de Joost Zwagerman Essayprijs, de C. Buddingh'-prijs en de Poëziedebuutprijs, en was hij laureaat van het C.C.S. Crone-Stipendium. Zijn poëzie is vertaald, en zijn roman  Het leven zelf werd bewerkt voor toneel.

 
meer informatie

C.O. Jellema: lezing door Gerben Wynia

7 oktober 2023

 

De biograaf van Jellema, Gerben Wynia, houdt een lezing over de dichter en diens werk.

 

C.O. Jellema (1936-2003) debuteerde in 1961 met de bundel Klein gloria, waarna nog ruim dertien bundels zouden volgen. In 2005 verscheen zijn verzameld werk in twee delen.

 

Gerben Wynia (1958) is neerlandicus, hij beheert de nalatenschap van Jellema. In 2022 promoveerde hij op zijn biografie van Jellema, Aan rozen denk ik in de winter, die bij uitgeverij Querido verscheen.

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*)

7 oktober

 

Bundels, bloemlezingen, essays en tijdschriften die de afgelopen maand op de deurmat van het Poëziecentrum lagen, worden door Wim van Til besproken.

 

Deze zaterdag zijn dat o.a. de nieuwe Vroomkoning (Dichter bij Nijmegen), Grootendorst, Hirs en Miedema, de biografie van Paul van Ostaijen en de uitgebreide toelichting op het dagboek van Max de Jong.

 

Wees welkom aan tafel, je mag met volle mond praten.

 

In de vitrines: C.O. Jellema

C.O. (Cor) Jellema (Groningen, 9 september 1936 – Leens, 19 maart 2003)

 

Voor de maand oktober zijn de vitrines van het Poëziecentrum Nederland ingericht met werk van dichter Cor Jellema. Dit naar aanleiding van de lezing die op 7 oktober in het Poëziecentrum gehouden wordt door de biograaf van Jellema, Gerben Wynia (1958), neerlandicus en beheerder van de nalatenschap van Jellema.

 

C.O. Jellema publiceerde in 1961 de bundel Klein Gloria en andere gedichten, waarna nog ruim dertien bundels zouden volgen. In 2005 verscheen zijn Verzameld werk in twee delen.

 

Jellema studeerde theologie in Amsterdam en Duits in Utrecht. Daarna werd hij leraar Duits aan middelbare scholen in Harderwijk en Baarn en wetenschappelijk medewerker Duitse letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

 

In zijn vroege gedichten zocht Jellema naar een relatie tussen de ‘verteller’ in het gedicht en de wereld buiten deze ‘verteller’. Later speelt ‘de tijd’ een belangrijke rol in zijn werk. In enkele bundels probeert hij een synthese tussen ‘voelen’ en ‘denken’, tussen emotie en ratio te bewerkstelligen. De gedichten van C.O. Jellema worden gekenmerkt door een strakke vorm, geregeld maakt hij gebruik van de sonnetvorm.

 

Vanaf 1989 tot aan zijn dood woonde C.O. Jellema in het monumentale landhuis Oosterhouw in Leens, samen met de Leenster tuinarchitect Klaas Noordhuis, met wie hij een maand voor zijn dood trouwde.

 

Buiten het Poëziecentrum wordt op vijf panelen zijn leven in vogelvlucht weergegeven.

 

Luisterkastje op begraafplaats Daalseweg

Zondagmiddag 1 oktober 2023

Met voordracht van poëzie en muziek.

 

Het kastje met gedichten wordt door het PcN aangeboden aan de eigenaar van het kerkhof, die het ook zal onthullen. Het kerkhof wordt steeds meer een levendig park, waar niet alleen mensen hun dierbare overledenen bezoeken maar waar zij ook genieten van de natuur, de prachtige bomen en de serene sfeer.

Een poëziekastje, met woorden van troost en met woorden die wellicht uitdrukken wat niet te zeggen valt, kan er mogelijk toe bijdragen dat deze begraafplaats nog meer wordt opgenomen in het dagelijkse leven van de wijk en een pleisterplek blijft voor levenden en doden.

 

Maria van Raak en Gerard Kessels

 
meer informatie

Presentatie bibliofiele bundel Piet Gerbrandy

23 september 2023

 

Piet Gerbrandy (1958) debuteerde in 1996 met de bundel Weloverwogen en onopgemerkt. Sindsdien verschenen in een gestaag tempo nog ruim veertien bundels en vele bibliofiele uitgaven. In 2014 ontving hij de Jan Campertprijs voor zijn bundel Vlinderslag.

 

Gerbrandy  daagt zichzelf en zijn lezers uit om met vorm en inhoud betekenisvolle poëzie te maken. Hij combineert proza, poëzie en citaten (vaak uit de klassieke literatuur) tot bijzondere leesstukken.

 

Piet Gerbrandy is classicus en als docent verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Hij  nodigt de dichters H.C. ten Berge en Kyrke Otto uit om met hem de poëzie te eren en hun werk ten gehore te brengen.

 

Wim van Til zal de  presentatie begeleiden en de dichters èn de uitgever kort interviewen.

Meer informatie:   https://www.atalantapers.nl/bibliografie/boekuitgaven/11138/

 

 
meer informatie

Noud Bles

Ontmoet de dichter... 16 september 2023

 

Noud Bles, geboren 19 maart 1945 in Vinkeveen, publiceerde zijn eerste gedicht ‘Noodlot’ op 9 maart 1963 in het toenmalige dagblad De Tijd-Maasbode.   Naast gedichten in tijdschriften en bloemlezingen verschenen van hem de gedichtenbundels:

  • Gedichten zijn woorden (1978)
  • Schijngestalten (1990)
  • Wie ik ben, portret van een mensenleven (2012)
  • Tuin de Villa, een tuin met gedichten (2017)

De verzamelbundel Wij leven, 60 jaar gedichten 1963 – 2023 verscheen in april 2023 bij Uitgeverij Aspekt.   Naast poëzie schrijft Noud Bles korte verhalen, romans, columns, feuilletons en essays. In november 2023 verschijnt zijn nieuwe, achtste roman: Een stad van woorden.  In 2022 was hij samensteller en mede-auteur van Oekraïne: hoog op de zuil van vrijheid. Achtergronden, geschiedenis en literatuur.


Noud Bles was, resp. is organisator van literaire reizen en literaire activiteiten bij o.a. Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen (SLAN), Werkgroep Literaire Bakens Nijmegen, Radboud Reppen en Roeren, leeskringen, en Kunstcollectief Gelderse Poort.

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie*)

16 september 2023

 

Nieuwe bundels, bloemlezingen en tijdschriften van de afgelopen periode passeren de revue.

Wim van Til laat ze alle aan bod komen.

 

Deze keer nieuw werk van onder anderen Robin Block, Jan Lauwereyns, Herman Leenders, Tomas Lieske, Eva Meijer, Iduna Paalman en Machiel Pomp. Maar ook het Nijmeegs luiletterland en de  Atunis Galaxy Anthology 2024 krijgen aandacht.

 

Poëziewandeling van september

Op zaterdag 16 september kan er weer met een gids langs poëzie gewandeld worden .

 

U loopt door de binnenstad en komt langs historische plekken waar dichters inspiratie vonden voor een gedicht. Sommige gedichten zijn opgenomen in de Literaire Bakens van de stad, zoals het gedicht ‘Oude huizen aan de Kade’, van Augusta Peaux uit 1926. De andere worden u voorgelezen. Over de plekken hoort u achtergrondinformatie.

 

De wandeling  start om 11.00 uur vanuit het Poëziecentrum. Gids is jan Verhoeven.

 

Graag aanmelden via   [email protected]

 

Nisrine Mbarki

Ontmoet de dichter... 9 september 2023

 

Nisrine Mbarki (1977, Tilburg) is een veelzijdige schrijver en dichter: columnist, vertaler, programmamaker voor Winternachten, redactielid van de Poëziekrant, jurylid van de Grote Poëzieprijs en de Jan Campert-prijs. Ze schrijft poëzie, theaterteksten en korte verhalen. Als literair vertaler vertaalt ze poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Ze heeft vijf vertalingen op haar naam staan. Haar gedichten en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Poëziekrant, De Revisor, Tirade en Het Liegend Konijn. Ze stond eerder op festivals als Poetry International, Globale in Bremen, Winternachten, Read My World, Felix Poetry Festival in Antwerpen en de Nacht van de Poëzie.

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup