Ontmoet de Dichter … Mustafa Kör

10 augustus 2024

 

Twee zeer ingrijpende gebeurtenissen hebben het dichterschap van Mustafa Kör bepaald. Kör noemt zichzelf het levende bewijs dat poëzie levens kan redden.

 

Op 10 augustus om 14.00 uur is hij voor een interview te gast in het PcN.

 

De in Komya (Turkije) geboren Mustafa Kör (1976) verhuist op driejarige leeftijd met zijn vader en moeder naar Maasmechelen in Belgisch Limburg waar zijn vader in de mijnbouw gaat werken. Het worden jaren van heen en weer pendelen tussen Belgisch Limburg en Turkije. Zijn ouders keren uiteindelijk na twintig jaar voorgoed terug naar Turkije. Mustafa blijft bedrukt achter in Belgisch Limburg en gaat bij zijn broer in diens kebabzaak werken.

 

In 1998 loopt Mustafa een dwarslaesie op bij een verkeersongeluk, een incident dat zijn leven een nieuwe richting geeft. Hij heeft een baan bij de gemeente, waar hij hoort van een cursus schrijven voor jonge allochtonen. Hier wordt zijn schrijverstalent ontdekt, waarna hij besluit zijn leven aan het schrijven te wijden. In 2003 publiceert hij het verhaal de Uitverkorene, dat wordt bekroond met de Nederlandse El Hizjra-literatuurprijs, het verhaal zal de basis worden voor zijn in 2007 verschenen debuutroman De Lammeren̎̎̎. Dit debuut wordt goed in de literaire wereld ontvangen.

 

Ook maakt hij naam als poëet. In 2008 wordt hij stadsdichter van de gemeente Genk. Een poëziedebuut laat nog op zich wachten. Dat komt in 2016, met de bundel Ben jij liefde, dat is opgedragen aan zijn vrouw Silvia, een danseres.

 

Naast het pure schrijven toont hij zich maatschappelijk betrokken bij verschillende projecten waar hij aan deelneemt of die hij opzet. In 2019 gaat hij de uitdaging aan om samen met dertien jongeren van de Technische School THHI te Tessenderlo door middel van taal meer belangstelling te creëren voor kunst en cultuur. Het wordt een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs met verrassende resultaten.”

 

In 2021 wordt hij de Dichters des Vaderlands van België, hij volgt de dichter Carel Norac op.

Over deze taak zegt hij:

“Ik wil de poëzie weghalen uit de botanische tuinen waarin zij vaak gehuisvest is. Van die kostbare, maar niettemin hermetische omgeving wil ik de gedichten meenemen naar tuinwijken en zaaien, in de hoop dat mijn poëzie zal bloeien en woekeren als hybride, amorfe, nieuw en affirmatieve vormen.”

 

In 2024 sluit hij deze periode af met de uitgave van de drietalige verzamelbundel Tot u / Vers vous / An dich. Hij houdt een pleidooi voor het belang van de poëzie. “Ga niet voor structuur en het conventionele. Ga voor verwarring en betovering.”

 

Uit regels als:

“Een siddering die uit de buik van de aarde opsteeg

trok door ons heen toen we beiden inzagen dat

het er niet toe deed of we elkaars talen spraken.”

blijkt een diep besef van het belang om menselijk te blijven, een terugkerend thema in zijn werk.

 

Mustafa was recent te gast bij Dichters in de Tuin. (Foto: Ineke Janssen)

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*)

In Lunchauze poëzie*) van 3 augustus  worden om 12.00 uur de nieuwste aanwinsten van het Poëziecentrum Nederland besproken door Wim van Til.

 

Tijdens deze aflevering van Lunchauze poëzie*) staat het intrigerende essay van Gert de Jager over de laatste twee uitgaven van F. van Dixhoorn centraal, Het is stil aan de overkant.

 

Ook in de categorie bloemlezingen verwelkomen we een bijzondere titel: Gedichten voor PcN. Inderdaad, een speciale bloemlezing van 33 dichters ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het Poëziecentrum Nederland (in 2025). 

 

Ineke Holzhaus en Neeltje Maria Min schreven elkaar gedichten die gebundeld zijn in een prachtige vormgeving van René en Tineke Bakker. Een parel voor de collectie. 

 

Verder nog de tweede bundel van Anne Louíse van den Dool, het debuut van Oliver Kruse-Dougherty en bijzondere uitgaafjes van Sylvia Hubers.  En natuurlijk een aantal tijdschriften. 

 

Van harte welkom op zaterdag 3 augustus tussen 12.00 en 13.30 uur in het PcN.

 
meer informatie

Open Podium

1 augustus 2024

 

Juli: Jarig

Op 4 juli vond het open podium weer plaats. We vierden het jubileum van één jaar open podium in de St. Nicolaaskapel, en daarom was het thema van de avond ‘jarig’. We vierden het met bubbels en cake met aardbeien, en daarnaast natuurlijk met prachtige poëzie van o.a. Maïta van der Mark, Theo Jennissen, Sjoerd van Hoorn, Sint van der Kooi, René Roumen, Peter Meussen, Marthe van Meurs.

Op naar een nieuw jaar vol poëzie in de Sint Nicolaaskapel!

Augustus: Visioen

Het Open Podium in de St. Nicolaaskapel op 1 augustus start om 20.00 uur. Het thema, waar het altijd talrijke en qua leeftijd zeer uiteenlopende publiek de vorige keer democratisch over heeft gestemd, is ‘visioen’.

 

Meld je aan via [email protected] als je deel wilt uitmaken van de line-up. 

Een avond om nu alvast in je agenda te zetten! Ook als je komt luisteren.

 

Willemijn van den Geest en Kyrke Otto zijn de presentatoren van het Open Podium in de Sint Nicolaaskapel te Nijmegen. 

 

Enkele aandachtspunten: in de Sint Nicolaaskapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensbos) of bij de Lindenberg. Neem eventueel nog wat warme kleding mee.

 
meer informatie

Het Betere Werk: Marshmallow

27 juli 2024

 

Tijdens Het Betere Werk staat (een dichter met) een bundel centraal die de afgelopen periode in het nieuws geweest is. Op 27 juli om 14.00 uur  is dat de bundel Marshmallow  van Simone Atangana Bekono.

 

Simone Atangana Bekono

Simone Atangana Bekono (1991) is schrijver van proza en poëzie, dochter van een Kameroense vader en een Nederlandse moeder. In haar poëzie brengt ze groteske beelden, erotiek, alledaagsheid en geweld samen. Met humor. .

 

Ze studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld 'Hoe de eerste vonken zichtbaar werden'. In 2018 werd de bundel bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee. In 2020 verscheen haar debuutroman Confrontaties. Begin 2024 verscheen haar langverwachte tweede poëziebundel Marshmallow bij de Arbeiderspers.

 

Willemijn van den Geest en Wim van Til zijn de aanjagers van het gesprek met de deelnemers.

 

Wie zich aanmeldt voor Het Betere Werk (via de mail: [email protected]) ontvangt een week van tevoren een digitaal dossier  ter voorbereiding op de bijeenkomst. Of je nu met het werk van Simone Atangana Bekono bekend bent of niet, iedereen is welkom. 

 

Verrijk je leeservaring tijdens Het Betere Werk!

 
meer informatie

Poëzie Spreekuur op donderdagmiddag

25 juli 2024

 

Marijke Hanegraaf heeft op donderdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur spreekuur in het PcN.  Tijdens het spreekuur neemt Marijke een op een je gedichten met je door.

 

Zij deed dit in 2013 en 2014 ook al toen zij stadsdichter van Nijmegen was, en in 2022 bleek opnieuw dat er voor dit spreekuur veel interesse bestaat. 

 

Via [email protected] maak je een afspraak voor 4 en 25 juli.

In augustus is er geen spreekuur.

 

 
meer informatie

Poëziewandeling

20 juli 2024 

 

Nijmegen barst bijna uit haar voegen van de poëzie. Daarom houdt het PcN elke derde zaterdag van de maand een poëziewandeling langs de vele plaatsen die met dichtkunst te maken hebben. Op zaterdag 20 juli neemt gids Jan Verhoeven je vanaf 11.00 uur mee naar enkele Literaire Bakens van de stad waar gedichten geplaatst zijn, en bijzondere locaties waar dichters inspiratie vonden. Een bundel, die bijna alle besproken en gelezen gedichten van de wandeling bevat, is bij de prijs inbegrepen.

 

Jaap Robben op de ruiten van de bibliotheek

 

De poëzie slaat je meteen bij het verlaten van de bibliotheek al in het gezicht. Als je tenminste oog hebt voor het gedicht van Jaap Robben, dat over meerdere ramen is aangebracht, waar vanachter de spiegeling van het glas je tijdens openingstijden bijna altijd vlijtig studerende studenten ziet zitten. Robben is nu vooral bekend als schrijver, maar minder mensen weten dat hij van 2008 tot 2010 stadsdichter van zijn geliefde Nijmegen was. Mijn gids Jan Verhoeven vraagt welk woord ze vergeten zijn aan te brengen. “Toen mensen de ruit hadden ingegooid en ze de ruit vervingen”, verklapt Jan uiteindelijk. “Zijn ze het woordje ‘Dit’ vergeten.” Dat valt niet eens op, want met poëzie kan alles, ook de titel van een vers simpelweg ‘gedicht’ met een kleine letter noemen, in het kader van minimalisme. En zo is er nog véél meer aan dit gedicht te ontdekken.

 

 

Dit gedicht

 

Ik laat mezelf
niet navertellen.

 

Ook met je oor tegen dit raam
blijf ik stil.
Gedichten spreken niet
uit zichzelf.

 

Roddels doen dat
en geruchten.

 

Ik hou me koest
tussen mijn woorden
met geduld van beton
en de kleur van wind.

 

Haal pas adem

 

wanneer iemand
mijn letters
met lippen
aan elkaar knoopt.

 

Jaap Robben

 

 

De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen, waarbij Marijke Hanegraaf als dichteres de meeste bekendheid geniet.

 

Aanmelden kan via [email protected]

 

Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].

 

 
meer informatie

Ontmoet de Dichter … Tijl Nuyts

13 juli 2024

 

De Vlaamse dichter Tijl Nuyts (Istanbul, 1993) heeft een diepe fascinatie voor zowel het verhevene als het ogenschijnlijk alledaagse dat hij aantreft als hij dagelijks met de tram door zijn geliefde woonplaats Brussel reist. Studentenblad Veto schrijft dat Nuyts gedichten schrijft "waarin festivaltoiletten en zonnegodinnen elkaar rakelings kruisen".

 

Hij is als literatuurwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Antwerpen, waar hij op 23 juni 2022 promoveerde op een proefschrift over de middeleeuwse mystica Hadewych. Daarnaast is hij poëzieredacteur van het literaire tijdschrift Kluger Hans. Zijn poëziedebuut Anagrammen van een blote keizer kwam uit in 2017. Daarmee werd hij genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs. Zijn tweede bundel Vervoersbewijzen (2021) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2022 en genomineerd voor de shortlist van De Grote Poëzie Prijs 2022.

 

Over deze bundel schreef het juryrapport van de Coninckprijs: “Je zou de bundel Vervoersbewijzen kunnen lezen als een poging om het alledaagse te verzoenen met het goddelijke.” Het NRC voegt daaraan toe: “Daarbij biedt de dichter met zijn tweede bundel [...] met levendige beschrijvingen een boeiend portret van Brussel, een stad die van botsende talen, religies en idealen in Vervoersbewijzen op barsten staat [...] een begenadigd en intrigerend dichter.” Inderdaad kijkt Nuyts tijdens tram- en busritten nauwlettend om zich heen en ziet hoe religie en spiritualiteit nog altijd een grote rol spelen in de samenleving, wat voor hem een grote inspiratiebron is.

 

In 2023 won hij de PrixFintroPrijs in de categorie Nederlandse literatuur. Momenteel werkt hij aan een debuutroman en een derde dichtbundel. Naast vele andere activiteiten stond hij op verschillende podia, van De Nacht van de Poëzie en La Foire du Livre tot Poetik Bazar en Kunstenfestival Watou. Zijn gedichten, korte verhalen en essays verschenen onder meer in De Gids, Tirade, Het Liegend Konijn, De Nederlandse Boekengids, REKTO:VERSO en De Lage Landen. Gedichten uit Vervoersbewijzen werden zelfs naar het Engels en Frans vertaald.

 

Voor wie alvast een voorproefje wil van zijn beschouwende poëzie en zijn rustige, duidelijke voordracht, klik dan hier.

 

Let op: de ontmoeting  is ditmaal niet in het PcN, maar in de dichtbijgelegen boekhandel Roelants en start op 13 juli om 16 uur.

 

 

Vierarmentunnel

 

 

Ik droom van een toeristenbus
die voor elke gedachte
ontoegankelijk is, ook
wanneer die in een gedicht
wordt uitgedrukt.

 

De bus raast over de ring
en iemand fluistert sonnetten
in het oor van de chauffeur.
De dichter leeft al lang niet meer.
Hij parkeerde zijn auto aan de rand
van een Amerikaanse snelweg,
stapte uit en sprong van een brug

 

op het beenharde ijs van de Mississippi.
Niemand weet nog hoe hij heette
en zijn gedichten zijn al lang niet meer
met korting verkrijgbaar aan het loket.
Gelukkig heet iemand ze uit het hoofd geleerd.
Dat apprecieert de buschauffeur.

 

High van de poëzie doet hij een schietgebedje,
trapt het gaspedaal in
en stijgt op.

 

 

uit: Vervoersbewijzen, 2021

 

 
meer informatie

Lunchpauze Poëzie*)

6 juli 2024

 

Het wordt onder andere Zomer tijdens Lunchpauze Poëzie*) van 6 juli 2024. Maar voor het zover komt, eerst maar liefst driemaal Lucebert, tweemaal F. van Dixhoorn en net iets meer dan één keer Lidy van Marissing. En een stapeltje debuten én een nieuwe Astrid Lampe, Willem Thies en Bernard Wesseling om maar wat te noemen.

 

En dan natuurlijk de beloofde Zomer. Geert is in persoon aanwezig om te lezen uit zijn jongste bundel.

 

Kortom, ook deze Lunchpauze Poëzie*) belooft een bijzondere te worden. Kom erbij, schuif aan om 12 uur, je mag met volle mond meepraten over al dat moois!

 
meer informatie

Open Podium

4 juli 2024

 

Juli: Jarig

4 juli is het één jaar geleden dat het Open Podium zich in de Sint Nicolaaskapel op het Valkhof vestigde. Een groot succes als je het ons vraagt! Daarom hangen we de 4e de slingers uit met het thema 'jarig'. Op naar een nieuw jaar vol inspirerende avonden op het Valkhof!

 

Het Open Podium  start om 20.00 uur.. Meld je aan via [email protected] als je deel wilt uitmaken van de line-up.   Willemijn van den Geest en Kyrke Otto zijn de presentatoren van het Open Podium in de Sint Nicolaaskapel te Nijmegen.


Een avond om nu alvast in je agenda te zetten! Ook als je komt luisteren.

 
meer informatie

Dichters in de Tuin 2024

30 juni 2024

 

poëzie is vuur
verzen zijn
vonken


Willem Hussem

 

Op zondagmiddag 30 juni a.s. is de tiende editie van Dichters in de Tuin. Op podia in de tuin van kunstinitiatief De Nieuwe Gang in Beuningen treden vanaf 13.30 uur negen dichters op. Het is een ontmoeting tussen dichters en poëzieliefhebbers, tussen poëzie en beeldende kunst, tussen natuur en kunst.

 

Negen dichters op drie podia
Na de opening op het centrale podium maken bezoekers een ronde langs de negen dichters, die op drie plaatsen in de tuin hun optredens verzorgen. De dichters van 2024 zijn: Anneke Brassinga, Mustafa Stitou, Daad Kajo, Joep Stapel, Sasja Janssen, Mustafa Kör, Iduna Paalman, Oliver Kruse-Dougherty en Dorien Dijkhuis. Een mooie line-up vol poëtisch vuur, waar de organisatie trots op is. Avontuurlijk, gelaagd, maatschappelijk en persoonlijk. Tussen de optredens is er ruimte wat te eten en drinken of te bladeren in tweedehands bundels.

 

Dichter bij het vuur
Het thema is dit jaar ‘Dichter bij het vuur’. Niet alleen de pottenbakker, de smid en de sjamaan zijn vuurmeesters, ook de dichter kent het vuur als geen ander. De dichter bouwt een vuur van woorden, losjes of verdicht, laat het branden op papier of in een voordracht. Op 30 juni zijn alle dichters fakkeldragers van iets wat geschreven wilde en nu gezegd en gehoord wil worden. Uit asresten komt een nieuwe wereld, een nieuwe mens, een nieuwe taal tevoorschijn.

 

Expositie VUUR in De Nieuwe Gang
Van 16 juni t/m 28 juli 2024 is in De Nieuwe Gang de expositie VUUR te zien van werk waarin beeldende kunst en poëzie elkaar ontmoeten. Voor deze expositie werken verschillende beeldend kunstenaars en dichters samen. Deze expositie is een bekroning van tien jaar Dichters in de Tuin en uiteraard ook op 30 juni te bezoeken.

 

Praktisch
Dichters in de tuin is op zondag 30 juni van 13.30 tot 17.00 bij De Nieuwe Gang, Kloosterstraat 7 in Beuningen. Inloop is vanaf 13.00 uur.

Koop via IkBenAanwezig.nl kaarten voor dit festival. Inloop vanaf 13.00 uur.

 

Om te zien hoe dat er eerder uitzag kun je de   foto's van Ineke Janssen bekijken op https://dichtersindetuin2022.wordpress.com.

 

 
meer informatie

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup