Letterbrouwerij 2016

 

3 september 2016

 

De literaire partijen in Nijmegen slaan op 3 september gezamenlijk de handen ineen voor de jaarlijkse Letterbrouwerij: een bruisende aftrap van het nieuwe literaire seizoen. Speciale gast deze avond is Wilfried de Jong, theater- en televisiemaker, tv-presentator en schrijver.

Overdag is er een literaire markt op het Mariënburgplein. Literaire en culturele partijen en boekhandels presenteren zichzelf.

Daarnaast leest auteur Li Lefébure voor uit Raaf en Papagaai: Naar het dak van de wereld. Kinderen kunnen voorlezen aan de voorleeshond of papiersculpturen maken. Een middag vol gezelligheid.

 

Open Zomerpodium. Met Antoinette Sisto, Mark Eyck, Mireille Buldeo Rai en Theo Koot

 

 27 augustus 2016

 

De gasten zijn dit keer Antoinette Sisto en Mark Eyck. Dichteres Mireille Buldeo Rai zingt en wordt begeleid door Martijn Suurenbroek.

 

Ook dichter Theo Koot treedt deze middag op. Tot dusverre verschenen er twee dichtbundels van zijn hand: Op een trip in het leven (2012) en Gedicht voor onze (klein)kinderen (2013).

 

Behalve Koot treedt ook Ton Kurstjes op. Ton maakte deel uit van  het komische  Duo Het Elftal en Duo Biek.  Momenteel treedt hij solo op onder de naam Toef.  Naast clownsboeken schreef hij ook gedichtenbundels: Het geluk van de onnozelaar (2011) en In de salto van de ontmoeting  (2016) .

 

De formule:


Geert  Zomer nodigt twee dichters uit voor een voordracht uit eigen werk:

  1. voor, na en tussendoor treden dichters op die zich spontaan melden (tot 1 week voor aanvang). Er is ruimte voor nog 6 dichters m/v en een muzikant;
  2. presentatie in handen van Geert Zomer;
  3. het duurt van 14.30 tot 16.30 uur, publiek heeft vrije toegang (tegen een gift in het offerblok).
 

Pieter Boskma

 

Ontmoet de dichter... 20 augustus 2016

 

Pieter Boskma (Leeuwarden, 9 mei 1956) was werkzaam als conservator afdeling Indonesië van  het Rijksmuseum voor Volkenkunde te Leiden en is dichter.

Hij debuteerde in 1984 met de in eigen beheer uitgegeven bundel Virus (met Paul van der Steen) en drie jaar later landelijk met de bundel Quest (In de Knipscheer, 1987).

Hij was betrokken bij de Maximalen, een groep dichters die zich eind jaren tachtig afzette tegen de 'hermetiek in de Nederlandse poëzie' en pleitte voor meer reuring in de poëzie en vooral ook voor een meer warmbloedige instelling bij de dichters. Ook dichters als Bart Brey, Arthur Lava, F. Starik en Joost Zwagerman hoorden bij de Maximalen. De beweging hield het ongeveer een jaar uit en hief zich toen op: het punt was gemaakt, de dichters gingen individueel verder.

 

Pieter Boskma publiceerde tot nu toe bijna 20 bundels onder eigen naam en eentje onder het pseudoniem Laura van der Galiën (17, 1996).

Zijn bundel Doodsbloei (2011) baarde opzien door de omvang (252 bladzijden) en de thematiek (rouwverwerking).

Zelf, zijn jongste bundel uit 2014, werd genomineerd voor de VSB-prijs 2016.

 
meer informatie

Poëziewandeling

 

13 augustus 2016

 

De Poëziewandeling Nijmegen is een initiatief van het Poëziecentrum Nederland (PcN). Het is een wandelroute langs plekken in de binnenstad van Nijmegen die dichters in de loop der jaren hebben geïnspireerd tot een gedicht. Vanwege de bijzondere plek, vanwege een historisch feit of ter ere van een bekende, belangrijke Nijmegenaar. De samenstellers van de route, Marijke Hanegraaf, Meja Spaargaren en Jan van Avezaath, zijn bij toerbeurt de gids die de wandeling begeleidt en de deelnemers van achtergrondinformatie voorziet over de route en de gedichten.

Speciaal voor de route is een wandelgids ontwikkeld die de route in kaartjes omvat met de gedichten waar de route langs loopt.

 

 Start: Poëziecentrum Nederland, Mariënburg 29 (achter in de bibliotheek). De gids vertrekt om 14.00 uur. Reserveren gewenst via mail: [email protected].  Ook bij één belangstellende gaat de wandeling door. U kunt vanzelfsprekend ook een wandeling aanvragen op een ander tijdstip of als groepsactiviteit, in overleg wordt dan een datum vastgesteld.

