Poëziewandeling Nijmegen
19 oktober 2024
Bij de poëziewandeling gaat een gids met wandelaars langs mooie en minder mooie plekken van Nijmegen waar poëzie te lezen is of een dichter zich liet inspireren. Elke gids maakt zich de poëziewandeling eigen, in de zin dat elke gids weer op andere zaken de nadruk legt. De gids van aankomende zaterdag, Marijke Hanegraaf, leest soms een gedicht voor dat niet in het boekje staat, maar waar ze wel langskomen. Dat kan bijvoorbbeld een gedicht zijn dat op de muur staat.
“En ik houd altijd rekening met het publiek: wat kunnen ze aan? Zo leg ik bijvoorbeeld uit wat ‘light verse’ is, zodat elke deelnemer weet waar we het over hebben. Er gaan diverse soorten mensen mee met de wandeling, de een weet veel van poëzie, de ander veel minder.” Dat is juist fijn, want het is prachtig als hun interesse wordt gewekt tijdens de wandeling.
De doelgroep kan erg verschillen. “Een leesgroep, een heel gezin met kinderen waarvan alleen de moeder van poëzie houdt, een echtpaar… Je komt telkens weer andere mensen tegen.” Marijke Hanegraaf is zelf ook dichter en legt tijdens de wandeling graag de nadruk op de poëzie. Ze won meerdere prijzen met haar werk.
Kromme huizen langs de Waalkade
Onopvallend en klein aan de blinde muur van een rij oude huizen aan de Waalkade kun je, als je omhoog tuurt, een Literair Baken ontwaren. Het is een gedicht over het rijtje oude, kromme huizen, dat aan de sloopdrift van de jaren tachtig is ontsnapt. Het gedicht schreef Augusta Peaux in 1926, toen deze huizen ook al oud waren.
Oude huizen aan de kade
Zoo staren lichtschuwe uilen in de zon,
zooals die grauwe huizengevels staren
en suffen door den dag als oude vogels.
Maar met den avond staan zij scherp van bek
en scherp van klauwen op de winterlucht,
die gelig vlakt in ’t Westen, effen, koud.
Zeearenden, zoo zien zij over ’t water
heel donkere, groote beesten.
Augusta Peaux
Augusta Peaux kon de huizen misschien grauw gevonden hebben; tegenwoordig vormen ze als antieke enclave tussen fantasieloze nieuwbouw een treurige herinnering aan hoe mooi de stad was vóór het bombardement en de latere vernieuwingsdrang.
De maandelijkse poëziewandeling wordt beurtelings verzorgd door Meja Spaargaren, Marijke Hanegraaf, Jan Verhoeven en Willeke Roerdinkholder. Elk van hen is op zijn/haar eigen manier verbonden met poëzie en de historische stad Nijmegen.
Aanmelden kan via [email protected].
Ook is het mogelijk om onder begeleiding van een van de gidsen met een eigen groep de poëziewandeling te lopen. Hiervoor kun je contact opnemen met Jan Verhoeven, coördinator van de gidsen, via [email protected].
meer informatie