Open Podium

7 december 2023

 

Het Open Podium vindt iedere eerste donderdag van de maand plaats en begint om 20:00 uur. De eerstvolgende avond zal gehouden worden op 7 december. Het komende half jaar zal de Sint Nicolaaskapel opnieuw het sfeervolle decor vormen voor onze woordkunstenaars en poëzieliefhebbers. Wil je zelf ook een keer iets voordragen? Meld je dan aan: [email protected]

Presentatie: Willemijn van den Geest en Kyrke Otto.

 

Sint Nicolaaskapel, Valkhof
Voerweg 1, 6511 RT Nijmegen

 

Enkele aandachtspunten: in de kapel is geen toilet aanwezig. Toiletbezoek kan in de pauzes in de parkeergarage (Kelfkensebos) of bij de Lindenberg. Neem tijdens de wintermaanden warme kleding mee, want er is geen verwarming. In de pauzes is tegen een kleine vergoeding of donatie een drankje te nuttigen en ook is er een gezellige boekentafel van het Poëziecentrum aanwezig. Genoeg reden dus, om eens te komen kijken en luisteren op deze historische locatie!

 

 

 

Lunchpauze poëzie*)

2 december 2023

 

Tijdens Lunchpauze poëzie*) bespreekt Wim van Til de poëzie- en essaybundels, de bloemlezingen en de literaire tijdschriften die in de maand ervoor door het PcN zijn ontvangen en/of gekocht. Op 2 december zijn dat onder andere De wereld van Wigman, samengesteld door Kiki Coumans, het debuut van Monetta Boersma (Gevarieerd natuurlijk), de "verzamelde gedichten" van Frank Norbert Rieter (Keurig was de scheurlijn) en indringende spirituele poëzie van Madama. De volledige lijst ligt op 2 december op tafel naast alle boeken. 

 

Je mag met volle mond meepraten over de nieuwe aanwinsten die na afloop aan de collectie van het PcN worden toegevoegd. 

 

Het toegangsbewijs à € 5,00 is tevens een tegoedbon voor de aanschaf van bundels uit het tweedehands aanbod van het PcN 

 

Poëzie Spreekuur met Marijke Hanegraaf

 

Wekelijks poëziespreekuur in het Poëziecentrum.

 

Ben je iemand die graag gedichten schrijft, zomaar eens een keer of professioneel? En heb je er af en toe behoefte aan om het met een andere dichter te bespreken? Het Poëziecentrum Nederland geeft je die gelegenheid: in principe elke donderdagmiddag tussen 14 en 17 uur houdt Marijke Hanegraaf er spreekuur. Zij deed dit in 2013 en 2014 al toen zij stadsdichter was, en heeft het weer opgepakt. 

 

Stuur je gedicht hiervoor eerst naar  [email protected]  en Marijke maakt een afspraak met je op het Poëziecentrum. Het Poëziecentrum Nederland vind je in de Bibliotheek, Mariënburg 29 in Nijmegen.

 

 

Antjie Krog: Plundering

25 november 2023

 

PcN-serie 'Het betere boek', 2

 

'Het betere boek'  is een nieuwe activiteit van het Poëziecentrum Nederland, waarin een opvallende bundel uit de achterliggende periode centraal staat.

 

De opzet is dat aanwezigen met elkaar over deze bundel in gesprek gaan, leeservaringen en bevindingen uitwisselen en elkaar zo een aangename en leerzame middag bezorgen.

 

Willemijn van den Geest en  Wim van Til zijn tafelgastvrouw en -gastheer; informatie over de bundel en de dichter wordt van tevoren verspreid onder de aangemelde poëzieliefhebbers. 


Tijdens de tweede aflevering staat de bundel 'Plundering' van  Antjie Krog centraal.

 

Geïnteresseerden kunnen zich melden via e-mail ([email protected]) of telefonisch (06-53856040). Het informatiepakket wordt dan toegestuurd. 

 
meer informatie

Victor van Vriesland

25 november 2023

 

PcN-serie 'Tegen het vergeten'

 

De dichter Victor van Vriesland was een veelzijdig figuur die als het ware geboren was met het onstilbare verlangen om een romantisch dichter te worden. Maar tijdens zijn leven werd het beeld als dichter al snel overschaduwd door dat van de bloemlezer en de ‘literatuurpaus’ die hij vooral was.

Door uitkeringen uit het familievermogen had hij aanvankelijk ruim de tijd om zich in de literatuur en de literaire wereld te verdiepen, maar twee catastrofes troffen hem: de beurskrach van 1929 en de Tweede Wereldoorlog.

In deze aflevering van de PcN-serie 'Tegen het vergeten' volgen we de dichter zowel in zijn onbezorgde als in zijn benauwde jaren en gaan we in op zijn betekenis als bloemlezer en als literair adviseur.


Meer lezen? Rob Groenewegen schreef de biografie Weerloos tegenover alles.

 
meer informatie

H.H. ter Balkt-lezing 2023

18 november 2023

 

De tweede H.H. ter Balkt-lezing:

 

David van Reybrouck: ‘Nukkige vrijheid’ – Op survivaltocht door het Antropoceen met H.H. ter Balkt

 

14.30 uur; inloop vanaf 14.00 uur.

Petruskerk, Schependomlaan 85, Nijmegen

Reserveren via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/hh-ter-balkt-lezing-door-david-van-r

(klik op "meer informatie"  voor de reservering)

 

 

 

 
meer informatie

Judith Herzberg

11 november 2023

 

PcN-serie 'Ontmoet de dichter...'

 

Judith Herzberg, geboren op 4 november 1934, is dichter en toneelschrijver. Haar debuutbundel, Zeepost, verscheen in 1963 bij Van Oorschot. Bij die uitgever zouden nog vier bundels verschijnen. Daarna werd De Harmonie haar vaste uitgever. Bij deze uitgeverij publiceerde zij tussendoor al twee bundels: Vliegen in 1970 en in 1978 Liefdesliedjes (dat eerder al in 1971 bij Thomas Rap verscheen).
Herzberg publiceert een gestage reeks bundels. Sneller langzaam (2022) is voorlopig haar jongste bundel, van de ongeveer vijfentwintig die zij het licht deed zien (de bibliofiele bundels niet meegerekend).


Haar werk wordt alom gewaardeerd en is met prijzen overladen:

  • in 1981 ontving ze de Jan Campertprijs voor Botshol;
  • in 1984 werd haar de Joost van den Vondelprijs toegekend (een door de Alexander Toepferstichting ingestelde cultuurprijs die aan Duitse, Nederlandse en/of Vlaamse cultuurdragers werd uitgereikt);
  • in 1988 ontving zij twee prijzen: de Charlotte Köhlerprijs en de Cestodaprijs;
  • in 1994 de Constantijn Huygensprijs voor haar gehele oeuvre;
  • in 1997 de P.C. Hooftprijs, eveneens voor haar gehele oeuvre;
  • in 2018 de Prijs der Nederlandse Letteren.


De dichtkunst van Judith Herzberg wordt gekenmerkt door de ellips. Zij laat woorden weg, zinsdelen, zinnen; springt van gedachte naar gevoel, slaat soms een gedachte over die de lezer dan zelf maar moet invullen. De ellips komt veel voor in parlando-poëzie, gedichten geschreven in de gesprekstoon, vaak met een humoristische toon (kwalificatie van Remco Ekkers).


Over haar werk en de thematiek zegt zijzelf: "De gedichten komen voort uit mijn poging twee dingen die op het eerste gezicht geen verband lijken te hebben met elkaar, toch te rijmen."  (In: Het maken van gedichten en het praten daarover, 1977)

 

Meer lezen over haar werk: 

 
meer informatie

Lunchpauze poëzie*)

4 november 2023


Bundels, bloemlezingen, essays en tijdschriften die de afgelopen maand op de deurmat van het Poëziecentrum lagen, worden door Wim van Til besproken.


Deze zaterdag zijn dat bundels van o.a. Aly Freye, Diet Groothuis & Mery Heilema, Arnold Jansen op de Haar, poëzie & (autobiografisch) proza van Fred Penninga en Maud Vanhauwaert en nieuwe afleveringen van de tijdschriften Parelduiker, Schreef, en Poëziekrant.


Wees welkom aan tafel, je mag met volle mond praten.

 

Nederlands Poëziefilm Festival

3-4-5 november in Zutphen

 

De tweede editie van het Nederlands Poëziefilm Festival omvat ruim 150 films waaronder 41 competitiefilms; hommages aan eregasten Paul Bogaert/Jan Peeters, Aat Ceelen, Cíntia Taylor, Gert de Graaff, Borderlines Euregion en The Poetry Society London; scholierenfilms naar gedichten van Elten Kiene, Heidi Koren, Nisrine Mbarki, Kira Wuck en Hanz Mirck; films van Granate, het Poëziepaleis, School der Poëzie; Virtual Reality door Dorien Dijkhuis; de uitreiking van de NPF-Award door een jury bestaand uit Sjaan Flikweert, Jeremy Flohr (winnaar van de NPF-Award 2021), Alexis de Roode en Emily Vierthaler; een festivalterugblik door Hagar Peeters.

 

Kijk voor het gehele programma op  www.poeziefilmfestival.nl

 
meer informatie

Marwin Vos: wilde dood

28 oktober 2023

 

PcN-serie 'Het betere boek', 1

 

Het betere boek is een nieuwe activiteit van het Poëziecentrum Nederland, waarin een opvallende bundel uit de achterliggende periode centraal staat.

 

De opzet is dat aanwezigen met elkaar over deze bundel in gesprek gaan, leeservaringen en bevindingen uitwisselen en elkaar zo een aangename en leerzame middag bezorgen.

Willemijn van den Geest en Wim van Til zijn tafelgastvrouw en -gastheer.

Informatie over de bundel en de dichter wordt van tevoren verspreid onder de aangemelde poëzieliefhebbers. 


De bundel die als eerste aan de beurt is: wilde dood  van Marwin Vos.

 

Geïnteresseerden kunnen zich melden via e-mail ([email protected]) of telefonisch (06-53856040). Het informatiepakket wordt dan toegestuurd. 

 

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup