Hieronder vind je de nieuw verschenen bundels van de laatste maanden. Ze worden elke derde zaterdag van de maand tussen twaalf en twee besproken in het Poeziecentrum. U bent van harte welkom om daarbij aanwezig te zijn.

 

Jonge Mei

S. Bonn

Uitgeverij: N.P.E.

 

Sal Bonn (1881-1939) moest na de lagere school geld verdienen. Hij werkte onder meer als schoenmakersknecht, coupeur in de confectie-industrie (1908) en later als boekhandelaar (1915). Men heeft hem wel de eerste arbeider-dichter genoemd.

 

Hij was sterk beïnvloed door Herman Gorter (die hoge verwachtingen van hem had) en Henriëtte Roland Holst. Op de voorpagina van Het Volk van 3 november 1928 staat hij op een grote foto met andere 'Proletarische poëten’ als Jef Last en Freek van Leeuwen, nadat ze een druk bezochte ‘dichteravond’ hadden georganiseerd in Amsterdam. Samuel Bonn declameerde onder meer voor de VARA-Radio (1930), hij was medewerker aan vele bladen zoals De Gids (1908-1912) en de De Vrij-dagavond.

 

Hij overleed in een huis aan de Transvaalstraat 117 te Amsterdam, na een langdurige, 'sluipende' longaandoening.

 

[bronnen: zie N.P.E.: http://www.nederlandsepoezie.org/dichters/b/bonn.html ]

 

Inloggen / registreren

Ik ben al gebruiker

Voer uw e-mail adres en uw wachtwoord in om u op de website te identificeren.

 

Wachtwoord vergeten?

 

Schakel JavaScript in om gebruik te maken van onze inlogfunctie

Voer uw e-mailadres in en klik op herstellen. Als u met het ingevoerde adres inderdaad al een account heeft bij ons zult u per e-mail een nieuw wachtwoord ontvangen.

Ik wens gebruiker te worden

Registreren Sluit popup