
Ontmoet de Dichter … Mustafa Kör
10 augustus 2024
Twee zeer ingrijpende gebeurtenissen hebben het dichterschap van Mustafa Kör bepaald. Kör noemt zichzelf het levende bewijs dat poëzie levens kan redden.
Op 10 augustus om 14.00 uur is hij voor een interview te gast in het PcN.
De in Komya (Turkije) geboren Mustafa Kör (1976) verhuist op driejarige leeftijd met zijn vader en moeder naar Maasmechelen in Belgisch Limburg waar zijn vader in de mijnbouw gaat werken. Het worden jaren van heen en weer pendelen tussen Belgisch Limburg en Turkije. Zijn ouders keren uiteindelijk na twintig jaar voorgoed terug naar Turkije. Mustafa blijft bedrukt achter in Belgisch Limburg en gaat bij zijn broer in diens kebabzaak werken.
In 1998 loopt Mustafa een dwarslaesie op bij een verkeersongeluk, een incident dat zijn leven een nieuwe richting geeft. Hij heeft een baan bij de gemeente, waar hij hoort van een cursus schrijven voor jonge allochtonen. Hier wordt zijn schrijverstalent ontdekt, waarna hij besluit zijn leven aan het schrijven te wijden. In 2003 publiceert hij het verhaal de Uitverkorene, dat wordt bekroond met de Nederlandse El Hizjra-literatuurprijs, het verhaal zal de basis worden voor zijn in 2007 verschenen debuutroman De Lammeren̎̎̎. Dit debuut wordt goed in de literaire wereld ontvangen.
Ook maakt hij naam als poëet. In 2008 wordt hij stadsdichter van de gemeente Genk. Een poëziedebuut laat nog op zich wachten. Dat komt in 2016, met de bundel Ben jij liefde, dat is opgedragen aan zijn vrouw Silvia, een danseres.
Naast het pure schrijven toont hij zich maatschappelijk betrokken bij verschillende projecten waar hij aan deelneemt of die hij opzet. In 2019 gaat hij de uitdaging aan om samen met dertien jongeren van de Technische School THHI te Tessenderlo door middel van taal meer belangstelling te creëren voor kunst en cultuur. Het wordt een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs met verrassende resultaten.”
In 2021 wordt hij de Dichters des Vaderlands van België, hij volgt de dichter Carel Norac op.
Over deze taak zegt hij:
“Ik wil de poëzie weghalen uit de botanische tuinen waarin zij vaak gehuisvest is. Van die kostbare, maar niettemin hermetische omgeving wil ik de gedichten meenemen naar tuinwijken en zaaien, in de hoop dat mijn poëzie zal bloeien en woekeren als hybride, amorfe, nieuw en affirmatieve vormen.”
In 2024 sluit hij deze periode af met de uitgave van de drietalige verzamelbundel Tot u / Vers vous / An dich. Hij houdt een pleidooi voor het belang van de poëzie. “Ga niet voor structuur en het conventionele. Ga voor verwarring en betovering.”
Uit regels als:
“Een siddering die uit de buik van de aarde opsteeg
trok door ons heen toen we beiden inzagen dat
het er niet toe deed of we elkaars talen spraken.”
blijkt een diep besef van het belang om menselijk te blijven, een terugkerend thema in zijn werk.
Mustafa was recent te gast bij Dichters in de Tuin. (Foto: Ineke Janssen)
meer informatie