 

De Poëziewandeling kost € 10,00 (inclusief de wandelgids), de wandelgids is ook los te koop in het PcN en kost € 7,50.

 

Open Zomerpodium

 

23 juli 2016

 

Een optreden van  de mannen van Mechanically Separated Chicken.

 

Aan het Zomerpodium gaat de Zomerwerkplaats vooraf. Vanaf 12 uur.   

 

Het PcN en Geert Zomer presenteren deze zomer elke maand, op de vierde zaterdag van de maand het Open Zomerpodium. 

 

De formule:

  1. Geert Zomer  nodigt twee dichters uit voor een voordracht uit eigen werk;
  2. voor, na en tussendoor treden dichters op die zich spontaan melden (tot 1 week voor aanvang);
  3. ook muzikanten zijn dus van harte uitgenodigd zich aan te melden;
  4. presentatie in handen van Geert Zomer;
  5. het duurt van 14.30 tot 16.30 uur, publiek heeft vrije toegang (tegen een gift in het offerblok).
  6. zie ook 25 juni en  28 mei.
 

Vrouwkje Tuinman en F. Starik

 

Ontmoet de dichters... 9 juli 2016

 

Graag uw aandacht voor een bijzonder stel dichters dat a.s. zaterdag te gast is in de laatste aflevering van Ontmoet de dichter(s)… van dit seizoen: Vrouwkje Tuinman en F. Starik!

 

F. Starik (Apeldoorn, 1 juli 1958) is het pseudoniem van Frank von der Mohlen. Hij is schrijver, dichter, zanger en kunstenaar. Zijn debuut dateert van 1974, toen hij in eigen beheer de bundel Mot, of de neerslag van de twijfel in een beperkte oplage uitgaaf. Hij was stadsdichter van Amsterdam. Recent publiceerde hij de dichtbundels  Door (2013) en Staat (2015). Starik studeerde aan de Rietveld Academie en Rijksacademie, fotografie en mixed media. Ondertussen werkte hij enige jaren op het kantoor van poëziefestival One World Poetry.

In 1987 verscheen zijn officiële debuut Nepvuur  (In de Knipscheer), spoedig gevolgd door de geruchtmakende bloemlezing Maximaal, waarin hij een aantal jonge dichters bijeen bracht die de gezapige literaire wereld wilde bestormen; zij zetten zich vooral af tegen de volgens hen 'witte' en 'stille' gedichten van de talige dichters: in plaats van die 'minimale poëzie' willen zij het maximale.

 

 

Vrouwkje Tuinman (’s-Hertogenbosch, 14 september 1974) is dichter, romanschrijver, journalist en columnist. Zij debuteerde in september 2004 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar met de dichtbundel Vitrine.

In 2005 verscheen haar roman Grote acht. Vrouwkje ontving de Hollands Maandblad Poëziebeurs  en werd genomineerd voor de Libra Prijs. Ze ontving in 2005 het C.C.S. Crone-stipendium en werd genomineerd voor de Debutantenprijs 2006 en voor de Selexyz Debuutprijs. In 2010 ontving zij de Halewijnprijs, een oeuvreprijs.

In 2007 verscheen  Receptie, gevolgd door Wat ik met de sleutel moet (2011) en Sanatorium (2014). Vrouwkje Tuinman is lid van het Utrechts Dichtersgilde, dat als collectief  het stadsdichterschap van de stad Utrecht vervult.

 

 
meer informatie

Open Zomerpodium. Met Rinske Kegel, Sander Meij en André van Gessel

 

 25 juni 2016

 

Het Poëziecentrum en Geert Zomer presenteren op 25 juni 2015 het tweede Open Zomerpodium. Voorafgegaan door de Zomerwerkplaats.

Rinske Kegel en Sander Meij zijn de twee vaste gasten. Verder treden op André van Gessel, Luisterhart en Duo Allicht. Er volgen nog meer namen.

De formule: Geert Zomer nodigt twee dichters uit voor een voordracht uit eigen werk; voor, na en tussendoor treden dichters op die zich spontaan melden (tot 1 week voor aanvang) via e-mail: [email protected];

Het duurt van 14.30 tot 16.00 uur, publiek heeft vrije toegang (tegen een gift in het offerblok).

 

Emma Crebolder & Kreek Daey Ouwens

 

Ontmoet de dichters... 11 juni 2016

 

Emma Crebolder (Sint Jansteen, 1942) studeerde Duitse taal- en letterkunde. Na een verblijf van enkele jaren in Tanzania deed zij aan de universiteiten van Leiden en Keulen een studie Afrikaanse talen en Bantoeïstiek, met als hoofdvak Swahili. Crebolder woont tegen de helling van de Sint Pietersberg in Maastricht.

Ze debuteerde in 1978 met een bundeltje in eigen beheer, Zwakzinnig kind, waarna in 1980 bij de Ravenberg Pers de bundel De salamander is over land vertrokken verscheen. Verschillende bundels verschenen bij marginale uitgevers, totdat in 1992 bij uitgeverij Prometheus Waar niemand wegen waande werd gepubliceerd, het begin van een reeks bundels bij gevestigde uitgeverijen. Vanaf 2010 verschijnt haar poëzie bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Haar jongste bundels zijn Vergeten (2010), Vallen (2012) en Verzoenen (2014).

 

"In Vergeten staat een thema centraal dat ons allen  zal raken: het vergeten van woorden en namen van personen. Toch schrijft Crebolder niet over het fenomeen vergeten als zodanig, maar is elk afzonderlijk gedicht een nieuwe poging om een overwinning op het vergeten te behalen. Elk woord is een bouwsteen op weg naar dat ene woord dat vergeten dreigt te raken. De gedichten hebben dan ook geen titels, maar worden voorafgegaan door een serie stippen die het aantal lettergrepen van het 'vergeten'   woord aanduiden.
De poëzie in Vergeten is ontroerend, teder maar ook ferm: Crebolder laat op overtuigende wijze zien dat taal een ijzersterk wapen is tegen het grote Niets.” (www.hebban.nl)

 

Kreek Daey Ouwens (Lindenheuvel, 1942) schrijft sinds 1986 gedichten, toneel en proza. Ze publiceert regelmatig in literaire tijdschriften als Hollands Maandblad, De Gids, De Revisor en Tirade.

Ze debuteerde in 1991 met Stokkevingers, een bundel verhalen en gedichten. In de verhalenbundel Tegen de kippen en de haan (1995) en in haar prozagedicht Kinderbed (2003) mengt ze kinderherinneringen en gevoelens van rouw op een subtiele manier tot een ontroerend geheel. In 2009 verscheen De Achterkant (genomineerd voor de VSB-prijs) en in 2014 verscheen haar jongste bundel Blauwe hemel.


De jury van de VSB Poëzieprijs: "Kreek Daey Ouwens presenteert met De achterkant  een intrigerende, hecht gecomponeerde bundel die een familieverhaal vertelt dat gelukkig begint maar waarin zich steeds meer droevige raadsels voordoen. De chronologische orde die zo’n verhaal normaal gesproken bij elkaar houdt, biedt hier geen houvast: oude en nieuwe verliezen gaan een associatief verband met elkaar aan, zodat iedere herlezing de spanning verhoogt."

 

 

 
meer informatie

Open Zomerpodium. Met Sjef Welling en Else Kemps

 

28 mei 2016

 

Het PcN en Geert Zomer presenteren in deze zomer van 2016 elke vierde zaterdag van de maand het Open Zomerpodium. 

 

De formule:

  1. Geert Zomer nodigt twee dichters uit voor een voordracht uit eigen werk;
  2. voor, na en tussendoor treden dichters op die zich spontaan melden (tot 1 week voor aanvang);
  3. ook muzikanten zijn dus van harte uitgenodigd zich aan te melden;
  4. presentatie in handen van Geert Zomer;
  5. het duurt van 14.30 tot 16.00 uur, publiek heeft vrije toegang (tegen een solidariteitsgift).

Op 28 mei 2016 treden als gasten op: Sjef Welling en Else Kemps.

Sjef Welling publiceerde tot nu toe drie dichtbundels:  Loveseat (eigen beheer, 1988), De archieven van een novice (Opwenteling, 1995) en Aanzegging (Kontrast, 2006).

Else Kemps is de jongste winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd 2016.

 

Van Amstel tot Wolga - muziek en gedichten

 

20 mei 2016

 

In Van Amstel tot Wolga ontmoeten dichters van de Stichting Poezie en klassieke musici van Stichting Philomela elkaar. De voorstelling Van Amstel tot Wolga is een Russisch zang- en pianoprogramma met voordrachten van Nederlandse en Russische gedichten. Muziek en dichtkunst vullen elkaar niet alleen aan, maar horen volgens de makers bij elkaar. Beide kunstvormen komen voort uit een orale traditie en dienen via klank en ritme de oren van de aanschouwer te bereiken.
Gedichten van Poesjkin en Tolstoi worden op een bijzondere manier ten gehore gebracht op composities van Dargamusiki, Moessorgski en Tsjaikovski. Op de gezongen Russische gedichten wordt gereageerd met voordrachten van Nederlandstalige werken van het dichterscollectief Feest der Poëzie. De dichters dragen niet alleen voor uit bestaand werk, maar ook uit nieuw, speciaal voor deze voorstelling geschreven werk. 

Dichter Simon Mulder draagt, naast bestaand werk, ook voor uit nieuw, speciaal voor deze voorstelling geschreven werk. Musici zijn Merel Huizinga (zang) en Dessy Radeva (vleugel).

 

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup